Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Конјугације глагола на интернету
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.58 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Конјугације глагола на интернету  (Прочитано 13061 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 23.22 ч. 25.03.2009. »

'Вако. Нисам знала у који форум да турим ово, па отварам тему овде, јер заправо, ради се о програмирању, а ово је једина секција форума где се о томе говори.

Елем, пре извесног времена набасала сам на форум о шпанском језику који је створио Саша Томић, и који је такође направио један двосмерни шпанско-српски речник. Свидео нам се систем коњугације глагола на Ворд Референсу те смо врло лако повезали њихове странице конјугација са нашим речником, али нам је пало на памет да бисмо могли то исто урадити и за српске глаголе. Набасала сам на овај сајт где има тога, али мислимо да није најбоље урађено. Веома бисмо желели да то урадимо и да имамо коњугацију глагола на нашем речнику, а верујем да би се исти систем могао применити и на сам Вокабуларов речник, и треба нам помоћ, што са језичке, што са информатичке стране...

Мислите ли да је такав подухват изводљив? Имате ли неку идеју како то урадити?
« Задњи пут промењено: 23.51 ч. 25.03.2009. од Brunichild » Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #1 у: 23.29 ч. 25.03.2009. »

Jeste izvodljivo. To je predviđeno da bude sastavni deo Vokabular rečnika.
Сачувана

J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #2 у: 23.48 ч. 25.03.2009. »

Треба исправити коњугације у конјугације.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #3 у: 23.53 ч. 25.03.2009. »

Jeste izvodljivo. To je predviđeno da bude sastavni deo Vokabular rečnika.
А како? Јесте ли ви нешто већ урадили? Докле сте стигли?
Сачувана
sasa.tomic
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Saša Tomić
Поруке: 1

« Одговор #4 у: 00.21 ч. 26.03.2009. »

Daklem evo i mene :)
Ono što bi meni bilo veoma zanimljivo je da "nečemu" predam reč i dobijem infinitiv + koja konjugacija je u pitanju.
Takođe, neka lista konjugacija glagola bi bila veoma lepa za imati.
To "nešto" može biti funkcija na hostu gde je smešten i dotični špansko-srpski rečnik, ili neki web-servis koji bih kontaktirao za svaki upit ili po potrebi.

Verovatno zvuči malo konfuzno, ali pokušavam da napišem što kraće jer idem na spavanje upravo - sutra je radni dan! :)

Bio bih vam zahvalan ako biste dali bilo kakav info o trenutnom statusu konjugacije na vokabularu.
Сачувана
micagrabljivica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1

« Одговор #5 у: 04.52 ч. 18.09.2009. »

shta je to krnji perfekt?
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #6 у: 08.55 ч. 18.09.2009. »

Daklem evo i mene Smiley
Ono što bi meni bilo veoma zanimljivo je da "nečemu" predam reč i dobijem infinitiv + koja konjugacija je u pitanju.
Takođe, neka lista konjugacija glagola bi bila veoma lepa za imati.
To "nešto" može biti funkcija na hostu gde je smešten i dotični špansko-srpski rečnik, ili neki web-servis koji bih kontaktirao za svaki upit ili po potrebi.

Verovatno zvuči malo konfuzno, ali pokušavam da napišem što kraće jer idem na spavanje upravo - sutra je radni dan! Smiley

Bio bih vam zahvalan ako biste dali bilo kakav info o trenutnom statusu konjugacije na vokabularu.

Hrvatski jezički portal (http://www.hjp.hr) ima (kompletnu?) konjugaciju glagola. Evo, naprimer, za "crpsti". Nađeš glagol u polju za pretragu, a zatim klikneš na "izvedeni oblici".

shta je to krnji perfekt?

Perfekat kojem je oduzet pomoćni glagol biti (tj. "sam, si..."), tj. u obliku ima samo glagolski pridev radni. Sreće se uglavnom u pripovedanju i poeziji, npr. "doš'o meda u dućan" Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #7 у: 09.32 ч. 18.09.2009. »

Sreće se uglavnom u pripovedanju i poeziji, npr. "doš'o meda u dućan" Smiley

Još češće i u novinama, kako u aktivu tako i u pasivu. Ministar posetio beskućnike; Opljačkali banku pa pobegli; Uhvaćeni begunci od zakona; Otvoreni dani poezije.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!