Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  O glagolu "naviknuti [se]"
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.09 ч. 24.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: O glagolu "naviknuti [se]"  (Прочитано 33643 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Duja
Гост
« у: 10.30 ч. 16.03.2009. »

Šta kažu knjige starostavne o oblicima i upotrebi glagola "naviknuti [se]" odnosno "navići [se]"? Tema na ovom forumu me potakla na razmišljanje, ali nisam tako siguran...

1) Da li su oba oblika — naviknuti i navići — ispravna? Da li je dozvoljen samo oblik "navikao" glagolskog prideva radnog, ili može i "naviknuo" (zvuči čudno)? Ja bih rekao da važi analogija sa "puknuti"/"pući", tj. oba oblika infinitiva su ispravna, ali opet nisam siguran da li može "puknuo".

2) Jasno je da glagol nije pravi povratni: ja npr. mogu da naviknem svog psa da obavlja nuždu gde treba. U povratnom obliku (naviknuti se na X), znači da je vršilac radnje stekao naviku na X. Razmotrimo, međutim, rečenice:
a) Ja sam navikao na hladnoću.
b) Ja sam se navikao na hladnoću.
c) Ja sam naviknut na hladnoću.

b) i c) su očigledno ispravni. Šta je, međutim, sa a)? Na prvu loptu, zvuči ispravno. Ako je ispravno, može analiza rečenice? Da li je "sam navikao" perfekat, ili je pak ovde "navikao" čist pridev, tj. glagolski pridev radni glagola promene stanja, upotrebljen kao predikativu. (Uporedite "Ja sam oguglao na hladnoću" ili "Ja sam osedeo od briga"). Ako je ispravno, onda je ovo jedan od retkih glagola kod kojeg i radni i trpni glagolski pridev mogu biti pravi pridevi (i znače praktično isto). Ako pak nije ispravno... to bi mu ga došlo slično onom "idem da prošetam", zar ne?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #1 у: 11.33 ч. 16.03.2009. »

РМС вели навикнути и навићи, презент је једнак: навикнем, аорист навикнух и навикох, 2. и 3. л. аориста навикну, навиче (с тим што ово потоње може с краткоузлазним или с краткосилазним акцентом); р. прид. навикнуо, навикао.

Може бити повратан, а не мора.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #2 у: 11.37 ч. 16.03.2009. »

Нисам сигурна да разумем ово питање с правим придевима. Има глагола који и обликом и делом Grin могу бити употребљени и као придеви. Промрзао човек и Он је промрзао. Озебле руке и Оне су озебле. Поцрвенела девојчица и Она је поцрвенела...
Зависи да ли употребиш дотични облик као део предиката или као атрибут. У том смислу ће се говорити о глаголу у дотичном облику или о придеву.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #3 у: 11.39 ч. 16.03.2009. »

Сва три примера су исправна, на основу онога како сам ја разумела текст у РМС. Мрзи ме да прекуцавам цео, али ако се баш буде морало.

Још и ово. Може и пукнуо и пукао.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #4 у: 11.44 ч. 16.03.2009. »

Hvala za prvi odgovor...

Нисам сигурна да разумем ово питање с правим придевима. Има глагола који и обликом и делом Grin могу бити употребљени и као придеви. Промрзао човек и Он је промрзао. Озебле руке и Оне су озебле. Поцрвенела девојчица и Она је поцрвенела...
Зависи да ли употребиш дотични облик као део предиката или као атрибут. У том смислу ће се говорити о глаголу у дотичном облику или о придеву.

Tako je, to i ja kažem. Taj skup glagola je relativno mali, i (gotovo) svi označavaju kakvu promenu stanja, odnosno postajanje.

Pitanje je bilo da li je pravilno reći "Ja sam navikao na hladnoću". Ako jeste, onda (verovatno) ispada da je to zato jer je "naviknuti" jedan od glagola iz te grupe. Očigledno (?) nije pravilno reći "Ja navikavam na hladnoću" (bez "se").

Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #5 у: 11.54 ч. 16.03.2009. »

Нисам сигурна. Пример из речника у коме глагол није употребљен нити као прелазни нити као повратни јесте Навикне на господско друштво. Рекла бих да је то пример сличан овом твом, само је код тебе у питању хладноћа и перфекат.

А не бих рекла да можемо казати навикао човек у смилу придевског значења, а навикнут је већ трпни придев и онда то није иста прича.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #6 у: 12.18 ч. 16.03.2009. »

Нисам сигурна. Пример из речника у коме глагол није употребљен нити као прелазни нити као повратни јесте Навикне на господско друштво. Рекла бих да је то пример сличан овом твом, само је код тебе у питању хладноћа и перфекат.

To bi značilo da postoji alternacija "ja navikavam"/"ja se navikavam"... ne znam baš da li mi se dopada... ali ako je tako... (primeti da slične alternacije "ja šetam" i "ja odmaram" nisu dozvoljene, koliko znam).

А не бих рекла да можемо казати навикао човек у смилу придевског значења

Pa ne, ali glagol je striktno divalentan, te zahteva temu. Možemo pak da kažemo "Ja sam čovek navikao na poraze".
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #7 у: 12.25 ч. 16.03.2009. »

Шетати може бити и прелазан и непрелазан и повратан. Проверавала сам пре неки дан. Одмарати (се) као несвршени у односу на свршени одморити (се) стоји да може бити и повратан и не, иако је и мени то необично. Но, пример је дат само код свршеног вида и то употребљен као прелазни, што има логике. Одморио га је. је пример из речника.

Ово друго не разумем. Мени твој пример није идентичан мом, има благе разлике у значењу.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #8 у: 12.37 ч. 16.03.2009. »

Шетати може бити и прелазан и непрелазан и повратан. Проверавала сам пре неки дан. Одмарати (се) као несвршени у односу на свршени одморити (се) стоји да може бити и повратан и не, иако је и мени то необично. Но, пример је дат само код свршеног вида и то употребљен као прелазни, што има логике. Одморио га је. је пример из речника.

Mislio sam da pričamo samo o slučajevima kad su činilac i trpilac radnje isti (tj. ja). Naravno da ja mogu da šetam psa ili odmorim centarfora. Ali ne mogu ja da odem da šetam niti mogu da odmorim. (Sebe). Ja mislim da isto tako da ne mogu ni da naviknem na hladnoću, ali RMS izgleda tvrdi suprotno. Nisam 100% siguran da li ga dobro interpretiramo.

Ово друго не разумем. Мени твој пример није идентичан мом, има благе разлике у значењу.

Naravno da ima, ali samo zato što ne može da se izostavi na šta sam navikao. Samo hoću da kažem da u mom primeru "navikao" ima oblik i delo Smiley prideva.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #9 у: 12.40 ч. 16.03.2009. »

Mislio sam da pričamo samo o slučajevima kad su činilac i trpilac radnje isti (tj. ja). Naravno da ja mogu da šetam psa ili odmorim centarfora. Ali ne mogu ja da odem da šetam niti mogu da odmorim. (Sebe). Ja mislim da isto tako da ne mogu ni da naviknem na hladnoću, ali RMS izgleda tvrdi suprotno. Nisam 100% siguran da li ga dobro interpretiramo.

Ups izvini. Nisam pažljivo pročitao tvoj odgovor, a ne bih da menjam svoj, jer se bojim da ću izazvati dodatno zbunjivanje.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #10 у: 12.44 ч. 16.03.2009. »

Znači,

Ja idem da se šetam. (povratni) OK
Ja idem da šetam. (neprelazni) OK
Ja idem da šetam psa. (prelazni) OK
Ja se odmaram. (povratni) OK
Ja odmaram psa od trčanja. (prelazni) OK

ali

Ja odmaram posle ručka. (neprelazni) NIJE OK

te je, slično "šetanju":

Ja navikavam na hladnoću. (neprelazni) JESTE OK (iako mi zvuči čudno)?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #11 у: 13.56 ч. 16.03.2009. »

Да. Мени тако изгледа. Могу ових дана преписати све што пише у РМС, али сад немам времена.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #12 у: 14.13 ч. 16.03.2009. »

Postoji u našem jeziku već duže vremena ta težnja da povratni glagoli izgube svoju povratnost, i o tome smo jednom već govorili na forumu. Vuk je pisao „razgovarati se s nekim“, danas kažemo „razgovarati s nekim“ jer je taj glagol odavno prestao biti povratan.

Te tako i drugi: „šetati se“ sve više postaje „šetati“, „odmarati se“ postaje „odmarati“, a i „naviknuti se“ postaje „naviknuti“ i u govornom i u pisanom jeziku. Zato obe varijante, povratnu i nepovratnu, rečnici beleže.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #13 у: 17.19 ч. 16.03.2009. »

Цитат
Te tako i drugi: „šetati se“ sve više postaje „šetati“, „odmarati se“ postaje „odmarati“, a i „naviknuti se“ postaje „naviknuti“ i u govornom i u pisanom jeziku.

Неки угледни лингвисти, барем што се глагола одморити (сe) тиче, ипак сматрају да  није прихватљиво одморити уместо одморити се. И. Клајн у РЈН-у каже да је одморити уместо одморити се апсолутно неприхватљиво у књижевном језику, док, рецимо, наш стари знанац Милорад Телебак ипак није тако искључив. Наиме, он каже (у књизи Говоримо српски): Није добро "мало сам одморио", "идем да одмарам"; боље је повратно: мало сам се одморио, идем да се одмарам.

Хех, интересантно да на страници 101 исте књиге, у поглављу Хемиска чистиона, Телебак наводи један дијалог између њега и пријатеља му:
 - Одмараш - јавих му се.
 - Перем кола.
 - Кола?

итд.

Што би рекао Озгуд Филдинг Трећи: Nobody's perfect. Grin
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #14 у: 19.19 ч. 18.03.2009. »

Pa eto, vidiš, ta tendencija je veoma izražena. A normativisti se protiv nje bune kao i, čini mi se, protiv svake inovacije. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!