vecko
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Rancic Veselin
Струка: Dipl. ekonomista
Поруке: 3
|
 |
« у: 23.29 ч. 15.06.2010. » |
|
Ево мало прилога овој теми. Ово је само мали део из речника, у припреми. Надам се да ће из штампе изаћи јесенас. Обавестићу вас на време.
"Скакати, савијати се у колач – коњ који трчи у галопу, узагранце. Умесити, спремити, испећи коме колач – поставити коме замку, довести кога у тежак положај. Добар сте колач замесили Србији (Ћосић, добрица, Време смрти). Богами ја јој не месим колач да иде у кућу Ранкову (Глишић, Милован, Брата Мата). Добар су колач испекли за тебе (Лалић, Михаило, Лелејска гора). Па то је био моме Лази спремио колач (Веселиновић, Јанко, Сељанка). Е, јест, али се и мени спрема колач такав колач (Ранковић, Светолик, Страшна ноћ). Да занте колач још није испечен (Шеноа, Август, Турци иду). Меси ам се колач, а у њем има отрова (Шеноа, Август, Чувај се сењске руке). Умесила сам ја њему колач (Нушић, Бранислав, Госпођа министрка). Е тај си му колач лепо испекла (ибидем) Спрема му се леп колач (Савковић, Душан, Секира). Обавештени су да им се спрема колач од којег ће зуби изпадати (ибидем). А из шуме му долазе поруке да му је колач испечен (Живојиновић, Велимир, За велике зиме). Кòлевка Искочити из колевке – бити на почетку зрелијег узраста, на завршетку детињства. Међу колевком и гробом – у животу, у току живота. Од колевке до гроба: од колевке до мотике – од рођења до смрти. – Кратак је пут од колевке до гроба (Шеноа, Август, Сељачка буна). Од колевке до гроба зулуми и насиље (Шапчанин, Милорад, Чича Сима). Што колевка зањихала, то мотока закопала – што се (како се) с човеком роди, прати га до смрти (Вук, народне пословице). Кòлено Адамско колено – осмо дете исте мајке, које је, обдарено јанбољим особинама по народном веровању, али које нема среће у животу; људи који имају срце за цео свет, уопште веома добра, душевна жена. – Чича Јордан је био право адамско колено (Сремац, Стеван, Чича Јордан). Згледао се са својом Ружом, с питомом хваљехом снашицом, адамским коленом (Ћопић, Бранко, Осма офанзива). Та сенаторска ћерка показа се као плодно адамско колено (Црњански, Милош, Сеобе 2). Бацити кога на колено – приморати кога да се преда, поразити, покорити. – Његова строга реч није више могла никога бацати на колено (Вуковић, Чедо, Божји прст). Све ћу под нож, све ћу вас под колено (Ћосић, Добрица, Деобре). Бугарска се бацила на колена и предала савезничким армијама (Ђурић, Антоније, Солунци говоре). Онда си под мојом командом, све ћу вас под колена (Ћосић, Добрица, Деобе). Хладнокрвно је вукао потезе како би што пре бацио на колена једну малу земљу (Дедијер, Владимир, Изгубљене битке Стаљина). Приближава се време кад ћу га бацити на колена (Настасијевић, Славомир, Витези кнеза Лазара). Царински рат, којом је Монархија покушала да баци Србију на колена настављен је све јачим економским притиском (Скоко, Саво-Опачић, Петар, Војвода Степа Степановић). А кад је Њемачка оборена на кољена, она је у року од десет година постала поново партнер у међународним размерама (Ченгић, Енес, Балада о животу који тече). Али нећемо га ми бацити на колена (Савковић, Душан, Апис). Вера на колену – реч, задата вера која се често крши. – У Турчина вјера на кољену / могу мене Турци преварити (епска народна песма). До колена (блато, крв) – врло много. – Ја сам газио у криви до колена / и немам више снова (Васиљев, Душан, Човек пева после рата). До колена ми је (му је) – дозлогрдило, превршило. До колена бити коме – бити незнатан, ситан. – Нисмо му ни до колена (Ненадић, Добрило, Доротеј). Павлић је био прави шампион, таквоме Чаушевић није био ни до колена (Михаиловић, Драгослав, Кад су цветале тикве). Ситни сте ви за Санду Аризана, нисте му дорасли, нисте му ни до колена (Ивановић, Иван, Аризани). Евино колено – жена уопште. Из (од,с) колена на (у) колено – по наследству, од оца на сина, по традицији од старијих на млађе. – Настој да велико достојанство и почаст прелази с колена на колено (Баранин, Душан, Мехмед-паша Соколовић). С колена на колено причаће се о твоме јунаштву (Веселиновић, Јанко, Хајдук Станко). С колена на колено преносе они свој интелектуално морални багаж вицева (Давичо, Оскар, Песма). Тако се заметну мржња која ће се преносити с колена на колено (Огрењац, Раде, Ковиље). Сјајан ђердан, најочитији имућства и одличја прелази с кољена на кољено (Симуновић, Динко, Дерани). То је опасно, то може да буде преносно с колена на колено (Поповић, Данко, Књига о Милутину). Дихурови су се с колена на колено борили с гладном, црвеном земљом (Прежихов, Воренц, Бој на прождерини). Колена му клецају – врло је уморан, у великом је страху. – Рука ломна, тело измождено / а клеца му слабачко колено (Радичевић, Бранко, Кад млидија' умрети). Колено – породица, породична лоза, род: генеалошко потомство. – Рђом копа док му је кољено (Петровић, Његош, Петар, Горски вијенац). Цијело колен Хашимово свело се данас на најтањи конац (Сијарић, Ћамил, Ђутуруми). Меко колено – генерација, нараштај без борбености: оно који се савијају, признају нечију надмоћ или су равнодушни на етичке проблеме. – Страшан прекор великог песника за ово наше меко колено (Домановић, Радоје, Краљевић Марко по други пут међу Србима). Море му је до колена – све савлађује, за њега нема препрека, тешкоће (у пејоративном смислу). – Кад сам кренуо за Београд, чинило ми се да ми је море до колена (Баранин, Душан, Њих троје). Њима се завртела глава и држе да им је море до колена (Дедијер, Владимир, Изгубљене битке Стаљина). Чини му се да је све за њега створено, па му и море изгледа до колена (Баранин, Душан, Смаилага). Бранчина је са гомилом пријатеља, другара, обожавала забачене главе као да му је море до колена (Ћосић, Добрица, Једна је и његова смрт). На коленима молити – врло понизно и покорно молити. – Довешћу ја овде батаљон Лакца, па да клекнете на кољена (Лалић, Михаило, Лелејска горе). Несрећу не могу дочекати на коленима (Селимовић, Меша, Тврђава). Боље је умрети стојећи, него живети на коленима (Лапасионарија). На коленима видети неког – видети неког савладаног, покореног. – За две-три године биће и она на коленима (Давичо, Оскар, Песма). Премало их је да би владали и Херцеговину држали на коленима (Драшковић, Вук, Нож). Ти ћеш видјети све народе на кољенима (Сремац, Стеван, Смрт цара Лазара). Шта год хоћете, али ви сте под мојим кољенима (Ћосић, Добрица, Деобе). Ни до колена – бити ситан, недорастао нечему, не моћи достићи некога. – Ти си од њих најбољи и најхрабрији, сви они, колико их има, нису ти ни до колена (Селимовић, Меша, Тврђава). Изгледа да им је био једини циљ да истерају доктора из фудбала, јер му нису били ни до колена (Ивановић, Иван, Црвени краљ). "
|