Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Стил у српском језику => Тему започео: епиктет на 18.51 ч. 08.11.2016.Наслов: Литература о стилу
Порука од: епиктет на 18.51 ч. 08.11.2016.
Поздрав,

Која је препоручена литература као приручник стила? За (амерички) енглески језик је то ”The Elements of Style"(https://en. wikipedia. org/wiki/The_Elements_of_Style).  Да ли постоји нешто слично и за српски?

Хвала.


Наслов: Одг: Литература о стилу
Порука од: s.z. на 22.03 ч. 08.11.2016.
'A Dictionary of Modern English Usage' и 'The Elements of Style' су само два од низа сличних приручника за енглески језик. Такви приручници су некада били доста поштовани, али данас, под утицајем неолиберализма и повезаних доктрина, мета су неоправдане критике. Пошто енглески није стандардизиван језик са општеприхваћеним језичким ауторитетима, данас преовлађују такозвани 'in-house' стилови, стилови на нивоу појединачних издавачких, новинских и медијских кућа. Ту није реч само о стилу, већ и правопису. На приме, у Британији и већини британских 'in-house' стилова стандардан је наставак '-ise' - користе га Издаваштво Кембричког универзитета и све медијске куће -, док Издаваштво Оксфордског универзитета користи назавак '-ize', који преовладава и међу Американцима итд. Помало упрошћавам, али то вам је један пример разлика које постоје.

Што се тиче српског језика, поред Правописа и Нормативне граматике имате низ других језичких приручника чији се садржај бар делом односи на стил. Речник језичких недоумица Ивана Клајна је један пример. Енглески језик нема ништа слично нашем Правопису и Нормативнној граматици, па добар део садржаја већине њихових стилских водича обрађује сличне теме, поред чисто стилских аспеката употребе језика.


Наслов: Одг: Литература о стилу
Порука од: епиктет на 11.00 ч. 09.11.2016.
Хвала, од скора имам Правопис Матице Српске, и до сада сам га користио само да се консултујем неколико пута.  Претпостављам да ћу препоруке о употреби наћи када посветим више времена читању.

Како се разликује Нормативна Граматика од Правописа? Почињем да пишем више академских радова, па размишљам о приручницима који би ми помогли да се правилније и елегантије изражавам.


Наслов: Одг: Литература о стилу
Порука од: s.z. на 18.58 ч. 09.11.2016.
Правопис се бави питањем правилног писања речи и употребе интерпункције. Нормативна граматика описује граматику стандардног српског језика и указује на то шта је исправно а шта не. Ако нисте сигурни да ли се пише 'не иди' или 'неиди', или где се ставља зарез, проверите у Правопису. Ако Вас занима нешто у вези са граматиком, проверите у Граматици. Као што сам поменуо, постоји низ других књигама укључујући и стручне приручнике за новинаре, на пример. Проверите у библиотеци или се обратите некоме од ваших професора или колега. Сигуран сам да ће моћи да Вам помогну.

Део савета из енглеских приручника свакако важи и на српском. У комуникацији је најважније рсзумевање. Ви комуницирате писаним путем са онима који ће читати Ваше радове, и зато морате бити прецизни и јасни. Циљ није да покажете другима ширину свог речног фонда и како вешто баратате језиком, већ да јасно и разумљиво представите своје идеје. Будите скромни. И писање може бити надмено. Не претерујте са употребом непотребних туђица и мање познатих књишких речи.


Наслов: Одг: Литература о стилу
Порука од: епиктет на 14.17 ч. 10.11.2016.
Хвала вам!