VPF
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Vladimir Filipović
Поруке: 194
|
 |
« Одговор #6 у: 19.24 ч. 24.01.2011. » |
|
Deluje mi prirodno da se sažme, kao
videla me je -> videla me videla te je -> videla te videla se je -> videla se videla je je -> videla je
Naravno da bez konteksta samo "videla je" zbunjuje, pa bi valjalo da se onaj ko se izražava izrazi jasnije; ali ako postoji kontekst može već ovako biti dovoljno jasno: "Nije stigla da obiđe sve prijatelje." - "A Milku, šta bi s njom?" - "Videla je na ulici, zamisli!".
E, tako i za "žao mi je". Bez konteksta nije jasno da nam je žao konkretne osobe, pa bi bilo lepo da se jasnije izrazimo. Ali uz pravi kontekst, to je dovoljno i nema razloga da izbegavamo takvu rečenicu: "Milka se mnogo muči i baš mi je žao", mnogo lakše i prirodnije nego što bismo govoreći o nekom momku rekli "baš mi je žao" bez "ga".
"Je li bilo sira?" - "Bilo ga je." - "Je li bilo slanine?" - "Bilo je."
Ako hoćemo veću glavolomku, upletimo povratnu zamenicu: setiti se koga (ili osloboditi, otarasiti, manuti...) Setila je se je (neka se setila neke druge). -> Setila se je? Setila je se? Setila se? Šta velite?
Moj odgovor: Glagol može da nestane u sažimanju, ali zamenica nikad.
Milki isprva nije ni palo na pamet da se obuče toplije. Ali kad je zahlednelo? Setila se. (Setila sezamenica jeglagol, tako da u sažimanju glagol nestaje.) Milki isprva nije ni pala na pamet ta stara jakna. Ali kad je zahlednelo? Setila je se. (Setila jezamenica(genitiv) sezamenica jeglagol, tako da u sažimanju glagol nestaje, ali obe zamenice ostaju.)
Subjekat može biti bilo kojeg roda: Grad je bio okupiran. I šta se onda desilo? Oslobodio se. (Oslobodio sezamenica jeglagol, glagol nestaje.) Grad je bio okupiran. I šta je onda uradio s tom okupacijom? Oslobodio je se. (Oslobodio jezamenica sezamenica jeglagol, glagol nestaje, zamenice ostaju.)
A može li i "setila se je", "oslobodila se je"? Osećaj mi kaže da je to pre ružno nego baš pogrešno, ali logika mi kaže da je pogrešno jer je analogno konstrukcijama "setila se ga", "setila se ih" a one baš ne idu nikako.
Edit: Da dodam, ovo kažem da "setila se je" nema smisla kao sažeti oblik od "neka se (je) setila neke druge" gde bi ono preostalo "je" bilo zamenica u genitivu; kao nesažeti oblik, gde je "je" glagol a nepravi objekat se prećutkuje, naravno da ima smisla.
|