Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.37 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Uzice  (Прочитано 45167 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Gulo Gulo
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
ФБГ
Име и презиме:
Гуло Гуло
Струка: Антрополог
Поруке: 39



« Одговор #15 у: 22.13 ч. 28.02.2011. »

Значи, мапа је мање више тачна Smiley Наравно да Ужице није на мапи, први српски град за који знамо је Рас Smiley Знамо за српска насеља и ромејске градове Smiley
То ту наведено и јесу једина имена којима располажемо, а сва потичу од Ромеја, а они су по старом римском обичају (то јест, свом обичају) називали она племена којима не знају име, или које не сматрају да су довољно битни да им знају име,  по географској регији.
 А управо то испада, да су се све остали асимиловали у та два етноса Smiley Срби и Хрвати су дошли са најјачом структуром, има ту још много приче која стоји иза тога, али да кажемо да су остали асимиловани. Једино су Словенци друкчији, али то је зато што је Карантанија прва словенска држава у историји, и до тада су већ изградили сопствени идентитет.
Сачувана

С богом остајте сви и не замјер'те на еглену...
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #16 у: 23.09 ч. 28.02.2011. »

А управо то испада, да су се све остали асимиловали у та два етноса Smiley Срби и Хрвати су дошли са најјачом структуром, има ту још много приче која стоји иза тога, али да кажемо да су остали асимиловани.

Tema "Uzice" se nalazi na delu foruma koji se zove: "Nagadjanja o jeziku".
Cuj, ako neces ovde o tome, a gde li ces onda? Smiley))
Mislim cak da sam ja otvorio ovu temu - pa stvarno nemam nista protiv da se skrene na etnografske teorije.
Сачувана
Gulo Gulo
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
ФБГ
Име и презиме:
Гуло Гуло
Струка: Антрополог
Поруке: 39



« Одговор #17 у: 23.45 ч. 28.02.2011. »

Ма свестан сам ја свега тога, него, пошто је језички форум, ја бих да видим како би се етимологија бавила тиме, јер сам се у досадашњем бављењу мојом науком толико наслушао погрешних етимолошких теорија, а које се прогуравају као метод изучавања историје. Хоћу да видим како људи у језичкој струци решавају те проблеме, који је научни приступ, а ово ми је лакши начин, јер немам времена да се бавим још једном науком. Због тога се мало суздржавам на овим темама Smiley Наравно, није ми то једини разлог што сам на форуму, љубав према српском језику и књижевности је на првом месту.

Е, сад, најбитнији догађај по насељавање Балкана се десио 558. године када стиже посланство Кандиха на Визант да донесе вест о доласку Авара! Зашто су Авари толико битни? Зато што они нису само  населили карпатски басен, већ и објединили огроман део Словена у једну државу... Е сад, та држава је била састављена из два дела, ратничке дружине, које су чинили степски јахачи, Германи и они Словени који су одлучили да се придруже ратничким дружинама. Они су се сви стопили у један слој аварске елите. Други слој су чинили земљорадници, већином Словени. Зашто је све то битно за Балкан? Из следећих разлога. Како предпостављају  Валтер Пол и Фалко Даим према доступним изворима, у каганату је lingua franca био старословенски, јер је то била скупина раширена по целој територији каганата, за разлику од џепова степских ратника и Германа. То су управо Словени који насељавају Балкан у неколико таласа. Први талас управо представљају Ободрити, Тимочани и остали, други талас су Карантанци, који после Самовог устанка оснивају Карантанију, прву словенску државу, а трећи су Хрвати и Срби ( по Порфирогениту Хрвати стижу незнатно раније пре Срба, те улећу одмах у сукобе са Аварима, док Срби имају епизоду шеткања Далмација - Солун - Београд - Далмација). Е сад, ту лежи питање, шта се дешава са тим групама сродних Словена? Како тече њихова трансформација? Тимочани су делом асимиловани у Срба, али њихов део је асимилован и у Бугаре... И проблем је што су из тог кључајућег лонца народа сви пренели своје обичаје, и онда их углављивали у ширу слику... А да не причамо на обичаје које су научили од романизованог становништва, а и од џепова преосталог динарског становништва...  И сад, повежи шта је старије, кокош или јаје?
« Задњи пут промењено: 00.56 ч. 01.03.2011. од Gulo Gulo » Сачувана

С богом остајте сви и не замјер'те на еглену...
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #18 у: 00.04 ч. 01.03.2011. »

Cuj, meni je sjajno sto si dao tako sazet istorijski okvir. Ja sam citao Corovicevu 'Istoriju Srba', gde se on bavi i Slovenima i Avarima - ali znatno uopstenije. ( Verujem da je prosto preneo delove svog teksta iz neke 'Istorije jugoslovenskih naroda'  a gde je zalazak u sitna crevca o tome ko je bas bio Hrvat a ko Srbin - bilo pomalo opasno)
A sto se jezicke etimologije tice, ne verujem da ces je za rec 'uzice' dobiti na ovom forumu.
Za neke druge reci, verovatno mozes. Mada, koliko sam video, par strucnih lingvista na ovom forumu redje ulazi u takve price. Opet, oni koji (pre)rado ulaze - daju (pre)spekulativne pretpostavke. Ja volim da postavljam teorije, ali jasno je da su to samo pretpostavke. S druge strane, i te pretpostavke znaju da se ponekad neocekivano povezu sa nekim cinjenicama. A drugo - ne moze se cesto ni odrediti pravac istrazivanja ako se ne naprave neke pretpostavke.
Сачувана
Gulo Gulo
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
ФБГ
Име и презиме:
Гуло Гуло
Струка: Антрополог
Поруке: 39



« Одговор #19 у: 01.29 ч. 01.03.2011. »

Проблем тог раног средњег века је што се јако мало људи бави на прави начин њиме... Зато су Авари код нас тако јадно обрађени, иако они имају пресудну улогу у етногенези већине данашњих европских (и не европских) народа... Типична прича, имаш оне који причају Срби пре амеба, и оне који причају ма кога то уопште занима, нације ни не постоје. Ја се слажем на идејном нивоу да је свака нација била измишљена некада, али и ту постоји потреба за проучавањем, да ли је направљена или је дошло до ње неким природним социо-културним путем. Ако одемо предалеко у релативизацију, нема краја. Зато толико инсистирам на чињеницама, проверљивим, и чврстим. Свугде постоје псеудо ликови, али проблем је што су се код нас намножили и премножили, па не можеш више разлучити.

 Да ли верујеш да је тренутно најбоља литература за Словене и Аваре у РСВ ( раном средњем) на немачком, мађарском и француском???!!! Срамота... Људи као што су били Ђурић, Ковачевић и Vinski се сада преврћу у гробу... Зато не разумем такав однос тих пар стручних лингвиста на овом форуму који одмах улете у политичке расправе, место да само изнесу аргументе на свакој теми, јер ако не раде ради просвећивања народа, зашто се баве својим послом? Мени је потпуно ОК када неко ко није имао формално образовање у  некој струци, а занима га/њу, постави питање или премису, ма колико оно погрешно било, ако је спреман/а да прихвати аргументован одговор и да га унесе у своје знање, па зато нас је ова држава и школовала, а не само да пишемо расправе којима ће се бавити 5 људи, који се бави истом тематиком на некој високошколској установи.

А у овој, електронској форми то може бити и забавно, како има форму разговора, без претеране пресије, и нема давања легитимитета псеудо ликовима,јер је интернет анониман (колико толико). Ја сам се пар пута опекао у млађим када сам ишао да се "разрачунавам" са људима који ми дирају у науку... Први пут сам био назван великочетником, ако се добро сећам, а други пут либералним комунистом, наравно, у зависности од предавача и теме,  тако да сам одустао од одлазака у осиња гнезда, сада их генерално само саботирам на мрежи Smiley

А још се свашта ново сазна Smiley

Сачувана

С богом остајте сви и не замјер'те на еглену...
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322


« Одговор #20 у: 03.23 ч. 01.03.2011. »

Djeco, rekosmo već jasno i glasno, etimologija "Užica" je nejasna jer nije jednostavno (ako je uopšte mogućno) odrediti morfološku strukturu i bilo kakvo moguće značenje reči. A bez toga nema jasne etimologije. Možemo samo manje-više da nagađamo, i onda je najverovatnije da će to biti neka osnova od prideva "uzak", pa bi "Užice" etimološki otprilike značilo "usko mesto". Lingvistički je to najverovatnije, a geografska situiranost grada nad klisurom Đetinje bi to mogla i dodatno ektralingvistički potvrditi.

To rekosmo jednom, rekosmo drugi put, rekosmo i ponovo. I to se neće promeniti ako nastavimo da ponovo pitamo i nastavimo vući mrtvog konja za rukav opet, i opet, i opet. To je, jednostavno, sve što se ima reći na temu etimologije "Užica".

I ja znam da je lepo i zanimljivo otkrivati neke drevne slojeve nekih davno izgubljenih svetova, starih mitologija, bogova, čudovišta, verovanja, običaja i sl., ali jednostavno gde toga nema — nema ga, i besmisleno je pokušavati to pronaći u svakom nasumičnom imenu nekog grada, planine, reke, brda ili potoka. Najčešće je etimologija sasvim prizemna i sasvim profana, ma koliko to bilo razočaravajuće.
Сачувана
Gulo Gulo
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
ФБГ
Име и презиме:
Гуло Гуло
Струка: Антрополог
Поруке: 39



« Одговор #21 у: 03.30 ч. 01.03.2011. »

Хаха, феноменално Smiley Па нико није ни тражио але и бауке, већ најбоље понуђено решење Smiley И ја сам, као лаик, рекао да ми то са узак звучи најубедљивије Smiley А то за ђецо, то ћемо јоште да причамо Smiley
Али дај мало и хумора поред озбиљности, неће ти пасти хукумдарлик с главе Smiley
Сачувана

С богом остајте сви и не замјер'те на еглену...
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322


« Одговор #22 у: 03.55 ч. 01.03.2011. »

Izvini, molim te, ali postoje neke stvari koje mi jednostavno nisu smiješne. Smiley Možda nemam smisla za humor, ali od neobaveznih etimoloških nagađanja i prevrtanja cele lingvistike naglavačke prosto mi se diže kosa na glavi. Jednostavno mi nije nimalo zanimljivo to "hajd i mi da vidimo šta bi bilo kad bismo se zezali". Diletantstva u etimologiji ionako već ima preko svake mere.
Сачувана
Gulo Gulo
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
ФБГ
Име и презиме:
Гуло Гуло
Струка: Антрополог
Поруке: 39



« Одговор #23 у: 04.02 ч. 01.03.2011. »

ОК, то разумем у потпуности, и ја тако реагујем када неко дира у историју и археологију и антропологију, и чињенице из тих наука, делом зато мало и провоцирам да бих изазвао неку реакцију филолога Smiley
Сачувана

С богом остајте сви и не замјер'те на еглену...
VladKrvoglad
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.137


« Одговор #24 у: 14.33 ч. 01.03.2011. »

Slazem se da pridev 'uzak' moze biti etimologija za nastanak imena grada Uzica - pogotovo zbog polozaja na kome se stari grad nalazi.
Pa, ipak, moglo se dati i neko drugo ime da opise tu karakteristiku: Uzao, Uzina, Uzište, Uzô, Uskô(vac), T(j)esnac, Tijesno, Tješnjava, Klisurina, Klis, Grlo, Grlište, Grlina... ma setih se sad i onog sela pre Pozege - Uzići.
I meni nekako to 'ž' zvuci malo komplikovano: komparacija za pocetak pa onda..?

'Uzak' -> 'uže'(?) -> uža mjesta (Koja? Ima samo jedno, posle je kotlina!?)-> užica (?) -> Užice?

Nije nemoguce, ali ipak jedno malo 'hm' Smiley))
Сачувана
Danga
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: професор српског језика
Поруке: 205



« Одговор #25 у: 20.46 ч. 17.02.2012. »

Стара тема, али мени интересантна...
Наишао сам сасвим случајно на једну реч у старословенском језику, Оужик-сродник, рођак; Оужичество-крвно сродство; (ако је један од браће која су живела заједно умро, а иза себе није оставио деце, морао је његов брат узети за жену његову удовицу, своју снаху и прво дете из тога брака имало се сматрати за законито дете умрлога. Тзв.левиратски брак.).Можда је посед или територија неког од значајнијих становника овог места у давној историји, назван Оужике. Моја "паметна" теорија....
Нашао сам податке да је у 14.веку нека Дубровчанка у свом тестаменту поменула Ужице, али као Vsize, а у 15.в. у неким документима са запада, као Usize. Не знам, сигурно грешим у свему овоме, али мислим да назив потиче од неке словенске речи....
Сачувана
Обрен Старовић
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Обрен Старовић
Струка: рачунарство и аутоматика
Поруке: 102


« Одговор #26 у: 22.54 ч. 18.02.2012. »

Заљимљиво индид. Мислим све заједно...
Старословенско оу се читало у. Ужик—>Ужице не изгледа као превелики скок. Наравно, то ништа не значи, али пошто смо у нагађањима о језику... Cheesy
Сачувана

Иде Црвенкапица шумом.  Наиђе неписмени вук и каже:
-Шта то носиш баци?
И Црвенкапа баци. . . . .
Ena
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114


« Одговор #27 у: 20.47 ч. 13.02.2014. »

Obalom su tu jos Neretvljani, Zahumljani, Travunjani (Trebinjci?) Konavljani itd.

Sorry, moram da te ispravim. Mislim da se piše Neretljani, tj. ovde se pravopis prilagođava izgovoru, gubi se glas koji se (i inače) jedva čuje (v između t i lj.

Inače me priča o poreklu naziva Užica, dovodi do želje da ponovo pročitam Travničku hroniku.Smiley Travnik je takođe na strmini, i oštro ga preseca reka. Nisam bila u Travniku, čitala sam u romanu o tome. Cheesy   A s obzirom da sam ga jako davno čitala, ostali su mi samo opšti utisci, ne sećam se čak ni imena likova, pa bi bilo dobro osvežiti sećanje u svakom slučaju...  Smiley
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!