Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Razmak i novi red na tastaturi
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.58 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Razmak i novi red na tastaturi  (Прочитано 31899 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #15 у: 20.02 ч. 10.01.2010. »

Цитирано: Соња
Можда би ти најбрже било да побришеш (ако има) те увучености на почецима пасуса направљене размачињавалицом, па да лепо кликнеш на select all, па format па paragraph [...] под indentation видиш special, и ту одабереш first line.

Не да би било најбрже, него је једини прави начин да се овакве ствари раде. Употреба табулатора (тастера) је тврдо форматирање, која треба избегавати кад год је могуће.
Ama ja uvek i radim ovako kako Sonja kaže, nikad ne kucam razmaknicu ni taster za uvlačenje reda, a sad pošto stoji u uputstvu izričito da se koristi taster za uvlačenje, možda bolje da ne rizikujem nego da ga i koristim sa već zadatim razmakom, kad mi već ne piše koliko da uvučem red. Računam, kad već kažu nemoj tako nego ovako, da ne gatam jesu li podrazumevali da umesto tastera može i stil.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 20.08 ч. 10.01.2010. »

Alcesta, to sam ti i ja isto rekla, i opet ti kažem, nema potrebe da svaki pasus pomeraš tabulatorom, nego slobodno uradi kako smo ti Sonja i ja rekle, jer time ćeš jednim potezom da u stvari uradiš ono što bi uradila onoliko puta koliko pasusa imaš. Napomena je napisana da bi se izbeglo to "pećinsko" uređivanje teksta koje mnogi (verovala ili ne) rade: umesto da koriste tabulator, oni uhvate pa lupaju po razmaknici pet-šest puta. Stil radi isto što bi ti radila tabulatorom, samo što ti olakšava i ubrzava rad. Umesto da lupaš deset puta tab, markiraš ceo tekst i klikneš samo jednom i dobiješ potpuno isti efekat.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #17 у: 20.42 ч. 10.01.2010. »

Увлак који ти даје оно format paragraph - first line исте је, да простиш, дубине као и онај који настане кад лупиш по табулатору (1,27), дакле дифолтни вордов. Сам' ти кажи тамо select all, па format оно редом.
« Задњи пут промењено: 20.51 ч. 10.01.2010. од Соња » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #18 у: 03.34 ч. 11.01.2010. »

Jedva jednom završih. Poslušala sam vas, što znači da sam u suštini ostavila sve kako mi je već bilo formatirano, samo sam ubacila 0,5 za First line. Margine su mi već stajale kako su tražili, fala Bogu. Pa šta mu bude. U svakom slučaju još jednom svima hvala na pomoći. Kiss Kiss Kiss
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!