Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.03 ч. 04.05.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Došao sam u 21:30 ili 21.30  (Прочитано 2865 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Topuz
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3


« у: 13.30 ч. 01.04.2010. »

Dakle, kako je pravilno napisati, ss:mm ili ss. mm, nisam uspeo da nađem ništa o tome ni na Google-u, ni u par knjiga koje se dotiču toga.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
*****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688



« Одговор #1 у: 16.22 ч. 01.04.2010. »

Правилно је с тачком. Истина, писање с двотачком се уврежило код нас, под утицајем енглеског правописа (нарочито посредством дигиталних сатова), али то наша норма не прихвата, позивајући се на функције двотачке у нашем језику. А и у природним наукама се недецимални делови јединица одвајају тачком.
Сачувана
Topuz
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 3


« Одговор #2 у: 20.38 ч. 01.04.2010. »

Hvala na brzom odgovoru, tako nešto mi je i ostalo u sećanju, ali više nisam bio siguran.
Nisam siguran da li sam dobro razumeo poslednju rečenicu.   Prilično sam siguran da se broj celih odvaja zapetom od decimalnog dela.   Proverio sam i u Pravopisu (Pešikan, Jerković, Pižurica), piše:"Tačka (ili belina, razmak) može označavati trocifarski period brojeva većih od četvorocifarskih: 1.  000.  000 ili 1 000 000.   U ovoj ulozi sreće se i kombinacija tačke i zapete - tačke za hiljade a zapete za milione (1,000.  000), mada je bolje zapetu upotrebljavati samo za označavanje decimalnih razlomaka.  "
Takođe, i u računarstvu ima par primera.   Ako je npr.   Excel podešen na naš region, prilikom unošenja decimalnih vrednosti zahteva (i u suprotnom automatski ispravlja) zapetu, a ne tačku.   Takođe, računari barataju brojevima sa pokretnim zarezom, dok je na engleskom to floating point, odn.  tačka.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #3 у: 21.17 ч. 01.04.2010. »

Да, управо то ти је Џо рекао. Недецимални делови бројева одвајају се тачком, што ће рећи децимале се не одвајају тачком него зарезом Smiley. еВерујем да је он то поменуо зато што је то још једна у низу енглеских правила које смо калковали у наш језик а које су према садашњим правилима неисправна. Заправо, то са зарезима и децималама је шири проблем, јер се не односи само на спрски правопис. То одвајање зарезима између хиљада а тачкама испред децимала јесте у ствари англосаксонски начин писања, и користе га и Енглези и Американци, и Канађани, а богами, колико сам ја успела да видим, и приличан број латиноамеричких земаља (ваљда под утицајем САД, јер им је и језик препун англицизама, неки од њих су да паднеш у несвест, личе на англосрпски). Додуше, видела сам и у неким јапанским радовима (радови на енглеском, али писо Јапанац), исти тај фазон, не знам сад да ли је то индивидуално или и код њих важи исто правило... Европа углавном цела пише овако како ми пишемо.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!