Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Nedoumice
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.57 ч. 11.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Nedoumice  (Прочитано 16131 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 23.22 ч. 19.05.2010. »

Ето, објаснио је Ђрође зашто ту не треба да стоји цртица. Ја бих то написао одвојено, али нисам убеђен да сам у праву.

Ni ti ne paziš na času. Cheesy Đorđe je objasnio zašto bi išlo zajedno i zašto bi išlo S crticom. Nije pominjao odvojeno pisanje. Wink
Па не верујем да неко има потребу да каже како је нешто крвно или сроднички, тако да цртица нема слисла. Написао је да би спојено било ако је изведено од крвно сродство, али ако се прича о сродству, па се ово спомиње као једна врста написао бих одвојено. Пазим на часу, бре.

Ne, ne paziš. Obrati pažnju na boldovano:

Ja pak mislim da je apsolutno isti odnos kao u onom primeru koji Obren pre neki dan pomenu, "bosansko-hercegovački" (u smislu ’izmeđ’ Bosne i Hercegovine’) prema "bosanskohercegovački" (’Bosne i Hercegovine, Bosne odnosno Hercegovine’).

Dakle, pisao bih "krvnosrodnički" kao pridev ’koji se odnosi na krvno srodstvo’ (premda je leksikosemantička svrha toga prideva možda klimava, ali ako se već hoće upotrebiti), i "krvno-srodnički" kao pridev ’koji je krvni i srodnički’ (ako postoji razloga i za takav pridev).

Znači, slažem se s Bruni s jedne a s Mikijem s druge strane. Smiley

Сачувана
Обрен Старовић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102

« Одговор #16 у: 11.31 ч. 20.05.2010. »

О боже, како си ти запела да ја не пазим! Па управо то сам ја и прокоментарисао што је он написао.
Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 11.47 ч. 20.05.2010. »

О боже, како си ти запела да ја не пазим! Па управо то сам ја и прокоментарисао што је он написао.
Pa zapela... Cheesy Sta da se radi... Wink Meni se ipak cini da nisi rekao isto sto i Djole... Zato sam i zapela, inace ne bih ja... Tongue
Сачувана
Обрен Старовић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102

« Одговор #18 у: 14.51 ч. 20.05.2010. »

Pa naravno da nisam rekao skroz isto sto i Djole, da nisam imao nista novo da kazem cutao bih. Grin
Nisam rekao nista sto se kosi s tim njegovim, ali sad dodao nesto sto on nije napisao, a ja mislim da je tako.
Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 15.16 ч. 20.05.2010. »

Pa naravno da nisam rekao skroz isto sto i Djole, da nisam imao nista novo da kazem cutao bih. Grin
Nisam rekao nista sto se kosi s tim njegovim, ali sad dodao nesto sto on nije napisao, a ja mislim da je tako.
Hm, cudno, kad se on slozio sa mnom (spojeno pisanje i sa Miroslavom (spojeno s crticom), a ne sa tobom (odvojeno pisanje bez crtice).
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #20 у: 15.51 ч. 20.05.2010. »

Hm, cudno, kad se on slozio sa mnom (spojeno pisanje i sa Miroslavom (spojeno s crticom), a ne sa tobom (odvojeno pisanje bez crtice).

Ономад си подебљала погрешан део. Требало је овако:

Ето, објаснио је Ђрође зашто ту не треба да стоји цртица. Ја бих то написао одвојено, али нисам убеђен да сам у праву.

Ni ti ne paziš na času. Cheesy Đorđe je objasnio zašto bi išlo zajedno i zašto bi išlo S crticom. Nije pominjao odvojeno pisanje. Wink
Па не верујем да неко има потребу да каже како је нешто крвно или сроднички, тако да цртица нема слисла. Написао је да би спојено било ако је изведено од крвно сродство, али ако се прича о сродству, па се ово спомиње као једна врста написао бих одвојено. Пазим на часу, бре.

Ne, ne paziš. Obrati pažnju na boldovano:

Ja pak mislim da je apsolutno isti odnos kao u onom primeru koji Obren pre neki dan pomenu, "bosansko-hercegovački" (u smislu ’izmeđ’ Bosne i Hercegovine’) prema "bosanskohercegovački" (’Bosne i Hercegovine, Bosne odnosno Hercegovine’).

Dakle, pisao bih "krvnosrodnički" kao pridev ’koji se odnosi na krvno srodstvo’ (premda je leksikosemantička svrha toga prideva možda klimava, ali ako se već hoće upotrebiti), i "krvno-srodnički" kao pridev ’koji je krvni i srodnički’ (ako postoji razloga i za takav pridev).

Znači, slažem se s Bruni s jedne a s Mikijem s druge strane, A NE S OBRENOM. Smiley

Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 16.20 ч. 20.05.2010. »

Pa ja mišljah, ako podebljam dve verzije koje se ne slažu s Obrenovom, da če sVatiti... Tongue
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!