Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.30 ч. 19.05.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 21
  Штампај  
Аутор Тема: Смрт ошишаној латиници!  (Прочитано 171342 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #90 у: 17.31 ч. 05.04.2008. »

U ranijoj poruci već sam pomenuo da taj drugi Bokijev stav, naime da treba objašnjavati da je ćirilica bolja, i nije to što me naročito naljutilo, jer ne vidim da se time može nešto naročito postići. Vidim da se u svijetu koristi i jedno i drugo, a da ne pominjem kineske i japanske sisteme, tako ćeš me teško ubijediti da su neke tehničke razlike toliko bitne. S obzirom na to koliko su u srpskom standardu bliske latinica i ćirilica (time što je latinica jako dobro prilagođena ćirilici — isključivo transkribovano pisanje stranih riječi, pa onda praksa prema kojoj se ne koristi izvorno pisanje imena, što je praktično neviđeno u ostalim latinicama u svijetu, itd.), razlike između njih više su nalik razlikama između jednog i drugog fonta, tako da koristimo onaj koji nam se sviđa i možemo preslovljavati na dugme.

Što se tiče uvođenja ćirilice umjesto ošišane latinice, dakle teksta iza „Dalje,“ tu već imamo ono što me naljutilo, jer je to daleko izvodljivije, a nepotrebno za rješenje postavenog problema. Istina je, ako neko već mora da piše ćirilicom, vjerovatno neće praviti takve greške, ali zamisli da nekome kažem: „Očigledno nemaš pojma o transkripciji, piši latinicom i koristi izvorno pisanje.“ Engleski izraz za takvo rješenje je overkill. Svašta se dešavalo u istoriji, i nećemo se njome baviti u nedogled — mene zanima sadašnja realnost, i navike današnjih ljudi, koje treba poštivati. Nemam pojma kako će stvari izgledati za sto godina, ali hajde da precizno rješavamo probleme tamo gdje ih ima, a ne da uvodimo bilo kakve neosnovane izmjene u jezičkoj praksi.
Сачувана
Beli
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
CH.
Име и презиме:
B.V.
Поруке: 19


« Одговор #91 у: 20.30 ч. 05.04.2008. »

Ја мислим да је ћирилица још увек у дефанзиви и да не би било лоше да мало агресивније наступи на просторима на којима се говори српски језик.
Српско писмо за српски језик.  Нема ту ништа лоше.  Бар би престала сукобљавања и размирице око та два писма.
Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #92 у: 21.13 ч. 05.04.2008. »

Skrenuli smo s teme onda kada se ćirilica dovela u vezu s rješenjem za problem ošišane latinice, i predlažem da se za takve i slične stavove otvori nova tema u Antipravilima. Već sam rekao šta mislim o nepoštivanju, ma koliko ono bilo blago, jezičke prakse pojedinaca koji su odrasli uz ravnopravnost pisama, čak i kada se takvo nepoštivanje javlja u veoma specifičnim kontekstima i kada indirektno proizilazi iz nekih drugih prijedloga.

Koliko vidim, problem ošišane latinice već je sasvim dobro obrađen — ne koristiš dijakritike, dakle počni da ih koristiš onda kada je to tehnički moguće i kada su u pitanju ozbiljniji konteksti — a bavimo se sasvim drugim, nevezanim stvarima, o kojima nisam htio da diskutujem i o kojima radije ne bih dalje diskutovao.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364



« Одговор #93 у: 21.30 ч. 05.04.2008. »

Слажем се са Стоундаром да смо скренули са теме.
Суштина мог питања је ко сме, заправо, ко не сме ни за живу главу да користи ошишану латиницу. Постоји, кажу, српска латиница, па нека пишу њом.  Некада је то згодније ако фирма носи неко отмено странско име, Траффиц или штогођ слично.
Ни по јада кад се клинци порукују мобилним телефонима, али издавати рацун је већ безобразлук.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #94 у: 21.36 ч. 05.04.2008. »

Онда моземо да заклјуцимо ову тему, и да прицамо негде другде.

Нисмо скренули са теме када смо рекли да је могуће решење против ошишане латинице писати ћирилицом, јер то је једно од решења. Напротив, само смо је мало проширили и сада када смо констатовали (већ је, уствари, било одмах на почетку јасно) да је за ошишану латиницу на мобилним апаратима крива држава која не захтева да се на наше тржиште увозе искључиво уређаји који имају постављен српски језик и подршку за обадва писма, наравно са дијактрицима. Друго, констатовали смо лењост код оних којима је тешко да притисну два дугмета како би пребацили на тастатуру са подршком за наша писма, што нико не може контролисати када се оваква ошишана латиница употребљава за приватне сврхе, али би требала и морала да се кажњава оваква примена у званичности. Ту спада и писање на форумима, јер доста људи посећује овај форум само читајући коментаре, и ако виде да се на форуму који је о чистоти српског језика употребљава ошишана латиница, помислиће да је то вероватно већ „стандардизовано“ и да се не морају „малтретирати“ да пребацују на нашу тастатуру.

Стоундаре, упорно запомажеш да ти се оспорава право да пишеш латиницом, а нисам приметио да је тако, барем на овом форуму. Да ли тебе, можда, на енглеском говорном подручју, где живиш, из великог поштовања према српском народу и великог угледа који имамо у свету, где сви знају како је код нас законом прописано да је званично писмо ћирилица, приморавају да пишеш енглеско писмо ћирилицом, а они су је већ савладали из истог оног поштовања, па се без тешкоћа споразумевате писано,  а тебе мучи сада да им објасниш како је и латиница у употреби у Србији и да нису добро протумачили закон, те да би је ти радије користио јер ниси жалосни ћириличар и зато што ти је наметнуто да пишеш њиховим пресветим националним писмом?
« Задњи пут промењено: 22.36 ч. 05.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #95 у: 21.45 ч. 05.04.2008. »

Зоране, колико је мени познато, фирмописци су према закону дужни да користе званично писмо, али се тај закон не проводи доследно, јер се између осталог прописана употреба страних речи у истицању фирме у одређеној мери и да се предност даје ћирилици. Мобилне телефоне сам већ поменуо, а што се тиче фискалних рачуна, и ту сам добијао разне небулозе, али је већином било коректно исписано једним од писама. Овде би закон морао да се доследно спроводи да се овакве небулозе не би више понављале. То такође важи и за факултете и професоре који из године у годину смањују критеријум и допуштају да им студенти предају свакакве радове. То је било до пре петнаестак година незамисливо.

Замишљам сада неког будућег „лингвисту“ који свршава Српски језик и књижевност на неком Филолошком факултету и предаје дипломски рад написан ошишаном ћирилицом или латиницом. Доћи ће врло брзо дотле, ако ли се нешто не предузме у најскорије време.
« Задњи пут промењено: 21.49 ч. 05.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #96 у: 22.50 ч. 05.04.2008. »

(Usput, ne živim na engleskom govornom prostoru, mada srećom imam priliku da engleski svakodnevno koristim na poslu i da ne izlazim iz vježbe. Istina je, vrlo rijetko moram koristiti naš jezik za bilo kakvu ozbiljnu komunikaciju, što je i jedan od razloga zašto pišem na ovim forumima, jer hoću da se uvježbam i da ostanem u vježbi.)

Miroslave: nisam ni rekao da je na ovom forumu tako, i svaka čast administratorima foruma što je to omogućeno. Što se tiče tvoje hipoteze o ćirilici u engleskom, ne razumijem zašto ne bih mogao da se zalažem za nešto što ne utiče na mene u svakodnevnici, budući da je korištenje latinice na ovom forumu dokaz za to da nisam jedini kome bi bezrazložno ukidanje latinice (znači samo zbog sprječavanja one ošišane) smetalo u bilo kojem kontekstu.

Inače, da malo dublje odgovorim na tvoju hipotezu — nervira me itekako kada stranci prave generalizacije koje zapravo ne postoje, ali oni često ne znaju i ne moraju da znaju svaki detalj. Takve su generalizacije neizmjerno bolje opravdane nego one što ih prave ljudi koji znaju da su mlađe generacije odrasle uz ravnopravnost ćirilice i latince, te da ima mnogih koji se ne osjećaju primoranim da pišu latinicom i kojima se ne smije bez razloga mijenjati jezička praksa.
« Задњи пут промењено: 23.08 ч. 05.04.2008. од Stoundar » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #97 у: 23.17 ч. 05.04.2008. »

Евентуално укидање латинице на форуму не би било безразложно — спречила би се употреба ошишане латинице, иначе би требало у супротном да администратори непрекидно дежурају, како би исправљали све текстове написане њоме. То би, вероватно, смањило број учесника на форуму, али са друге стране би се то можда и позитивно одразило на употребу ошишане латинице — хоћу да кажем да би вероватно схватили они којима је пренапорно да притисну још два тастера како би пребацили на српску тастатуру да је немогуће користити ошишану латиницу у званичној комуникацији. Овакву санкцију — искључиво дозвољено писање латиницом — не би било потребно спроводити у образовним установама, где би једина санкција била враћање на дораду рада предатог неисправно написаним писмом; даље би се морала увести контрола увоза мобилних уређаја захтевањем да се доставе апарати који имају српски језик и подршку за писма. Све фискалне касе које су уведене ради регулисања пословања имају (знам, јер сам радио привремено на инсталацији истих) подршку за ћириличко и латиничко писмо, а само поједине сељачине програмерске мрзи да уносе наше дијактрике. Напокон, требало би доследније спроводити закон, као што је урађено у случају са судском пресудом предатом на незваничном писму, и ограничити појављивање фирми са страним именима, јер тако стоји у закону, и зна се где је дозвољено писати их као стране речи. Кад год сам пролазио Кнез Михајловом виђао сам искључиво натписе „страних“ фирми на енглеском језику. Закон је заказао. Ово се наравно односи и на јавне установе које и даље не поштују закон, али их је, колико могу да приметим, све мање, па су и случајеви попут „плацање“ вероватно једни од ретких, где је учињено пресловљавање са латинице, а нико није извршио неопходну контролу образаца пре пуштања истих у употребу.
« Задњи пут промењено: 23.22 ч. 05.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Вук
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194


« Одговор #98 у: 00.01 ч. 06.04.2008. »

Баш сте се расписали.

Да кренемо редом.

Znači, vi biste u potpunosti pregazili sve one koji ne koriste srpski standard iz nekog većeg duhovnog razloga, već samo zato što su sasvim suhoparno uporedili postojeća tri standarda sa svojim maternjim govorom, te pravopisom i rječnikom srpskohrvatskoga jezika, i odlučili da im ijekavski srpski standard najbolje odgovara kao zamjena za ono na šta su bili navikli. Zamislite kada bi Amerikanci ili Englezi bili toliko isključivi. Ista je stvar i kada prelazimo sa softvera koji se više ne podržava na neki novi. Ima i onih koji su rođeni decenijama nakon što se iz kakvih god razloga počelo koristiti i jedno i drugo pismo, tako da za njih zapravo isključivost predstavlja problem protiv kojeg se treba boriti, a ne obrnuto.


Ја нигде нисам поменуо српскохрватски језик. После свих ових дешавања на просторима где се говорио, српскохрватски више и не постоји. Углавном се говори српски, и све што сам рекао односи се на српски а не српскохрватски.

Енглези и Американци имају једно писмо за један језик и њихова ситуација не може се поредити са нашом ситуацијом.
 Ови што су рођени деценијама после увођења два писма, па су на њих навикли, с обзиром на то на шта су све морали да се навикну у овим ратним и после ратним дешавањима, мислим да неће имати никаквих проблема, напротив, да се навикну на једно писмо.
Мало је чудно да, кад је требало да се навикну на драстичне промене, промене које из основа мењају начин живота, нико није говорио да је то проблем против кога се треба борити, а кад се треба навићи на ћирилицу, онада је то вееелики проблем против кога се свакако, треба борити.
Није ли ово замајавање?

Znam da ovo nekima izgleda čudno, ali u bivšoj SFR Jugoslaviji bilo je i Jugoslovena bez ikakvog drugog nacionalnog opredjeljenja, kojima se zgadio nacionalizam iz devedesetih. Kada npr. stranci uče jezik, i sasvim slučajno izaberu srpski standard, moraju li odmah da stanu na stranu srpskog nacionalnog identiteta u svim pogledima? Neka oni koji žele pišu ćirilicom, ali da li je baš neophodno da se ugrožava pisanje latinicom, pogotovu nakon decenija drugačije prakse? Jezik treba normirati na osnovu postojeće prakse, ne na osnovu politike i kojekakvih nacionalnih uticaja, a ako neko pismo i nestane, neka o tome odluči praksa. Standard mora biti
dovoljno fleksibilan da zadovoljava što više njegovih korisnika.


У бившој СФРЈ јесте било Југословена, односно оних који су се изјашњавали као Југословени. Али и поред тога они су били припадници одређеног народа.
Данас Југословена више нема, можда неки преостали примерак, а како рече, језик треба нормирати на основу постојеће праксе, па `ајде нормирај га на основу постојеће праксе, односно ситуације кад нема Југословена, него само припадника конкретних народности. Срби имају српски језик са припадајућим српским писмом. Зашто им сад на силу "угуравати" и латиницу, ошишану или "хипи"?
Странци који уче српски језик па, како рече, случајно изаберу српски стандард, је небулоза. Па, учећи српски језик не могу да изаберу јапански стандард. Ваљда је нормално да учећи српски језик науче и српско писмо, а то је ћирилица. Латиница није српско писмо. То што се она "угурава" је друга ствар, и није нимало добро за српски језик. 

Sviđa mi se to što je srpski standard pretrpio najmanje izmjena (u razloge za to neću da ulazim) i što je ovako fleksibilan, što se u njemu poštuje govorna praksa, a ne da se stvaraju kovanice, a neki bi sada da se i on sasvim lijepo zatvori za korisnike latinice, iako i jedno i drugo pismo može da se koristi. Hoćemo li onda praviti neki novi standard, umjesto da ponovo sjednemo i shvatimo da nam je na primjer dovoljan jedan pravopis, ako već imamo više rječnika, da nam ne treba politika nasilnog udaljavanja tri standarda, već slobodna upotreba jezika, tako da se npr. i danas u britanskom engleskom ponekad javljaju američki oblici, npr. riječi koje završavaju sa -ize, a ne sa -ise?


Корисници латинице који се желе користити српским језиком, нека покажу бар мало поштовања преме том језику, и нека науче одговарајуће писмо. Српско писмо за српски језик, а то значи ћирилицу. Латиницом га кваре и уништавају, а то није прихватљиво.


U ranijoj poruci već sam pomenuo da taj drugi Bokijev stav, naime da treba objašnjavati da je ćirilica bolja, i nije to što me naročito naljutilo, jer ne vidim da se time može nešto naročito postići. Vidim da se u svijetu koristi i jedno i drugo, a da ne pominjem kineske i japanske sisteme, tako ćeš me teško ubijediti da su neke tehničke razlike toliko bitne. S obzirom na to koliko su u srpskom standardu bliske latinica i ćirilica (time što je latinica jako dobro prilagođena ćirilici — isključivo transkribovano pisanje stranih riječi, pa onda praksa prema kojoj se ne koristi izvorno pisanje imena, što je praktično neviđeno u ostalim latinicama u svijetu, itd.), razlike između njih više su nalik razlikama između jednog i drugog fonta, tako da koristimo onaj koji nam se sviđa i možemo preslovljavati na dugme.


Бокијево објашњавање да је ћирилица боља није га нарочито наљутило. Само га мало наљутило. Где је овде флексибилност на коју се дотични често позива?



Što se tiče uvođenja ćirilice umjesto ošišane latinice, dakle teksta iza „Dalje,“ tu već imamo ono što me naljutilo, jer je to daleko izvodljivije, a nepotrebno za rješenje postavenog problema. Istina je, ako neko već mora da piše ćirilicom, vjerovatno neće praviti takve greške, ali zamisli da nekome kažem: „Očigledno nemaš pojma o transkripciji, piši latinicom i koristi izvorno pisanje.“ Engleski izraz za takvo rješenje je overkill. Svašta se dešavalo u istoriji, i nećemo se njome baviti u nedogled — mene zanima sadašnja realnost, i navike današnjih ljudi, koje treba poštivati. Nemam pojma kako će stvari izgledati za sto godina, ali hajde da precizno rješavamo probleme tamo gdje ih ima, a ne da uvodimo bilo kakve neosnovane izmjene u jezičkoj praksi.

Е, овде га већ много наљутило.
И још каже: "...и навике данашњих људи које треба поштивати". Па поштуј их. Немој по сваку цену угуравати латиницу у српски језик.  Она није српско писмо.


Ја мислим да је ћирилица још увек у дефанзиви и да не би било лоше да мало агресивније наступи на просторима на којима се говори српски језик.
Српско писмо за српски језик.  Нема ту ништа лоше.  Бар би престала сукобљавања и размирице око та два писма.

Бели, немој да се наљутиш, али имам утисак да овде не разумеш једну ствар.
Латиница и јесте угурана у српски језик да би сукобљавања и размирице постојале, те на тај начин слабиле српску националну свест, тј. српско национално биће.
Стога, са тог аспекта је треба и третирати. Као реметилачки фактор, као нешто непожељно или као нешто што није добро дошло.

Иначе, слажем с овим "српско писмо за српски језик".




Koliko vidim, problem ošišane latinice već je sasvim dobro obrađen — ne koristiš dijakritike, dakle počni da ih koristiš onda kada je to tehnički moguće i kada su u pitanju ozbiljniji konteksti — a bavimo se sasvim drugim, nevezanim stvarima, o kojima nisam htio da diskutujem i o kojima radije ne bih dalje diskutovao.


НЕ.
Ово је сугестија, или модерним речником "испирање мозга".
Пређи на ћирилицу кад год је то могуће.


Слажем се са Стоундаром да смо скренули са теме.
Суштина мог питања је ко сме, заправо, ко не сме ни за живу главу да користи ошишану латиницу. Постоји, кажу, српска латиница, па нека пишу њом.  Некада је то згодније ако фирма носи неко отмено странско име, Траффиц или штогођ слично.
Ни по јада кад се клинци порукују мобилним телефонима, али издавати рацун је већ безобразлук.

Појам "српска латиница" је у најмању руку дискутабилан. И да ли има потребе за њом? Зашто узимати нешто са стране, преправљати га и "буџити", кад већ постоји нешто што је потпуно употребљиво? И више него добро.
Преправљањем латинице квари се и њен изворни облик, те је и то непоштовање туђег језика и писма.
Сачувана
Боки
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 44



« Одговор #99 у: 01.43 ч. 06.04.2008. »

Да се и ја мало укључим пошто видим да се овде повела велика полемика око неких мојих ставова. Stoundar ми никако није јасан зашто стално мисли да се некоме нешто ускраћује тиме што ја сматрам да треба подстицати, али не и наметати употребу ћириличног писма. Не знам из ког дела наше некада заједничке државе је Stoundar, али претпостављам да је из Црне Горе. Волео бих да ми да линк ка некој државној установи у Црној Гори која има Интернет презентацију на ћирилици. Ја се поломих тражећи, али нисам успео да нађем. Колико је мени познато у Црној Гори су оба писма у равноправној употреби, код нас нису. Устав Републике Србије помиње само једно писмо, међутим наше државне и јавне установе имају Интернет презентације у верзијама на оба писма, сем неких изузетака.
Да ли је етички да се једно писмо потпуно игнорише, а као равноправно је. Ајде што ће физичка и правна лица да одаберу које ће писмо да користе, али држава ипак треба да води рачуна о истинској равноправности писама а не да се само декларативно залаже.

Не бих се сложио са Вуком да латиница није српско писмо. Имали су и Срби неких заслуга за настанак овакве латинице коју користимо. Мислим да је слово "Đ" осмислио Ђура Даничић. Нажалост парадокс је да Хрвати више воле да користе то слово како у медијима, тако и на форумима него они Срби који не могу ни да помисле да пишу ћирилицом, јер су лењи или су "модерни". Ако се не варам прве латиничне табле у Србији појавиле су се када је аустроугарска војска извршила окупацију. Но Срби су ипак прихватили то писмо, што због братства и јединства, што због малограђанштине, а у извесној мери је било и наметано. Значајан део наше културне баштине је на латиници и не треба да га се одричемо.

А да је ћирилица читкија можда би могао да потврди овај линк: http://www.canu.cg.yu/cms/

Обратите пажњу на слово "lj" како је лепо написано. Генерално та узана слова су страшно нечитка и зашто онда не бисмо користити симболе који се лакше распознају.

Један мали тест за све посетиоце. Пребаците овај текст у aријал "VeIimir lIić - Velimir Ilić". Примећујете ли разлику? Ја не.

Аријал је један од фонтова(словоликова) који се најчешће користи. За оне који то случајно не знају.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #100 у: 02.08 ч. 06.04.2008. »

Пре свега, немој да кажеш „словолик“, Стоундар ће се наљутити. То није разумљиво. Само „фонт“. И нема разлике на наведеном примеру.

Као што сам навео небројено пута до сада, за то су криви државни органи који не спроводе закон, јер да га спроводе ћирилице би било на сваком кораку. Нажалост, „туђе говно мање смрди“. Извињавам се на речнику, али Срби прихватају све што им се сервира — додуше, ова латиница је била малко нападније сервирана. Уз то, не да ћирилица и латиница нису равноправни, него нема ни „р“ од равноправности. За то су криви сви они помодари који, рецимо, напишу „Пекара“, па онда испод српским „естаблишд 1847“ (обрати пажњу на годину).
Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #101 у: 11.45 ч. 06.04.2008. »

Ја нигде нисам поменуо српскохрватски језик. После свих ових дешавања на просторима где се говорио, српскохрватски више и не постоји. Углавном се говори српски, и све што сам рекао односи се на српски а не српскохрватски.

Imena i neki aspekti su se promijenili, ali ne mogu se slijepo ignorisati decenije srpskohrvatske prakse, pa ni pisanje latinicom. Takođe se ne mogu ignorisati prava pojedinaca u ime apstraktnog naroda — ako se ogromna većina pojedinaca odluči za pisanje ćirilicom, neka im je sa srećom, ali sve dok praksa ne ukaže na to, ne smije ništa da se nameće. Vidiš li uopšte koliko ljudi piše latinicom na ovom forumu? Možda misliš da niko od njih nije Srbin, ili da su po tebi svi oni skrenuli s pravog puta, pa im treba dobronamjerno, je li, pokazati šta je dobro u životu.

Ako većina pojedinaca odluči da im ne treba ćirilica, tako će i biti. Ako odluči da im ne treba latinica, tako će i biti. Sve dok praksa ne pokaže da je u upotrebi samo jedno pismo, treba maksimalno poštivati prava pojedinaca, a ne kojekakvog apstraktnog nacionalnog bića. Neka pojedinici odluče šta je za njih najbolje, a ne da im se to nameće kako bi se rješavali problemi mrtvih ljudi.

Енглези и Американци имају једно писмо за један језик и њихова ситуација не може се поредити са нашом ситуацијом.

Nemaju usku povezanost jezika sa narodom, niti kojekakvih pokušaja da se nasilno mijenja engleska govorna i pisana praksa u ime kojekakvih istorijskih nepravdi koje nisu svakom pojedincu relevantne. To sam htio da kažem.

Ови што су рођени деценијама после увођења два писма, па су на њих навикли, с обзиром на то на шта су све морали да се навикну у овим ратним и после ратним дешавањима, мислим да неће имати никаквих проблема, напротив, да се навикну на једно писмо.
Мало је чудно да, кад је требало да се навикну на драстичне промене, промене које из основа мењају начин живота, нико није говорио да је то проблем против кога се треба борити, а кад се треба навићи на ћирилицу, онада је то вееелики проблем против кога се свакако, треба борити.
Није ли ово замајавање?

A ko je rekao da je bilo dobro to što su se navikli, i da izmjenama u tom pravcu ne treba presjeći put? Postojeća tri standarda dio su jednog jezika, jer se u lingvistici jezik određuje na osnovu mogućnosti međusobnog sporazumijevanja. I dalje se međusobno sporazumijevamo. Ovo što se dogodilo u devedesetim godinama sramota je za jezik, i nadam se da će postepeno ljudi doći k sebi i ponovo raditi na tome da se ono što faktički i jeste zajedničko tako i ozvaniči, a da se uzmu u obzir i razlike i omogući maksimalna sloboda u korištenju jezika. 
 
У бившој СФРЈ јесте било Југословена, односно оних који су се изјашњавали као Југословени. Али и поред тога они су били припадници одређеног народа.

U kojem ti svijetu živiš? Bilo je i ljudi koji su bili pripadnici više naroda istovremeno (Goran Bregović po tebi ne postoji), raznoraznih manjina, itd. Šta ćemo s njima? Zna se, nećemo izbrojati koliko ih zapravo ima i poštivati njihove želje, već ćemo uraditi sve moguće da se održi neko apstraktno nacionalno biće, čak i ako time pregazimo i srpske pojedince koji se sa svim tim ne slažu.

Данас Југословена више нема, можда неки преостали примерак, а како рече, језик треба нормирати на основу постојеће праксе, па `ајде нормирај га на основу постојеће праксе, односно ситуације кад нема Југословена, него само припадника конкретних народности. Срби имају српски језик са припадајућим српским писмом. Зашто им сад на силу "угуравати" и латиницу, ошишану или "хипи"?

Jesi li stvarno toliko slijep u SVOJIM nebulozama da ne vidiš da ima i Srba koji pišu latinicom, i to na ovom forumu? Ako to nije postojeća praksa, šta je onda? Neznanje? Nepoštivanje vlastitog naroda? Zar ne vidiš da ti sama praksa govori kako treba izbjegavati uvođenje bilo kojeg pisma na silu? Očigledno su ti oči toliko zamagljene nacionalnim bićem da ne vidiš šta se zapravo dešava.

Странци који уче српски језик па, како рече, случајно изаберу српски стандард, је небулоза. Па, учећи српски језик не могу да изаберу јапански стандард. Ваљда је нормално да учећи српски језик науче и српско писмо, а то је ћирилица. Латиница није српско писмо. То што се она "угурава" је друга ствар, и није нимало добро за српски језик. 

Srpski standard ne definiše kojekakav komitet za jezik i nacionalna pitanja, već pojedini korisnici tog jezika, od kojih se većina najvjerovatnije izjašnjavaju kao Srbi. Svaki pokušaj da se protivimo tome osuđen je na propast. Ako korisnici tog standarda odluče da će se i dalje koristiti latinica tako što je upotrebljavaju u praksi, nikakvo tijelo im to neće moći osporiti. Možda nisi primijetio kako se srpski standard zapravo normira. Biće onako kako kaže praksa, a praksa je sasvim jasna: koriste se i ćirilica i latinica, i zato treba biti osjetljiv na to kada god se predlažu izmjene koje bi mogle ići na štetu korisnicima jednog ili drugog pisma. Ako se to izmijeni samo od sebe, i ako jedno od ta dva pisma prevlada samo od sebe, nema problema. Bilo kakvo uguravanje nije dobro za jezik, jer ide na štetu pojedincima.

Корисници латинице који се желе користити српским језиком, нека покажу бар мало поштовања преме том језику, и нека науче одговарајуће писмо. Српско писмо за српски језик, а то значи ћирилицу. Латиницом га кваре и уништавају, а то није прихватљиво.

Svaka čast, upravo si uvrijedio sve korisnike latinice u srpskom standardu. Ja sam makar htio da uvrijedim one korisnike ćirilice koji se zalažu za njeno nametanje i onda kada nije potrebna za rješavanje nekog problema.

Бокијево објашњавање да је ћирилица боља није га нарочито наљутило. Само га мало наљутило. Где је овде флексибилност на коју се дотични често позива?

A gdje je ona dobronamjernost na koju se ovo nacionalno biće često poziva, a onda pripisuje ostalim korisnicima latinice na ovom forumu da kvare srpski jezik, dok samo ne uspijeva da izbjegne enklitiku iza zareza?

Е, овде га већ много наљутило.
И још каже: "...и навике данашњих људи које треба поштивати". Па поштуј их. Немој по сваку цену угуравати латиницу у српски језик.  Она није српско писмо.

Ne uguravam latinicu — stajem na put uguravanju i jednoga i drugoga. Ne zanima me šta je srpsko pismo po nekim istorijskim mjerilima, bitno je šta koriste pojedinci, od kojih je većina najvjerovatnije srpske nacionalnosti.


Бели, немој да се наљутиш, али имам утисак да овде не разумеш једну ствар.
Латиница и јесте угурана у српски језик да би сукобљавања и размирице постојале, те на тај начин слабиле српску националну свест, тј. српско национално биће.
Стога, са тог аспекта је треба и третирати. Као реметилачки фактор, као нешто непожељно или као нешто што није добро дошло.

Samo ako ogromna većina pojedinih korisnika jezika tako odluči, što se mora pokazati u praksi. Praksa to ne podržava, osim ako nećeš sve one koji koriste latinicu da prozivaš kao neupućene, nelojalne, itd.

НЕ.
Ово је сугестија, или модерним речником "испирање мозга".
Пређи на ћирилицу кад год је то могуће.

Drago mi je što si objelodanio da je u pitanju ispiranje mozga.

Појам "српска латиница" је у најмању руку дискутабилан. И да ли има потребе за њом? Зашто узимати нешто са стране, преправљати га и "буџити", кад већ постоји нешто што је потпуно употребљиво? И више него добро.
Преправљањем латинице квари се и њен изворни облик, те је и то непоштовање туђег језика и писма.

Još jedna nebuloza i pokazatelj neznanja. Po tebi svi svjetski jezici koji koriste latinicu, osim možda engleskog, ne poštuju njen izvorni oblik. Latinica je otvoreni standard koji svaki jezik može da uzme i da prilagodi svojim potrebama dodavanjem raznih dijakritika. Narod čije je to bilo pismo odavno ne postoji, tako da nema šta da se buni. I ćirilica je u sličnom položaju, mada manje rasprostranjena i više prilagođena pojedinim jezicima nego latinica. Hoćeš da kažeš da je Vuk Karadžić nije poštovao kada ju je reformisao za potrebe srpskog standarda?
« Задњи пут промењено: 12.55 ч. 06.04.2008. од Stoundar » Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #102 у: 12.40 ч. 06.04.2008. »

Да се и ја мало укључим пошто видим да се овде повела велика полемика око неких мојих ставова. Stoundar ми никако није јасан зашто стално мисли да се некоме нешто ускраћује тиме што ја сматрам да треба подстицати, али не и наметати употребу ћириличног писма.

Već sam se izjasnio o tome — mislim da je tako nešto osuđeno na propast, jer ljudi vide da se u svijetu koristi i jedno i drugo, te da su latinica i ćirilica u srpskom standardu gotovo jedno pismo sa različitim oblicima slova (ima i drugih razlika, ali Vikipedija je dokaz za to da se tekstovi vrlo jednostavno mogu napisati tako da ih možemo preslovljavati na dugme), i zato najviše kritikujem tvoj drugi stav, naime da je ćirilica najefikasnije sredstvo u borbi protiv ošišane latinice. Hoću da kažem da nije, jer se time nerviraju korisnici latinice, te da ćirilica za to nije potrebna — treba nam zabrana ošišane latinice u kontekstima u kojima nećemo da je vidimo.

Не знам из ког дела наше некада заједничке државе је Stoundar, али претпостављам да је из Црне Горе. Волео бих да ми да линк ка некој државној установи у Црној Гори која има Интернет презентацију на ћирилици. Ја се поломих тражећи, али нисам успео да нађем. Колико је мени познато у Црној Гори су оба писма у равноправној употреби, код нас нису.

Nisam iz Crne Gore, ali odakle sam uopšte nije relevantno, jer kao što sam već rekao, nisu u pitanju nikakve lične poteškoće, već princip da se problemi moraju rješavati na precizan način u skladu sa jezičkom praksom. Prijedloge koji mogu štetiti korištenju jednog ili drugog pisma treba ostavljati za Antipravila, da bi se na ostalim forumima znalo u kakvom je stanju sadašnja norma.

Устав Републике Србије помиње само једно писмо, међутим наше државне и јавне установе имају Интернет презентације у верзијама на оба писма, сем неких изузетака.
Да ли је етички да се једно писмо потпуно игнорише, а као равноправно је. Ајде што ће физичка и правна лица да одаберу које ће писмо да користе, али држава ипак треба да води рачуна о истинској равноправности писама а не да се само декларативно залаже.

Etika se odnosi na žive ljude, ne na alatke kao što su latiničko i ćiriličko pismo, dakle jedino etičko pitanje jeste kako uraditi sve moguće da bi se što manje ljudi nerviralo, što se postiže onda kada se slijedi praksa i normira na osnovu prakse.


Не бих се сложио са Вуком да латиница није српско писмо. Имали су и Срби неких заслуга за настанак овакве латинице коју користимо. Мислим да је слово "Đ" осмислио Ђура Даничић. Нажалост парадокс је да Хрвати више воле да користе то слово како у медијима, тако и на форумима него они Срби који не могу ни да помисле да пишу ћирилицом, јер су лењи или су "модерни". Ако се не варам прве латиничне табле у Србији појавиле су се када је аустроугарска војска извршила окупацију. Но Срби су ипак прихватили то писмо, што због братства и јединства, што због малограђанштине, а у извесној мери је било и наметано. Значајан део наше културне баштине је на латиници и не треба да га се одричемо.

Problem ošišane latinice nije ograničen na Srbe ili na Hrvate, i ne treba se zalagati za dva pisma na osnovu kulturne baštine (jer bi i to bilo pogrešno), već na osnovu sadašnje prakse.


А да је ћирилица читкија можда би могао да потврди овај линк: http://www.canu.cg.yu/cms/

Обратите пажњу на слово "lj" како је лепо написано. Генерално та узана слова су страшно нечитка и зашто онда не бисмо користити симболе који се лакше распознају.

Један мали тест за све посетиоце. Пребаците овај текст у aријал "VeIimir lIić - Velimir Ilić". Примећујете ли разлику? Ја не.

Аријал је један од фонтова(словоликова) који се најчешће користи. За оне који то случајно не знају.

I da jeste, to nije dovoljan razlog za to da bi neki korisnik latinice samostalno odlučio da pređe na nju. Kao što rekoh, latinica u srpskom standardu toliko je prilagođena ćirilici da je često možemo smatrati alternativnim fontom za ćirilicu. Neki latinički fontovi čitkiji su od drugih, pa ipak ovi drugi ne izlaze iz upotrebe.
« Задњи пут промењено: 12.59 ч. 06.04.2008. од Stoundar » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #103 у: 14.37 ч. 06.04.2008. »

Ја нигде нисам поменуо српскохрватски језик. После свих ових дешавања на просторима где се говорио, српскохрватски више и не постоји. Углавном се говори српски, и све што сам рекао односи се на српски а не српскохрватски.

Imena i neki aspekti su se promijenili, ali ne mogu se slijepo ignorisati decenije srpskohrvatske prakse, pa ni pisanje latinicom. Takođe se ne mogu ignorisati prava pojedinaca u ime apstraktnog naroda — ako se ogromna većina pojedinaca odluči za pisanje ćirilicom, neka im je sa srećom, ali sve dok praksa ne ukaže na to, ne smije ništa da se nameće. Vidiš li uopšte koliko ljudi piše latinicom na ovom forumu? Možda misliš da niko od njih nije Srbin, ili da su po tebi svi oni skrenuli s pravog puta, pa im treba dobronamjerno, je li, pokazati šta je dobro u životu.

Не мисли нико да ниједан од њих није Србин, али нико не гунђа толико против ћирилице као ти. Уствари, нико и не гунђа, само ти. Ти је не би писао ни са пиштољем упереним у чело. Можда би желео да појасниш толики анимозитет.

Да не наводим 200 порука, нема места а и није прегледно — шта си се окомио на праксу? Хоћеш да кажеш да зато што се не поштује закон па се у пракси примењује латиница и тамо где НЕ БИ СМЕЛА, треба променити норму и поставити латиницу на прво место?!
« Задњи пут промењено: 15.45 ч. 06.04.2008. од Мирослав » Сачувана
chiviash
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229



« Одговор #104 у: 14.44 ч. 06.04.2008. »

Evo razloga zbog koga koristim "osisanu latinicu" :

Naucio sam da kucam "naslepo " i svaki put kada prebacim tastaturu na cirilicu ili domacu latinicu pravim pravopisne greske koje mi je muka ispravljati, a uz to sam i duplo sporiji pri kucanju jer moram da razmisljam o slovima koja cine izuzetke... Mislim da je ovo dovoljno da mi puristi uvaze opravdanje  Wink.

Sa druge strane, kada sam video da gazda foruma koristi isti nacin pisanja kao ja, nekako mi bese mnogo lakse, rekoh sebi: " OK maleni, nisi jedini beli gavran na forumu, i uz to imash dobru zaledjinu". Wink

Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 21
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!