Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.04 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Zapadnoštokavski dijalekti  (Прочитано 4220 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Marko Kraljević
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3


« у: 23.12 ч. 21.08.2013. »

Pozdrav svima.  Htio bih postaviti jedno pitanje u vezi zapadnoštokavskih dijalekata, tj.  istočnobosanske jekavske šćakavice i bosansko-dalmatinske ikavice.  Naime, interesuje me postoje li izvorni govornici ovih dijalekata koji su srpske nacionalnosti, tj.  pravoslavne vjere? Ako ne postoje, koji je razlog?
Ja sam čuo da Srbi sa planine Ozren predstavljaju jedinu srpsku pravoslavnu oazu koja govori šćakavicom, kao i da samo oaza Srba u Benkovcu govori tipičnom štokavskom zapadnohercegovačkom ikavicom.  Ima li neko konkretnijih detalja o tome?

Inače, zašto su u zapadnom dijelu BIH Hrvati i Bošnjaci međusobno dijalekatski srodniji, nego sa pravoslavnim Srbima? I postoji li lingvističko-istorijski odgovor na pitanje zašto su skoro svi Srbi Prečani istočnohercegovački ijekavski štokavci, osim nekih oaza u Vukovaru, Benkovcu i već pomenutoj planini Ozren?
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #1 у: 19.33 ч. 05.11.2013. »

Не могу вам дати директне одговоре на све примере, али могу указати на општепознате историјске прилике. Сеобе и кретања, што народа из Херцеговине, који је по томе посебно познат, што осталих, као и раздор међу конфесијама, одиграли су своју улогу. Припадници различитих вероисповести нису били једнако распрострањени, а када је долазило до сеоба, придошло становништво се мешало искључиво са припадницима своје вероисповести, тиме мењајући говор само једне групе. То објашњава како се у неком крају говор Срба могао разликовати од говора муслимана и католика. Значи, на процесе је утицало то што је нову веру примало више говорника појединих наречја, због ових или оних разлога (географија, економија), што је имало ефекат повећања шансе очувања тих наречја међу припадницима те религије. Ту је и чињеница да је долазило становништво из других крајева, и мешало се са локалним становништвом исте вере - а не онима друге вере - тиме мењајући и локални говор припадника само једне вере.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!