Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Како се изговарају скраћенице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.40 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Како се изговарају скраћенице  (Прочитано 7657 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« у: 20.55 ч. 10.09.2006. »

Ниси ми одговорио, а ево зашто питам. Не само тебе.
Ако се ћирилична слова изговрају како су написана, дакле: б, п, р, с, т... а не: бе, пе, ер, ес, те... зашто се онда скоро све скраћенице изговарају као да су писане латиницом — ПТТ, РТС, ПДВ, СПС, ДСС... Да не ређам даље.
 Има ли о томе нешто у новим књигама?
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #1 у: 22.10 ч. 10.09.2006. »

Postoje pravila izgovaranja skraćenica. Skraćenice koje si naveo, kao i mnoge druge (svakako, ne sve), čitaju se po abecednim nazivima slova, bez obzira na pismo kojim su pisane. Nekad se čak prizvučno e čuje iza suglasnik, iako bi po izgovoru trebalo da bude ispred: AFŽ — „a-fe-že“ (um. „a-ef-že“), VPŠ — „ve-pe-še“ (um. „ve-pe-eš“), VMA — „ve-me-a“ (um. „ve-em-a“). Po Pravopisu, sve ovo je u redu.
Сачувана
Ана Ливија Плурабел
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 76

« Одговор #2 у: 11.06 ч. 23.10.2006. »

Мислим да се у читању скраћеница руководимо економичношћу, односно што лакшим и бржим начином читања. Бојан је већ навео примере када се чак слова изговарају другачије него што је иначе прописано само ради лакоће изговора. Замислите како би незгодно било кад бисте морали да кажете, нпр. Идем на вма. Она је чланица афжа. Гледао сам на ртсу.
Сачувана
vkv elektricar
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 54

« Одговор #3 у: 17.58 ч. 01.10.2010. »

BMW-be-em-ve bez izuzetka.Ali zato mnogi, pa i javne ličnosti, VMA izgovaraju ve-me-a.Otkud za M me (iz kog jezika ovako spelovati)?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 23.15 ч. 01.10.2010. »

Ni iz jednog. Smiley To je izuzetak usvojen radi lakšeg izgovora, kao što kaže i Bojan u gornjoj poruci.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #5 у: 20.11 ч. 08.03.2014. »

Što se izgovora skraćenica tiče, zanimljiv je slučaj sa izgovorom OFK Beograd (skraćenica za Omladinski fudbalski klub). Verovatno zbog ekonomije i lakšeg izgovora, tek koliko je znam, ustaljeno je (veči broj ljudi izgovara) o-f-ka. To je pretpostavljam zbog početnog samoglasnika "o", posle kojeg nema potrebe da se umeće još jedan samoglasnik (onaj iz -ef), a još bi nepotrebnije bilo da se F pretvori u izgovoru u -fe.

E, sad, pošto je izgovor o-f-ka uobičajen, imamo i prisvojni pridev ženskog roda u npr. Ofkin stadion, za koji međutim nisam sasvim sigurna da li može ovako da se piše Huh. Ako može, znači da skraćenica OFK podleže verbalizaciji.

U rečniku školskog pravopisa nisam našla baš ništa na ovu temu.
« Задњи пут промењено: 20.15 ч. 08.03.2014. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!