Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.09 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Литература о стилу  (Прочитано 6531 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
епиктет
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« у: 18.51 ч. 08.11.2016. »

Поздрав,

Која је препоручена литература као приручник стила? За (амерички) енглески језик је то ”The Elements of Style"(https://en. wikipedia. org/wiki/The_Elements_of_Style).  Да ли постоји нешто слично и за српски?

Хвала.
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #1 у: 22.03 ч. 08.11.2016. »

'A Dictionary of Modern English Usage' и 'The Elements of Style' су само два од низа сличних приручника за енглески језик. Такви приручници су некада били доста поштовани, али данас, под утицајем неолиберализма и повезаних доктрина, мета су неоправдане критике. Пошто енглески није стандардизиван језик са општеприхваћеним језичким ауторитетима, данас преовлађују такозвани 'in-house' стилови, стилови на нивоу појединачних издавачких, новинских и медијских кућа. Ту није реч само о стилу, већ и правопису. На приме, у Британији и већини британских 'in-house' стилова стандардан је наставак '-ise' - користе га Издаваштво Кембричког универзитета и све медијске куће -, док Издаваштво Оксфордског универзитета користи назавак '-ize', који преовладава и међу Американцима итд. Помало упрошћавам, али то вам је један пример разлика које постоје.

Што се тиче српског језика, поред Правописа и Нормативне граматике имате низ других језичких приручника чији се садржај бар делом односи на стил. Речник језичких недоумица Ивана Клајна је један пример. Енглески језик нема ништа слично нашем Правопису и Нормативнној граматици, па добар део садржаја већине њихових стилских водича обрађује сличне теме, поред чисто стилских аспеката употребе језика.
« Задњи пут промењено: 04.51 ч. 09.11.2016. од s.z. » Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
епиктет
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« Одговор #2 у: 11.00 ч. 09.11.2016. »

Хвала, од скора имам Правопис Матице Српске, и до сада сам га користио само да се консултујем неколико пута.  Претпостављам да ћу препоруке о употреби наћи када посветим више времена читању.

Како се разликује Нормативна Граматика од Правописа? Почињем да пишем више академских радова, па размишљам о приручницима који би ми помогли да се правилније и елегантије изражавам.
Сачувана
s.z.
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:
s.z.
Струка: _
Поруке: 900



« Одговор #3 у: 18.58 ч. 09.11.2016. »

Правопис се бави питањем правилног писања речи и употребе интерпункције. Нормативна граматика описује граматику стандардног српског језика и указује на то шта је исправно а шта не. Ако нисте сигурни да ли се пише 'не иди' или 'неиди', или где се ставља зарез, проверите у Правопису. Ако Вас занима нешто у вези са граматиком, проверите у Граматици. Као што сам поменуо, постоји низ других књигама укључујући и стручне приручнике за новинаре, на пример. Проверите у библиотеци или се обратите некоме од ваших професора или колега. Сигуран сам да ће моћи да Вам помогну.

Део савета из енглеских приручника свакако важи и на српском. У комуникацији је најважније рсзумевање. Ви комуницирате писаним путем са онима који ће читати Ваше радове, и зато морате бити прецизни и јасни. Циљ није да покажете другима ширину свог речног фонда и како вешто баратате језиком, већ да јасно и разумљиво представите своје идеје. Будите скромни. И писање може бити надмено. Не претерујте са употребом непотребних туђица и мање познатих књишких речи.
Сачувана

자세히 보아야
예쁘다
오래 보아야
사랑스럽다
너도 그렇다
епиктет
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« Одговор #4 у: 14.17 ч. 10.11.2016. »

Хвала вам!
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!