mama Helen
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 68
|
 |
« у: 23.44 ч. 16.06.2009. » |
|
Од септембра месеца ми боде очи свака друга страница у уџбенику ѕа Биологију, 5. разред. Пише: "ЗасуЧи рукаве". Да ли је то сада правилно? Сигурна сам да није било пре 25 година. Да ли се онда каже и ОБУЧИ уместо обуЦи, пресвуЧи се...?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #1 у: 23.51 ч. 16.06.2009. » |
|
ххахаха... Па ја бих рекла да си ипак ти у праву, а то је можда штампарска грешка... А откуд то да се у уџбеницима биологије говори о засукивању рукава?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mama Helen
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #2 у: 23.55 ч. 16.06.2009. » |
|
Ако је штампарска грешка, много је!  хахахха... буквално на свакој другој страници  Односи се на неке огледе који треба да су ураде у вези лекције.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 23.56 ч. 16.06.2009. » |
|
Ако је штампарска грешка, много је!  хахахха... буквално на свакој другој страници  Односи се на неке огледе који треба да су ураде у вези лекције. Е онда није. А можда је словослагач сам исправљао, мислећи да су погрешили они који су писали... Просто ми је невероватно да неко ко пише уџбеник каже "засучи"...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mama Helen
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #4 у: 00.12 ч. 17.06.2009. » |
|
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #5 у: 01.15 ч. 17.06.2009. » |
|
Khm, nije baš štamparska greška, tako jeste ispravno (dok se oblik *zasuci mahom ne dopušta).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mama Helen
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #6 у: 07.07 ч. 17.06.2009. » |
|
Онда је исправно и: обуЧи, завуЧи, испеЧи ("Испечи, па реЦи или реЧи ..  )....
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #7 у: 09.25 ч. 17.06.2009. » |
|
Рекли смо како је аналогија у језику двосекли мач... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 10.07 ч. 17.06.2009. » |
|
Khm, nije baš štamparska greška, tako jeste ispravno (dok se oblik *zasuci mahom ne dopušta).
Odakle sad pa to, Bojane?  Bi li mi objasnio onda kako to da je zasuči tačno a obuči nije? Kad god nema analogije, ima nekog logičnog objašnjenja...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #9 у: 10.18 ч. 17.06.2009. » |
|
Ne bih ulazio u glagolske grupe, poluglasove i šeste palatalizacije, ali evo ti kontra-analogija: "Ne skaci po krevetu i ne placi ako te posle istučem." "Kravo, ućuti i ne muci." 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 11.26 ч. 17.06.2009. » |
|
Ne razumem. Pa kaže se i skaČi, i plaČi, i muČi... Šta oćeš da ka'š..? Ja nisam skapirala? (Što ti je primer... Taj ako bi meni tako rekao, više ne bi nikad ni skakao ni plakao u životu svome...  )
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Duja
Гост
|
 |
« Одговор #11 у: 11.45 ч. 17.06.2009. » |
|
Pa hoću da kažem, ako već tražiš analogije sa tuci i obuci, zašto ih ne tražiš sa skači, plači i muči — samo sam hteo da istaknem Miroslavovu tezu da ne možeš ništa da zaključiš po analogiji. A ove potonje sam namerno pisao sa "c" ne bih li postigao dodatan efekat apsurdnosti, ali biće da sam malo preterao...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 11.51 ч. 17.06.2009. » |
|
Nisam ja ništa ni rekla protiv Miroslavljeve teze, samo sam tražila objašnjenje zašto, jer uvek postoji logično objašnjenje zašto A nije isto što i B, iako na prvi pogled izgledaju isto...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #13 у: 13.15 ч. 17.06.2009. » |
|
Verovatno zato što infinitiv nije zasući nego zasukati, tako da je realnija analogija sa skakati i plakati (ili mukati  ) nego sa obući i ispeći. U Srpskom jezičkom priručnika str. 134, V 34 (g).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 13.29 ч. 17.06.2009. » |
|
Verovatno zato što infinitiv nije zasući nego zasukati, tako da je realnija analogija sa skakati i plakati (ili mukati  ) nego sa obući i ispeći. U Srpskom jezičkom priručnika str. 134, V 34 (g). Хвала, Алцеста. Ето, Дујо, видиш да за све постоји објашњење... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|