Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Наглашавање и изговор уопште => Тему започео: Марко С. на 23.48 ч. 14.10.2015.Наслов: Теретана, бицикл - краткосилазни на унутрашњем слогу
Порука од: Марко С. на 23.48 ч. 14.10.2015.
Како се акцентују „теретана” и „бицикл”. У речнику је бицѝкл, да ли то онда значи да је крајње л вокално? А теретане у речнику нема.
Користим Речник српског језика на овом сајту http://www.nemareklama.


Наслов: Одг: Теретана, бицикл
Порука од: Марко С. на 20.59 ч. 15.10.2015.
Океј, за теретану сам решио упоредивши са барута̀на која стоји у речнику, мада ми се чини да то нико тако не изговара, већ, неисправно, барута̏на.

Остаје питање за бицикл. Бицикла и бицикло су некњижевни облици. Чуо сам једног дечка да каже бѝцикла и једну жену да каже бѝцикл и то су једини примери за такво акцентовање које сам чуо у животу. Људи обично праве тај последњи слог (-ла, -ло), чини ми се да то раде да би избегли чудне акценатске облике. Ипак, остаје моје питање да ли је овде вокално л у питању?


Наслов: Одг: Теретана, бицикл
Порука од: s.z. на 13.51 ч. 16.10.2015.
Акценат је на 'и' у 'бицикл', и највероватније на претпоследњем 'а' у 'теретана'. 'Барутана' није баш најбољи узор за реч 'теретана', јер јер речи 'барут' и 'терет' имају различите акценте. Тренутно немам никакве језичке приручнике при руци, па ћу покушати ДС дам бољи одговор када будем у стању да проверим.


Наслов: Одг: Теретана, бицикл
Порука од: Марко С. на 17.58 ч. 16.10.2015.
На ком „и” је акценат?


Наслов: Одг: Теретана, бицикл
Порука од: MasaMalinovski на 02.54 ч. 17.10.2015.
na drugom. jeste vokalno l, dakle isto zvuci kao npr. monòkl

teretana i barutana se isto akcentuju
svi govore barutàna. tu rec je prakticno nemoguce cuti pogresno akcentovanu jer ima u isto vreme i karakteristican i "neproblematican" (kratak, bez promene intonacije) akcenat

da ne bude zabune, to -ana se izgovara isto kao nastavak -itis (kaFANA = bronHITIS; tereTANA = hepaTITIS)


Наслов: Одг: Теретана, бицикл
Порука од: Марко С. на 15.01 ч. 17.10.2015.
Приметио сам да на доста места у говору имам краткосилазни на унутрашњем слогу (као у: терета̏на, поменути хепати̏тис). Такве ствари нисам ни могао да приметим до ове године када сам слушао акцентологију на факултету па  су ми ствари јасније. Сад сам, на пример, с лакоћом преправио у говору све дугосилазне на унутрашњем слогу (телѐвӣзија) и та исправка ми долази природно чак и на речима које сам ретко изговарао раније или нисам никад. Ипак, тај краткосилазни примећујем понекад, а мислим да га много чешће не примећујем. Он ми је најтежи за савладавање (опозиција краткосилазни:краткоузлазни). Иначе, из Београда сам, а и родитељи су цео живот ту живели. Имам родбину на југу (Ниш, Алексинац, Делиград). Зна ли неко ишта о томе?


Наслов: Одг: Теретана, бицикл - краткосилазни на унутрашњем слогу
Порука од: s.z. на 01.35 ч. 18.10.2015.
Извињавам се, нисам био јасан. На другом, као што је Меша рекао.

То је најтеже већини, јер је разлика између тих акцената најмање приметна. Треба добро тренирати ухо да би уочили разлику. Потражите књигу 'Српски акценат са лакоћом'. Мислим да би вам била од користи.