Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.36 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Гласање
Питање: Какав је Ваш однос према српском писму?
ћирилица и латиница су равноправна писма - 20 (36.4%)
ћирилица треба да има предност - 24 (43.6%)
латиница треба да има предност - 0 (0%)
једино писмо треба да буде ћирилица - 8 (14.5%)
једино писмо треба да буде латиница - 0 (0%)
небитно ми је - 3 (5.5%)
Укупно гласова: 50

Странице: 1 ... 12 13 [14]
  Штампај  
Аутор Тема: Какав је Ваш однос према српском писму?  (Прочитано 114431 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889



« Одговор #195 у: 15.58 ч. 31.01.2007. »

Vučenoviću, zašto sam dužan da slavim slavu? Daleko bih više voleo da sam Brazilac pa da skačem po karnevalu u Riju nego da kačim ikone ispijenih lica (meni privatno vrlo ružne, ali svoj ukus ne nudim kao argument, samo kao napomenu) po kući

Nemam pojma zašto si dužan. Neko te tera?

Ti možeš da budeš Brazilac. Nacionalnu pripadnost u moderno vreme ne možemo da shvatimo drugačije nego kao stvar ličnog izbora. Moja nacionalna pripadnost je uslovljena time gde sam rođen, u kom okruženju sam odrastao, ali samo zato što sam je iz tih razloga na kraju izabrao, što je moj karakter takav da je smatram relativno bitnim delom svoje ličnosti. I to samo u određenom smislu, vrlo ličnom.
Trebaće ti nešto para za put. Dobro bi bilo i da nađeš neku šljaku tamo. Zgodno bi bilo i poznavanje jezika. Ja mislim da su te prepreke premostive za nekog ko to stvarno želi.
Sve u svemu, ako stvarno voliš njihovu kulturu i običaje, ako voliš brazilski način života, a ako pri tom ne osećaš neku vezu sa srpskim identitetom i ovdašnjim načinom života, čini mi se da je tvoja želja sasvim ostvariva.

i da mi na gajbu navraća pop koji posle petominutnog obreda gleda u bakšiš i kaže "malo je ovo, sine, daj još" (na stranu popovi koji neće ni da dođu bez sto evra).

He, he, popovi - lopovi.  Wink
Šalu na stranu, zar tvrdiš da su svi popovi lopovi?
U svakom slučaju, ako ne želiš, nema nikakvog razloga da ih zoveš. Neće oni sami da dođu i da ti traže lovu.

Treba li možda da u kuću pozivam predstavnika institucije koja neće da se ogradi od pedofila ili čiji su se visokopostavljeni činovnici u vreme rata slikali s mitraljezima?

Treba samo ako to želiš, a čini mi se da ne želiš.

I Nikolaj jeste bio antisemita, sve to lepo piše u objavljenim štampanim materijalima s njegovim potpisom.

To ne piše.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889



« Одговор #196 у: 16.16 ч. 31.01.2007. »

Ех, Вученовићу, не вади из контекста Smiley Што се кружнице тиче, Бојан и ја смо пре тога једно петнаест пута покушавали да ти покажемо да "2+2=5" не можеш доказати на основу аксиоматике коју си усвојио, дочим си ти тврдио да то тако мора бити (метафорички речено, наравно - тема се бави другим проблемом, али је суштина иста). У сваком случају, терминолошки аргументи су ти тамо оборени, а зашто сам уверен да си србовао, образложено је у последњој поруци на истој теми.

Шта сам ја то извадио из контекста? Ти си стално нешто вадио из контекста, цинично претпостављао да мислим нешто што нисам био рекао и расправљао се са мном на нивоу "кад већ мрзиш предлоге, шта кажеш на у- и на-пресликавање?" - е, ту си заиста додирнуо дно. Што се тиче образложења за некакво "србовање", ма шта то значило, раније сам ти већ врло јасно био одговорио на оно што си ми упорно убацивао у уста. По твом циничном тумачењу, мој аргумент против кружнице био је наводно то што је преко хрвата доспела у наш језик. А ја такав аргумент никад нисам потегао, није ми пало на памет. Штавише, кад си ми то био пребацио, ја сам савесно прихватио да си могао да стекнеш такав чудан и погрешан утисак, па сам се савршено јасно оградио од таквог мишљења ево овде.

Занимљиво је да више пута, без икаквог повода извлачиш циничне закључке, на основу нечега што ти, не знам зашто, мислиш да сам ја могао да помислим. Погледај само ово. Ја кажем "не верујем" (побогу, зар је то квалитативни став - не верујем), следи лавина! Стварно је требало много цинизма за твоје тумачење става "не верујем". Ех, још сам после следеће поруке, кад сам рекао да не верујем не значи да ми се не свиђа (стварно свашта, а зар може то да значи Huh ), помислио - чекај, овај воли да извлачи неке произвољне закључке, па ће сад да помисли да значи да ми се свиђа, те сам за сваки случај додао још једну поруку - не значи ни да ми се свиђа.

У сваком случају, терминолошки аргументи су ти тамо оборени,

Да, да, у сваком случају. Наравно, једино ако то што је твоја била задња, у сваком случају значи да си нешто оборио.

Што се насиља тиче, сам си га први поменуо Smiley

Ма дај, види тамо у ком контексту. Кад сам рекао насилно увођење нове фразе у језик, јасно је ваљда било да мислим само на увођење вештачки творене фразе, тамо где већ постоји и користи се друга, по мом мишљењу такође савршено коректна. А то је изазвало лавину са твоје стране. То што си тамо написао заиста је веома увредљиво.

А кад саберем твоје аргументе на кружници, љубав према српским традицијама (још ми ниси реплицирао на то зашто сам дужан да припуштам попове пљачкаше на гајбу еда бих био "ревностан и традицијама посвећен Србин") и ређу употребу shift тастера него што би то добар укус налагао (ајд да ти се омакне мало слово на почетку реченице, па да сконтам да си напросто брљив, ал' овако... Smiley) - морам стећи утисак да си знатно десније оријентисан од мене, а десничари и десничарење много ми иду на џигерицу, поготову зато што су склони фалш аргументацијама Wink

Дефинитивно нисам никад рекао да си дужан било шта.

морам стећи утисак да си знатно десније оријентисан од мене,

Не, не мораш да цинично стекнеш такав утисак.
Што се тиче одређења лево-десно, ја у принципу одбијам (мада не могу да те спречим, само настави ако ти је цинизам толико драг) сврстваање на ту линију са два краја. Нарочито зато што никад нисам успео да укапирам шта та два краја заиста представљају. Врло различито их разни тумаче, а и тешко бих могао да у неком од тих тумачења нађем себе у близини крајева. Можда би, по нечијим критеријумима ја био мало десно у односу на тебе, а по неким другим био бих ти на страни срца. Без шире приче, у сваком случају, није коректно да ми тражиш место на том једнодимензионалном, сасвим тривијално схваћеном, неукусно једноставно постављеном, политичком простору.
Све у свему, не верујем да би ме много саговорника (оних који се служе терминологијом лево-десно, кад год им је згодно да бране ставове тако што некога етикетирају) ставило на десну страну.

поготову зато што су склони фалш аргументацијама Wink

Што се тиче фалш аргументације, то је свакако она која додељује етикету "десничар", па сад настављам дискусију с налепницом на челу.

Стварно није фер да сам доносиш закључке о томе шта ја мислим и шта бих могао да мислим, уколико то нисам рекао. Примети да ја, кад ме је после неке твоје поруке у овој теми, занимало шта мислиш о традицији, нисам извео закључак, него сам поставио питање шта мислиш. При том сам укратко рекао шта ја мислим. Ја себи тада стварно нисам дозволио да заузмем било какав став везан за твоје мишљење о традицији, него сам поставио питање. На то сам добио твоје "а зашто сам ја дужан да..."; не знам одакле идеја да ја мислим да си ти дужан да... Хајде стварно да одбацимо та подразумевања да неко мисли оно што ја мислим да он мисли.

Не знам, кад си ти у питању, плашим се да ћеш опет да помислиш да се ја овде фолирам, да сам ја у тим случајевима мислио и хтео то што си ти подразумевао да ја мислим, а сад се правим тоша. Немој да то помислиш. Ја не могу ништа друго да ти кажем, сем да те уверавам да то није тако и да искрено презирем таква подразумевања. Ја покушавам да их избегнем и да увек сматрам да неко заступа само оне ставове које је јасно изнео. А, кад ми се деси да улетим у претпоставке и нагађања шта неко мисли, најискреније ћу да се извиним. Трудићу се да не дозволим себи процену његовог мишљења, јер мислим да то заиста није фер и да немам никакво право на то.

И у суштини, Контру сам докачио као колатералну жртву - досад такве ствари од ње нисам запазио, па ћу јој се овде извинити што сам је утрпао у исти кош с тобом. Погрешио сам.

А видим и да добро пазиш да не погрешиш, па да случајно мене извучеш из тог твог коша. А ако ипак пожелиш да угураш још неког, биће места; ја ћу да се завучем у неки ћошак, крајње десни или леви, како ти већ буде згодније.
« Задњи пут промењено: 18.05 ч. 31.01.2007. од Вученовић » Сачувана
Фаренхајт
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Поруке: 803


« Одговор #197 у: 17.52 ч. 31.01.2007. »

Rusija je do Petra Velikog (dakle, sve do početka 18. veka) bila ultrazatucana utrina načičkana manastirima po kojoj je crkva radila šta joj se htelo - a za to vreme na Zapadu su se odigrale kojekakve stvari, uprkos (katoličkoj) crkvenoj doktrini i mimo nje, što je u pravoslavlju (bilo?) nezamislivo. (Svedoci smo jednog iskrenog čina poštovanja srpske tradicije: eks-ministarka Čolićeva je bila izbacila Darvina i ubacila kreacionizam u školski program.) Slučajno li je što je sveti Sava proizveden u daleko bitniju figuru nego sveti Simeon? Nipošto - zna crkva šta radi: bitnija je autokefalnost od države...
Сачувана
Ник Бања Лука
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
Nema
Име и презиме:
xxx
Поруке: 32


« Одговор #198 у: 01.34 ч. 01.02.2007. »

Да је Русија била затуцана због православља нема никакве везе са стварношћу... Позиција у којој се нашло источно хришћанство па самим тим и земље и народи које је обухватало потпуно је другачија него положај католичких и касније протестантских земаља. Још од пада Египта под арапску тј, исламску доминацију правослаље је било у узмаку, стољећима, преко пада Цариграда до страшних"бочних" инвазија и уадара на Русију што од монголских, татарскух и турских хорди са истоја  југоистоко што од "братских" хришћанских земаља са сјевера и сјеверозапада (Пољска, Литванија, њемачки балтички редови, Шведска итд.). Петар Велики је војно обрнуо тај процес што је омогућило Русији да "продише" ... (а не као што неки мисле, гледајући амреичке филмове о Петру Великом и Русији, намијењене ипак америчком а не овдашњем "пуку). Smiley
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Поруке: 803


« Одговор #199 у: 12.01 ч. 01.02.2007. »

Starogrčka i starorimska civilizacija su "nastavak razvoja" doživele na zapadu, a ne u Vizantiji. Vizantija se preterano čvrsto držala religijskog fundamentalizma da bi, kao tekovinu, ostavila išta osim crkvenih objekata.
Сачувана
Miloš Stanić
сарадник
одомаћен члан
****
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 207


« Одговор #200 у: 14.05 ч. 01.02.2007. »

Baš sam pre neki dan razmišljao o tome i shvatio sam da u Srbiji ne postoji ni jedna građevina starija od 200 godina, a da nije crkva.
Сачувана
Ник Бања Лука
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
Nema
Име и презиме:
xxx
Поруке: 32


« Одговор #201 у: 18.11 ч. 01.02.2007. »

А добро, то што нема грађевина старијих од 200 година, може се загвалити "онима који су гостовали на већем дијелу Балкана, тмао од оног искрцавања у Галипољу у 14 вијеку па све до ратова балканских ратова...) Ако узмемо све балканске земље, БиХ, ЦГ, БЈРМ, Србију (без Војводине), Албанију, Бугарску и Грчку, видјећемо да Турци и нису оставили неке "грађевинске подвиге". Уз преживјеле цркве и манастире, изграђене џамије  нешто ћуприја те нешто преостале "антике", угл. у Грчкој, ништа значајно се није градило у том периоду.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Поруке: 803


« Одговор #202 у: 21.22 ч. 01.02.2007. »

А у Русији, пре Петра Великог? Размера између броја црквених и световних објеката?
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364



« Одговор #203 у: 21.27 ч. 01.02.2007. »

Ово је већ офтопи... (Како беше глагол?)
Сачувана
Ник Бања Лука
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
Nema
Име и презиме:
xxx
Поруке: 32


« Одговор #204 у: 23.08 ч. 01.02.2007. »

Нешто као "офтопиарење" ако се не варам! Smiley
Истина, овде се "мало" скренуло с теме ... Требали бисмо се вратити основној теми а за све друге информације, Википедија је непресушан а бесплатан извор знања и информација, на толико много језика. Лијепо се може направити поређење између неколико верзија и тако доћи до закључка, уколико постоји неко двоумљење...
А што се тиче теме, лично мислим да би ћирилица требала имати предност и "законску подлогу" како би, не само преживјела већ постала доминантна. Латиницу, по мом мишљењу не би требало никако забрањивати али би требао законски прописати коришћење писма. Рецимо, рекламе, етикете, упутства на разним производима би морали да буду исписани ћирилицом јер је то право загарантовано уставом. Исто тако, банкомати и остале машине морале би да имају ћирилицу итд. итд. Постоји мноштво области гдје би се, са неколико потеза, ћирилица могла ставити у први план и охрабривати грађани да је користе. Можда би се могло урадити нешто слично као што већ постоји у Француској, Белгији, Швајцарској, Квебеку, Финској, Исланду, Каталонији, Баскији, Галисији (Галицији), Велсу, Ирској (новим Законом о ирском језику), Шкотској (дјелимично, новим законом о шкотском), па и Украјини и још неким земљама. Законски подржати језик, у нашем случају писмо...али конкретно наравно. Овдје би требло избјећи све моуће негативне потезе као што су рецимо забране латинице али би све јавне установе и сервиси, агенције, затим приватне у јавном опхођењу са становништвом, морале да једнако нуде ћириличну верзију. Медији би могли да буду "охрабрени", пореским олакшицама рецимо, да пређу на ћирилицу. (Ово наравно искључује језике националних мањина и њихова писма).
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 12 13 [14]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!