Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: Кнез Мишкин на 18.57 ч. 15.09.2015.



Наслов: Živopisati, zografisati
Порука од: Кнез Мишкин на 18.57 ч. 15.09.2015.
Zanima me postoji li u nekom rječniku srpskog jezika objašnjenje glagola živopisati (ili, eventualno, zografisati).  Ako postoji, molim da se navede i izvor.  Hvala.


Наслов: Одг: Živopisati, zografisati
Порука од: VladKrvoglad на 23.48 ч. 15.09.2015.
Zivopisati je glagol nastao od imenica 'zivopis/zivopisac'. Ovo je bukvalni prevod grckog 'zoograf'.
Radi se o relativno staroj reci koja oznacava proces slikanja lika, dela i zivota svetaca ('zivopisanje') - dakle uglavnom se koristi u crkvi i u umetnickim krugovima.
Razlog zasto se ne kaze 'slikao je portret sveca tog i tog' vec 'zivopisao je sveca tog i tog' ili eventualno 'slikao je zivopis tog i tog sveca' - lezi u shvatanju prirode ikone (a u sirem smislu su i freske ikone - ikona = sveta slika)
Dakle, lik sveca se zivopisanjem 'otkriva' jer on vec latentno postoji u belini podloge za slikanje. Jednom naslikan ('otkriven'), lik doticnog sveca POSTAJE prisutnost tog sveca i pozajmljuje deo svetosti! (dakle, ikona nije svetac vec njegovo prisustvo!).
Drugim recima, slikar zivo-pise(-slika) i time 'magijski' stvara  - otkriva- prisutnost sveca!


Наслов: Одг: Živopisati, zografisati
Порука од: MasaMalinovski на 23.56 ч. 15.09.2015.
zografisati je opskurna reč i nema je u rečniku (odnosno rečnicima). živopisati se nalazi u rečnicima, uključujući rečnik matice srpske. tamo se ne beleži ta distinkcija u odnosu na slikati što je opisuje vlad, ali ona postoji i kao što se obična slika ne živopiše (što je pre svega veoma zastarela reč za uobičajenu, "svetovnu" upotrebu) tako se ni ikona ne slika.

postoji još i glagol ikonopisati.


Наслов: Одг: Živopisati, zografisati
Порука од: Кнез Мишкин на 18.51 ч. 16.09.2015.
Mnogo hvala oboma.