Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Предметак „пред“ или „прет“
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.32 ч. 28.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Предметак „пред“ или „прет“  (Прочитано 7443 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Miki
Гост
« у: 01.24 ч. 14.06.2008. »

Поменух скоро на овој теми (у дну поруке) предхлађење, што је по мени јасније него претхлађење, јер ми се чини да би ту могло доћи до губљења овог Т. Има ли оправдања за неједначење Д пред Х у овом случају?

Слично помињаху неки у теми Подфорум или потфорум, па тамо навођаху примере и за предпојачало, тј. претпојачало, предпретресно веће односно претпретресно... где се дошло до закључка како су другонаведени изрази правилни.

Дакле, мора ли се у речи предхлађење Д једначити по звучности или не? Или га, зарад јасности, треба оставити неједначеним?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #1 у: 11.16 ч. 14.06.2008. »

Ту долази до једначења, тај случај није изузетак. Правопис 93. је чак изричитији у једначењу, јер он препоручује и једначење личних имена (попут Рендген и рендген, за разлику од оног из 60. који разликује име Рентген од справе рендген). Ова реч није набројана у изузецима и нема неког другог правписног основа да се припише изузецима тако да мислим да треба једначити. Уз то, не ради се ни о каквом губљењу Т, већ напросто о преласку звучног Д у безвучно Т испред безвучног Х Grin.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #2 у: 11.17 ч. 14.06.2008. »

П. С. А шта је нејасно у претхлађење у односу на предхлађење Huh?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #3 у: 11.19 ч. 14.06.2008. »

И још нешто, Матичин (пасе Wink) речник не наводи ову реч уопште, мада разумем шта она треба да значи: неко хлађење пре другог хлађења?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #4 у: 11.28 ч. 14.06.2008. »

Mислио сам да Т шмугне пред Х, а након преображаја из Д Grin, па да се место претхлађење изроди прехлађење. У изговору би се свакако чуло преТхлађење, а мене је занимало да ли се ипак пише неједначено. Вероватно нема основа за преДхлађење (ни у писању), само мени звучи некако боље од претхлађење.

И још нешто, Матичин (пасе Wink) речник не наводи ову реч уопште, мада разумем шта она треба да значи: неко хлађење пре другог хлађења?

Тачно тако. Не разумем се у ваљке за обликовање, и можда сам на лицу места ову реч измислио, али рекао бих да се она ипак употребљава као таква. И није нејасна. Wink
« Задњи пут промењено: 23.08 ч. 14.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #5 у: 11.42 ч. 14.06.2008. »

Mислио сам да Т шмугне пред Х, а након преображаја из Д Grin, па да се место претхлађење изроди прехлађење. У изговору би се свакако чуло преТхлађење, а мене је занимало да ли се ипак пише неједначено. Вероватно нема основа за преДхлађење (ни у писању), само мени звучи некако боље од претхлађење.
Губљење сугласника, као и многе друге гласовне промене не врше се кад постоји могућност да се потом побрка значење. А прехлађење би личило на неку рогобатну глаголску именицу од прехладити се ― прехлада (као оно постити ― пост које испаде пошћење). Капирам да је акценат другачији, али само написано?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #6 у: 11.56 ч. 14.06.2008. »

Да, имао сам у виду и нагласак. Рецимо некакво прȅхлађēње, док прȅтхлāђење. Тако некако. Smiley Небитно, имао сам све време на памети да вероватно грешим око неизвршеног једначења.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #7 у: 12.02 ч. 14.06.2008. »

Ух, извини на досади, али "докон поп и јариће крсти", али ево, сви примери које видех у речнику претхисторијски, претходити... имају извршену промену. Акценат би мислим био дугоузлазни на а. Ако претхлађење и постоји Grin, оно има тх добитну комбинацију.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 13.05 ч. 14.06.2008. »

ПреTхлађење је тачно. РаЗчистисмо и то! Grin Хвала на одговорима.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!