Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Порекло значења речи => Тему започео: Gulo Gulo на 18.59 ч. 26.02.2011.



Наслов: Различите караконџуле, але, бауци, злодуси и њихова етимологија...
Порука од: Gulo Gulo на 18.59 ч. 26.02.2011.
Одувек ме је занимала етимологија хтонских створења у Србаља и осталих Балканаца, како је прича далеко од једноставне на митолошкој и антрополошкој страни. . .  Услед драматичних историјских догађаја која су често потресала Балкан, постоји огроман број митолошких створења, нарочито хтонских, која су се одомаћила на Балкану и често трансформисала. . .

Да почнемо од фамозног дрекавца, не оног из тунела, него оног који иде около и прави конкуренцију буљини и ел чупакабри, истовремено најављујући смрт, и кидајући стоку. . .
За трон дрекавца се отимају многе животиње, и пошто је етимологија имена дрекавац више него очигледна, мене би више занимала етимологија животиње која би одговарала дрекавцу, по понашању и звуковима које испушта, а то је Големи Ждеравац, илити латински Gulo Gulo, joш чувенијег по његовом германском имену Wolverine.  Oно што је проблематино у овој слици није опет етимологија имена ове животиње, јер савршено објашњава њен карактер, већ одкуд оно код нас, јер његова природна станишта почињу тек негде од Белорусије па даље на север, јер се ради о становнику хладних крајева.  Да ли се ради само о пуком преводу, јер се повремено јавља код Германа под таквим епитетима, или би могло да се веже и за остале словенске називе за ову животињу? Наравно, постоји и могућност да су џепови популације ове животиње и остали по Балкану у хладнијим регионима, али то није потврђено.

Друга караконџула која ме занима етимолошки је Мума Падури, влашка појава, чији атрибути би могли да указују на мало ширу причу, али ме занима да ли има на овом форуму лингвиста који су упознати са влашким језиком (или дијалектом, нисам сигуран како је званично одређен на филолошком плану, не бих да се излажем нападима колега из Румуније, ако сам погрешио).   ;D

Наравно,волео бих да ова тема буде обогаћена било којом караконџулом са којом су упознати чланови форума да би видели колико је изобиље хтонских мотива на Балканa.

Поздрав и желим лепу и конструктивну научну расправу, као и забаву свима, јер је ово ипак једна од најзабавнијих тема у проучавању културе неког поднебља :)


Наслов: Одг: Различите караконџуле, але, бауци, злодуси и њихова етимологија...
Порука од: VladKrvoglad на 19.45 ч. 26.02.2011.
Sto se tice moguceg kontakta sa zderavcem, za pretpostaviti je da se on moze traziti u vremenu pre i tokom naseljavanja slovenskih plemena na Balkan. Severni deo Evrope, odakle bi nasi preci dolazili (Baltik), a gde su bili susedi Germanima, morao je tada biti nastanjen ovim omanjim ali snaznim zivotinjama.
Trebalo bi pokusati istraziti pojavu slicnih ili istih kreatura (drekavac) kod Luzickih Srba, Poljaka, Ceha/Slovaka - ukratko, na putu nasih predaka sa severa ka jugu. Mozda proveriti i kod Nemaca?
Takodje bih dodao da je i njihov izgled morao biti prilicno zbunjujuci - cak i vuk i medved se inace izmenjuju/brkaju u ulozi olicenja htonskih gospodara i demona - a ovaj "malisa" lici na omanjeg medveda, a blizu je velicine krzljavijeg vuka!


Наслов: Одг: Различите караконџуле, але, бауци, злодуси и њихова етимологија...
Порука од: Gulo Gulo на 14.46 ч. 27.02.2011.
У томе и лежи проблем, како остали словени кажу Росомаха или Росомак, што потиче из алтајских језика, док ми кажемо ждеравац, што би могло указивати да смо становањем у области Бранибора заиста и дошли до нашег имена за ову, мени омиљену, зверчицу, или на то да је одговоран за све чика Миша Ђурић који је волео латинске преводе у духу српског језика.
Лично бих волео да је Дрекавац исто што и ждеравац, али је једноставно у питању повизивање хтонских сила са звуковима које приликом парења и туче испуштају зверчице из рода Mustelidae, а још ако налетите на куну у повлачењу, заиста могу изгледати нестварно. http://www.youtube.com/watch?v=GG9tw4VCCE0&feature=player_embedded#at=221

Ово знају сви који проводе доста времена по теренима :) То и да нема већих лопова од ове фамилије животиња, са изузетком медведа, али он је разбојник, јер од њега се склања, а куне само краду :)