Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.17 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 7 8 [9]
  Штампај  
Аутор Тема: Правопис '10. - одељак о писму  (Прочитано 73871 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Milašin
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 6


« Одговор #120 у: 17.20 ч. 15.01.2011. »

Цитирано: Дарко Бабић link=topic=6415. msg61295#msg61295 date=1293266556
       
    „1.  Основ савремене европске писмености чине три писма – грчко,латинско или латиничко  (латиница) и ћирилско или ћириличко (ћирилица). Ћирилица, по важности прво и основно писмо, од седамдесетих година ХХ века запостављена је, маргинализована и запуштена, од потискивања у службеној и јавној употреби до уметничке стагнације.  Она у српској традицији има и неспорну симболичку функцију и зато је оправдана њена фаворизација у службеној, јавној, просветној и културној делатности. * Новији културноисторијски и политички развој, везан пре свега за скоро једниповековно српско-
    -3-

    хрватско језичко заједништво (седамдесетак година и државно), из којег је настало богато наслеђе писано односно штампано латиницом  (наравно, делом и старије од тог периода), потом савремене потребе културе и науке и комуникације (с доминацијом латиничких култура) – учинили су да сигурно владање латиницом и у писању српским језиком постане наша свакодневна потреба.  Такав, истина редак, суживот двају писама, за нас с једино прихватљивим редоследом савладавања и приоритетом употребе – ћирилица па латиница, верујемо, не може бити штетан по српску културу све дотле док ћирилица не би заиста била егзистенцијално угрожена. “


    У фусноти је наведен једва читљивим малим словима текст члана 10.  Устава Србије, који гласи :

             „У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.    
    Службена употреба других језика и писама уређује се законом на основу Устава».


    Преписано са везе hxxp: www. cirilica-beograd. com/%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0/101212_74/

    Оно што мене занима јесте како правописци замишљају да је Гајева латиница мени неизоставно неопходна за СМС поруке, програмирање, хемију и математику? Како су се они усудили да у моја уста убаце речи како имам потребу за латиницом из "савремених потреба" када ја без икаквих проблема свуд редом српски језик могу записивати ћирилицом!

    Српски језик без проблема пишем ћирилицом и у Правопису 2010.  се не даје никакво објашњење због чега треба знати читати и писати српски језик на латиничком писму.   [/list][/list]

    Niko nije u tvoja usta ubacivao ništa. Meni i stotinama hiljada drugih građana Srbije i govornika srpskog jezika u Srbiji je latinica potrebna i za SMS poruke, i za programiranje, i za hemiju, i za matematiku. Nema šta ko da se "usuđuje" da ubacuje nešto u tvoja usta, jer ti pre svega nisi dužan ni da budeš pismen. 

    Više smo mi koji preferiramo latinicu uskraćeni time da u službenom obraćanju nemamo pravo izbora pisma (čime smo direktno diskriminisani u odnosu na nacionalne manjine, pogotovo one koje govore isti jezik i tu mislim na Hrvate i Bošnjake u Srbiji, koji se mogu pozvati na to da se nisu obratili na srpskom, nego na maternjem bosanskom ili hrvatskom) nego nam se nameće ćirilica kao jedina prihvatljiva opcija. Neverovatan korak unazad kada su u pitanju odredbe Ustava i ono što piše u njemu.

    I to se donekle može objasniti potrebom za jednoobraznošću, ali i to pada u vodu jer ista ova država jedan isti jezik priznaje pod 3 različita imena (srpski, hrvatski, bošnjački) i u stanju je da, na primer, latiničnu aplikaciju po hrvatskom standardu posmatra kao nacionalno pravo pripadnika hrvatske nacionalne zajednice koji se služi maternjim jezikom i pismom. Da je proglašeno da je jedan jezik, srpskohrvatski, jedinstven na celoj teritoriji Srbije i da za njegove govornike važe ista pravila, ono bi imalo daleko više smisla. 

    I kao da to <mod: uklonjen uvredljiv deo poruke> nije dovoljno, nego im još smeta i ravnopravan tretman latiničnog pisma u standardnom jeziku! Pa šta treba da se učini? Još ćiriličar i simpatizer ideje jednoazbučnosti Ivan Klajn (kojeg ovom prilikom ne kritikujem nego samo navodim - a nemam ni zbog čega da ga kritikujem) navodi kao nekakav nametač latinice! Da nije žalosno i tragično, bilo bi smešno. Kao kad radikalni, ekstremni i isključivi pristalica neke ideje optuži njene trezvene i umerene propagatore da pripadaju suprotnom taboru, presmešno.
    « Задњи пут промењено: 00.57 ч. 17.01.2011. од Pedja » Сачувана
    Milašin
    гост

    Ван мреже Ван мреже

    Организација:

    Име и презиме:

    Струка:
    Поруке: 6


    « Одговор #121 у: 17.22 ч. 15.01.2011. »

    Цитирано: Milašin link=topic=6415.  msg61759#msg61759 date=1295108410
    Još ćiriličar i simpatizer ideje jednoazbučnosti Ivan Klajn (kojeg ovom prilikom ne kritikujem nego samo navodim - a nemam ni zbog čega da ga kritikujem) navodi kao nekakav nametač latinice!

    Ispravka: treba "još se Klajn navodi" itd.
    Сачувана
    Belopoljanski
    староседелац
    ****
    Ван мреже Ван мреже

    Пол: Мушкарац
    Организација:

    Име и презиме:

    Струка:
    Поруке: 820



    « Одговор #122 у: 18.40 ч. 15.01.2011. »

    На територији Војводине су и мањински језици службени, не знам да ли то важи за Србију у целини, тако да не знам колико стоји оно што кажеш, да неко позивајући се на матерњи хрватски или бошњачки (не босански) фактички може службено да се користи српским језиком и латиницом.

    На пример, мађарско презиме Секереш ће баш тако бити и записано: Секереш односно Sekereš, неће бити Szekeres (извињавам се ако недостаје неки дијакритик над самогласницима).
    Сачувана
    Бојан Башић
    уредник форума
    староседелац
    *****
    Ван мреже Ван мреже

    Пол: Мушкарац
    Организација:

    Име и презиме:

    Поруке: 1.611


    « Одговор #123 у: 14.07 ч. 19.01.2011. »

    Zorane, primetio sam da ste mnogo puta, otkad piskaramo po ovom forumu, istakli da ćiriličke pisaće mašine ne postoje. Meni se svaki put kad sam to pročitao kroz maglu javila reklama koju sam video kad sam bio mlađi, reklamirale su se upravo dotične ćiriličke pisaće mašine. Nikad to nisam pominjao kao odgovor na Vaše komentare prosto zato što nisam imao šta konkretno reći (pozivanje na svoje veoma maglovito sećanje nije mi zvučalo previše ubedljivo Smiley). No, evo, konačno sam uspeo doći do pravih „dokaza“ za suprotno.



    Сачувана
    Дарко Бабић
    члан
    ***
    Ван мреже Ван мреже

    Пол: Мушкарац
    Организација:

    Име и презиме:
    Дарко Бабић
    Струка: машинац
    Поруке: 101


    « Одговор #124 у: 14.14 ч. 19.01.2011. »

    Хоћеш рећи да у Бугојну никада није напрасно престала производња ћириличких машина која је за последицу имала да се личне карте и возачке дозволе могу добијати само на латиници?

    Подсећам да је ове године јубилеј 50 година читања манифеста Милића од Мачве у којем се позива на престанак сатирања ћирилице.
    Сачувана

    Како треба или никако!
    Тагови:
    Странице: 1 ... 7 8 [9]
      Штампај  
     
    Скочи на:  

    Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!