Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Света тајна крштења
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.10 ч. 17.04.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Света тајна крштења  (Прочитано 13839 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 23.38 ч. 06.05.2008. »

Да ли се пише ово великим или малим словом? Мислим, ово света?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 23.43 ч. 06.05.2008. »

А шта је света тајна крштења?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 23.46 ч. 06.05.2008. »

U nabrajanju kad se sve "sveti" piše velikim slovom nema svetih tajni, tako da valjda znači da je malim.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 23.48 ч. 06.05.2008. »

А шта је света тајна крштења?

Па крштење. Такође су и миропомазање, причешће, покајање, заређење, јелеосвешћење и брак. Има на Википедији Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 23.49 ч. 06.05.2008. »

U nabrajanju kad se sve "sveti" piše velikim slovom nema svetih tajni, tako da valjda znači da je malim.

Па ја сам мислила велико јер је наводно име ритуала.... Али нисам баш сигурна...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #5 у: 23.55 ч. 06.05.2008. »

Pa ako tako gledamo, i krštenje, pričešće, miropomazanje su takođe imena istih rituala pa ih opet pišemo malim slovom. Pravopis za velika slova pominje imena praznika, crkava, geografskih imena i eventualno višečlana imena božanstava, kao Sveto trojstvo. Rituali se nigde ne pominju.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #6 у: 23.56 ч. 06.05.2008. »

Па ја сам мислила велико јер је наводно име ритуала.... Али нисам баш сигурна...

И овде наведе ритуале:
Па крштење. Такође су и миропомазање, причешће, покајање, заређење, јелеосвешћење и брак. Има на Википедији Wink
, па их не написа великим словом. Ја хтедох исто да кажем (а и написах малим словом), ал' не знах шта је „света тајна“.

Допуна: Ево и Алчеста рече исто.
« Задњи пут промењено: 01.29 ч. 07.05.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 23.58 ч. 06.05.2008. »

Pa ako tako gledamo, i krštenje, pričešće, miropomazanje su takođe imena istih rituala pa ih opet pišemo malim slovom. Pravopis za velika slova pominje imena praznika, crkava, geografskih imena i eventualno višečlana imena božanstava, kao Sveto trojstvo. Rituali se nigde ne pominju.
Не, не... Ако кажеш само крштење, то је онда име чина, као и читање, певање и сл. Међутим, сам ритуал, тј тајна се зове Света тајна крштења, Света тајна миропомазања и сл. Не знам, то је као нека моја логика... Сад, што их Правопис не помиње... То им је (још један) пропуст... Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 00.01 ч. 07.05.2008. »

По тој логици је и „крштење“ као чин, а „Крштење“ као обред, итд. Не знам сад, збуни ме. Рекао бих да је све малим словом.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 00.03 ч. 07.05.2008. »

Da, prevrnula sam ceo Pravopis i nigde o ritualima ništa ne piše... pretpostavljam da misliš da veliko slovo treba zato što je "zvanični" crkveni termin? Pošto ja osim terminološke ne vidim neku razliku u suštini...
Možemo li se setiti nekog nehrišćanskog rituala koji bi imao sličan status? Meni se čini da se sve to piše malim slovom, ali sad mi baš primeri ne padaju na pamet...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #10 у: 00.08 ч. 07.05.2008. »

Погледајте у оним минијатурним црквеним календарима (мени овде баш и нису при руци Wink), можда пише „обред крштења“ рецимо, или пак „обред Крштења“ или слично, мада ми ме потоње изненадило; није баш поуздан извор, али кад већ нема у Правопису...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 09.58 ч. 07.05.2008. »

Погледајте у оним минијатурним црквеним календарима (мени овде баш и нису при руци Wink), можда пише „обред крштења“ рецимо, или пак „обред Крштења“ или слично, мада ми ме потоње изненадило; није баш поуздан извор, али кад већ нема у Правопису...
Ne, ne.... Ja mislim da se stavlja veliko slovo samo kad se kaže puno ime... Sveta tajna kršenja. Zapravo, krštenje samo po sebi nikad ne bih pisala velikim slovom, pitanje se postavlja kod reči "sveta"...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #12 у: 00.59 ч. 08.05.2008. »

Malim slovom, osim ako ste bogobojažljivi. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 09.48 ч. 08.05.2008. »

Malim slovom, osim ako ste bogobojažljivi. Wink

A zašto?
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #14 у: 10.37 ч. 08.05.2008. »

Погледај ову поруку.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!