Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Језик наш насушни => Тему започео: Дејан 25 на 10.23 ч. 12.08.2007.Наслов: Предавати српски језик у школи
Порука од: Дејан 25 на 10.23 ч. 12.08.2007.
Има ли вас који радите у школи као професори српског? Каква су ваша искуства? Шта мислите о уџбеницима? О семинарима? О програмима? О намерама оних који програме порописују?
Ваљало би нешто мењати!


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Ђорђе Божовић на 15.11 ч. 17.08.2007.
Хехе, изгледа да нема, јер досад нико не одговори. :D

Неки језичари се жале да у средњој школи нема довољно часова језика. Требало би или повећати фонд часова или раздвојити наставу српског од наставе књижевности, веле они. Заиста је градиво у средњој школи пренатрпано књижевношћу а мало има часова језичке културе...


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Крстан на 12.21 ч. 18.08.2007.
Помаже Бог !

Молим добронамерног постављача ове теме да коригује сам наслов теме.

Разлог - у српском књижевном језику се напросто избегава инфинитив као некакво ненаписано правило. Овакав какав је сада (Предавати српски језик у школи) сам наслов готово иритира свакога онога ко бар понешно зна о свом матерњем језику

Предлажем, добронамерно апелујем и молим, да постављач теме сам наслов теме промени у нпр: Да ли сте професор српског језика ?, Да ли предајете (и где) српски језик ?, или Како се предаје српски језик у српским школама гледано кроз Ваше просветитељско  искуство (на чему се посебно акцентује и сл.) !?

С` поштовањем !

——————————
Крстан Ђ. Ковјенић

<мод: уклоњен неприхватљив садржај поруке и непотребно бојење текста>


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: kontra на 13.57 ч. 18.08.2007.
Infinitiv nije zabranjen u srpskom jeziku i svaka rasprava o tome i preporuke drugima da menjaju zbog infinitiva svoje pisanje je izlišna.

A nije zgoreg znati ni da se iza s ne stavlja apostrof, kad smo već kod predloga i ispravljanja!


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Lolita на 14.53 ч. 18.08.2007.
Krstane, a kako vam se sviđa naslov „Nastava srpskog jezika u školama“? :)


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Дејан 25 на 11.50 ч. 19.08.2007.
Бог помогао свима који носе тешки КРСТ чувара Српства!

Тражим, ето, на интернету да ли постоји нека страница од које би имали користи они који се баве српским језиком или они који га у школама предају. Нађем неколико, па не будем баш задовољан. Приметим и Вокабулар. Помислих (после летимичног прегледања) да бих могао НАЋИ нешто што би било у вези са поменутим темама. Без нарочитог искуства са форумима, а очекујући да овде има мојих колега професора, поставио сам питање-тему "Предавати српски језик у школи". Мислим да је значајна. Између осталог, и због националне културе.

Изненађује ме што одговора нема више. Изненадило ме и надахнуће овог једног одговора.
Ваљда први утисци не показују право стање ствари, али ако показују, онда "залуд је орање, залуд је летина" (речи једног Јеврејина који је написао најлепшу песму о Србији).

А кад смо већ код орања, земље и КОРЕЊА, некако ме РАДИКАЛНО много, брате, иритира. Више волим КОРЕНИТО! И знање и промене!
С поштовањем

Умало да заборавим.
Стоји, наравно, све што рече "Контра". Још нешто: размак се никада не ставља између речи и знака интерпункције (зареза, упитника, узвичника, тачке). Само после њих!


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Зоран Ђорђевић на 14.03 ч. 19.08.2007.
Цитат
Још нешто: размак се никада не ставља између речи и знака интерпункције (зареза, упитника, узвичника, тачке). Само после њих!

А зашто још увек зарез, а не запета?


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Крстан на 16.13 ч. 19.08.2007.
Krstane, a kako vam se sviđa naslov „Nastava srpskog jezika u školama“? :)
Одлично ! Поздрав !


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Крстан на 16.17 ч. 19.08.2007.
Infinitiv nije zabranjen u srpskom jeziku i svaka rasprava o tome i preporuke drugima da menjaju zbog infinitiva svoje pisanje je izlišna.

A nije zgoreg znati ni da se iza s ne stavlja apostrof, kad smo već kod predloga i ispravljanja!

Да ли сте икада чули бар за појам ПРИДИХ - у конкретном случају аспер ленис ?

НИЈЕ ЗНАЊЕ ЗНАЊЕ ЗНАТИ, ВЕЋ ЈЕ ЗНАЊЕ ЗНАЊЕ ДРУГОМ ДАТИ !

——————————
Крстан Ђ. Ковјенић


<мод: уклоњен неприхватљив садржај поруке и непотребно бојење текста>


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Крстан на 16.26 ч. 19.08.2007.
А зашто још увек зарез, а не запета?

Вероватно зато што они који су у Кумровецу "учили школе" више воле да зарежу, него да им је неко за петама !

Поздрав !

——————————
Крстан Ђ. Ковјенић

<мод: уклоњен неприхватљив садржај поруке и непотребно бојење текста>


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Дејан 25 на 16.30 ч. 19.08.2007.
О, људи добри, зар се овде само хватају "грешке"? Је ли једини допринос нашем језику да српски филолози снимају тзв. кроатизме? Па нећемо онда баш далеко!

Зарез - из истог разлога што и "ПРЕДАВАТИ српски језик";
зарез - зато што тако стоји у Правопису (уз запету, наравно);
зарез - јер је из нашег језика, а запета из руског (Ваљда ћемо пре користити нешто наше, зар не? Или оно чиме говоре мрски Латини није наш језик);
зарез - јер је привлачан за ловце!

ДА БУДЕМ ИЛ` ДА НЕ БУДЕМ - питање је сад!

Живи били!


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Зоран Ђорђевић на 19.14 ч. 19.08.2007.
Преносим, од речи до речи, чланак из данашње ''Политике''. Мени се допао, вероватно ће и вама.

Цитат
Деца и млади говоре „по Вуку” – управо онако како чују и читају. Тешко да више постоји сленг, било каква разлика између свакодневног говора и онога што се у временима када је култура била „ин” разликовало од тзв. високог стила. Арго припада ризници прошлости. Данашње опште стандарде одређују „Хари Потер”, филмови мас-продукције, као и преводи нових остварења који су често криминалнији од садржаја. Основне карактеристике говора младих, рекла бих, јесу: да се све мање говори, фонд речи се своди на оне најнужније како се не би споразумевали рукама (песницама), а стрмоглави пад речника логично прати и „дијета знања” – деца су све више лишена појмова, појава, општег увида и свега онога за шта им је сугерисано да је „вишак”.

Није реч о енглеском, нити о било ком признатом језику. У питању је, жаргонски речено, банту варијанта најједноставнијег америчког говора, а у гастајбајтерском преводу. Често чујемо да „идемо на дринк” или „да искулирамо”. Ако неко некога „има у фајлу”, реч је о необичној блискости двају компјутерских корисника. Оне са којима нису тако интимни клинци „држе на стенд бају”.

Само „опуштено” – нека врста мантре урбане омладине – јесте превод „на прву лопту” узречице таке ит еасy. Нико више не каже „То!” или, што би био још већи блам, „Јупиии!”. Кад се одушевите треба да викнете Yес!

Пошто су међу ионако све непопуларнијим књигама речници убедљиво најомраженија литература у свету младога света, пре сваког часа енглеског језика (који још подразумева и српски, мада има наговештаја да неће још дуго) издвојим непознате речи, одштампам их како би, „сервиране на готово”, имале некакву шансу да буду и упамћене. Па се тако догодило да се међу новим речима нашла и идленесс, односно доколица. „Шта то значи?”, пита ме дете на српском, искрено зблануто први пут чувши реч. Покушам да објасним, али видим да ученик не препознаје појам. На крају, млади мозак ипак укапира, пита ме: „А, је л’ то оно кад кулираш, блејиш, је.. ти се за све, док су ови око тебе у фрци због неке ситуације?” (На описаном енглеском „имати ситуацију” значи „имати проблем”.)

Девојчице можда никада неће сазнати шта значи реч конкубина, али се зато од обданишта „чашћавају” називом спонзоруша. Дечаци спорије одрастају и дуго понављају „брате, брате”, перпетуирају псовке и у узрасту када још нису обавештени о конкретној физичкој радњи обухваћеној глаголом. Само су нека „чудна” деца, од још чуднијих родитеља, посвећена у тајну порекла речи „бре”. Ко су, бре, ти ликови, сефарди или тако нешто, који су нам увалили реч хомбре, што ће рећи човек?! И шта ће нам то кад Амери лепо кажу ман и ти скапираш да је то „човече”?

Ипак, упркос злодусима времена, млади су паметни, духовити, проваљују они суштину и нађу „српску варијанту” од које се ми, хронично намрштени, тресемо од смеха. Само намћори неће да признају да се моментално „конектују” кад им деца реферишу како су у кафићу налетели на „неке ролингстонсе” (неотесане дођоше, оне који су однекуд „сишли” тако што су се скотрљали попут камења, па се сходно томе понашају), како им тако и треба кад иду у „силиконску долину” (Улица Страхињића Бана чувена по кафићима у којима ноћу преовлађују помињане спонзоруше).

Када се недавно у заиста мукотрпној емисији типа ријалити-шоу певач који се ћирилицом потписује као Пеђа Д’Бој у неком нападу очаја обнажио, тачније скинуо гаће пред камерама (нама), деца су га колико сутрадан прекрстила (по мени заувек) у Пеђа Д’Мој. Оно што старије „смара” млађе засмејава зато што се „не примају”. И то је сјајно.

„Ћаос!”, јавља ми се око подне ученица која треба да дође на час у пет. „Значи, нема шансе да се данас видимо! Немој да се љутиш, плиз. Нема шта ми се није догодило, знаш оно кад те опколе са свих страна. Нећу да те смарам причом, али, чуј само брифинг: кеву каширали с посла, још пре два дана, него нисам хтела да ти причам. Пије оне кокице за смирење, само кунта и како отвори очи, тако их брише – плаче. Таман ја то ставим „на игнор”, кад ћале пук’о, комир’о се са неким пајтосима на сплаву, довела га мурија јутрос рано. Пре тога упада сестра, сва зарољана, шутн’о је дечко због неке рибе која има ону исељеничку визу за Канаду. Пази ту љигу! Значи, не да нисам у возном стању, него морам да се ресетујем! Идем да се онесвестим, па ти се јављам.”

Марија Кнежевић
[објављено: 19.08.2007.]

Шта професори могу да ураде?

<mod: sredjen tekst radi bolje citkosti>


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Tamara Letić на 21.29 ч. 19.08.2007.
Članak je odličan.

Što se pitanja tiče, ono je složeno i sami profesori ne mogu mnogo toga da urade ukoliko nemaju podršku roditelja.
Profesorski deo posla:
Na profesorima je da korektno i dostojanstveno odrade svoj deo posla:
-Da ne zabušavaju jer su „male plate” (ja sam se toga naslušala kroz školovanje),
-da ne otaljavaju Plan i program nastave srpskog jezika (i za druge predmete to isto važi), pa posle da đake prebace svojoj koleginici/kolegi na privatne časove.
-Da deci daju negativnu ocenu na polugodištu, (da dete malko uhvati prpa da li će položiti ili ne, pa da shvati važnost i tog predmeta),a ne da dobiju poklonjene dvojke jer nastavnika/profesora MRZI da dolazi na popravni ispit zbog JEDNOG učenika koji mu kvari pun godišni odmor.
-Da se profesori edukuju redovno i da donose dodatno štivo koje će biti zanimljivo za učenike, a ne samo suvoparno bubanje i deklamovanje napamet naučenih rečenica bez razumevanja.
-Da profesori na svakom času traže za pojedine reči njihove sinonime - da razvijaju jezik i fond reči kod đaka.
-Da traže od đaka da umesto anglosrpskih reči upotrebljavaju domaće reči. Mislim da se za većinu anglicizama može naći adekvatna reč, a ako ne, neka uposle profesori mlade mozgove da naprave reč. Ta reč neće biti pravopisna norma, ali će naterati đake da ramišljaju. Naravno, ove stvari treba nagrađivati.

Ima tu još štošta da se doda. Ovo je ispisano na „prvu loptu”.

Uloga roditelja:
Naravno, u obrazovanje dece treba da budu uključeni i roditelji i to aktivno. Pri tom mislim da roditelji treba, PRE SVEGA, da poštuju i podržavaju AUTORITET nastavnika/profesora. Stara je izreka „roditelj vaspitava kod kuće, a nastavnik u školi”. Znači, ne bi smelo da se desi da roditelji (posebno ne pred decom) osporavaju i nipodaštavaju profesora ni kao ličnost, ni kao stručnjaka, ni kao pedagoga (a o patološkim slučajevima profesora o kojima možemo da čitamo po novinama nećemo sada).
Potom, trebalo bi da se aktivno nagažuju oko toga šta im deca uče u školama. Da pregledaju udžbenike, da izaberu i pročitaju poneku celinu iz udžbenika, pa ako su nezadovoljni temom i sadržajem, zna se gde (i kome) treba da pišu žalbe i predloge. A ako ne znaju - neka se raspitaju.  ;)


Deca:
Mislim da su deca prezaštićena i razmažena. Svako dete zna svoja prava (svaka čast, konačno i kod nas pomak po tom pitanju), ali nijedno ne zna svoje obaveze! Ako nastavnik/profesor želi da da kontrolni (koji se pre davao „na blic” dva puta u toku polugodišta da bi nastavnik imao uvid u znanje i stvarno stanje stvari), on je sada onemogućen jer svaki kontrolni, test i pismeni/pisani zadatak mora da se najavi. Kao da ne stresiramo decu, šta li?!
Deca su nevaspitana - što se odražava na ponašanje na času (o ulici da ne pričam), atmosferu na času, koncentraciju, izbor leksema ... Sve se iz kuće donosi na čas.


Elem, znam da je tema samo aktivna uloga profesora u nastavi, ali oni nisu usamljeni, tj. jedini činilac problema.
Da ne pricam o društvu, pa da širim krug sve do države.  :o

Ja baš nešto i nemam iskustva u nastavi, radila sam na određeno oko 6 meseci u o.š. i pošto sam bila zamena, nisam mogla mnogo da uradim u odeljenjima, jer su grupe već bile formirane, a ja sam upadala pri kraju godine. Uvek je bilo fine i pametne dece i bezobrazne i lenje, pa sam morala da vagam. Naravno, dobijala sam instrukcije, pardon, naredbe od stalnozaposlene koje ocene kome da delim (verovali ili ne) i da ne sme biti kečeva na kraju. Tako da su meni odmah bila skresana krila. Ali, uvek sam se dobro i temeljno spremala za časove, pa sam imala dobar odnos s decom i videla sam napredak. Najviše me je radovalo kad mi deca na nekom tekstu primene ono što su naučila, npr. da mi na nekom književnom tekstu pronađu u rečenici glagol, subjekat, ... Najviše su ih mučile priloške odredbe :)
Imam i sestru 14g. stariju od mene koja je takođe prof. srp. j. i, naravno, pratim šta ona radi i s kakvim se problemima susreće. Sve mi se čini da je to jedno „vrzino kolo”.

Ah, da! Zaboravila sam da pomenem i naše cenjene naučnike koji se bave planiranjem jezika. Mislim da kaskaju za razvojem jezika, te da treba da budu brži i veštiji. 

Ima o ovome šta da se priča.

Pozdrav,
T


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Ђорђе Божовић на 15.26 ч. 20.08.2007.
Разлог - у српском књижевном језику се напросто избегава инфинитив као некакво ненаписано правило. Овакав какав је сада (Предавати српски језик у школи) сам наслов готово иритира свакога онога ко бар понешно зна о свом матерњем језику
Не могу да верујем. Ти си, човече, <cenzurisano>, а ви сте, Лолита, још <cenzurisano> што му повлађујете. ;) Немам речи за то колико Крстан ништа не зна о свом матерњем језику кад овако говори...

Претпостављам да би једном "великоисточносрбијанском" осећају за језик (без увреде онима који су заиста оданде, ја указујем само на оне који су толико ограничени) погоднији наслов био: "Да се предаје српски у школе"...

<mod: uklonjen neprihvatljiv sadrzaj>


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Lolita на 16.01 ч. 20.08.2007.
Šta sam ja to, Đorđe? Nešto lepo, nadam se? ;)

Ne znam kako to do sada niste primetili, dragi Đorđe, ali ja nikada nikome ne povlađujem. Samo sam pokušala da pomognem čoveku da se seti boljeg rešenja od onih koje je predlagao ;) Je li to zabranjeno? Grešno? Bogohulno?
Inače da znate, meni se ovaj moj predlog više sviđa od svih navedenih, pa i od samog naslova - ako već hoćete da znate. Ne zato što je infinitiv zabranjen, jer naravno nije.

Ako sam nečim uvredila, nadam se da ćete smoći snage da mi oprostite. Ili još bolje, da mi objasnite šta vas se to u mojoj poruci toliko negativno dojmilo?


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Ђорђе Божовић на 16.23 ч. 20.08.2007.
Ја сам се само шалио... ??? Сад изгледа као да сам грдно псовао или тако нешто. ;) А нисам, мајке ми, реци им, Пеђа! :D


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Lolita на 16.32 ч. 20.08.2007.
Nemojte tu da mi zovete mamu, tatu, familiju i Peđu upomoć. Ko to sad snosi odgovornost za vaše reči, Peđa možda? Ovo nije prvi put da me bez ikakvog povoda vređate, a da se posle vadite/izvinjavate. To je klasičan slučaj verbalnog zlostavljanja, i ne pada mi ni na kraj pameti da to tolerišem. Najbolje bi bilo da mi se više ne obraćate, a ja vama neću sigurno.


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Ђорђе Божовић на 16.49 ч. 20.08.2007.
As you wish...


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Pedja на 16.50 ч. 20.08.2007.
Istina je. Covek je i stavio smajlija ali ebiga upotrebio je rec koja se moze svakojako protumaciti u kontekstu sa Krstanom. Lolita, u kontekstu prema tebi uopste nije bilo negativno, veruj mi na rec.


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Pedja на 16.52 ч. 20.08.2007.
Djordje, mislim da ona sad tebe zavitlava, posto je i ona stavila smajlija :)

Izgleda da se polako sticu uslovi da organizujemo neko okupljanje uzivo, posto se tada obicno razrese sve nesuglasice koje proisticu iz suvoparnog piskaranja na forumu :)


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Ђорђе Божовић на 16.54 ч. 20.08.2007.
Хвала, Пеђа, у сваком случају.


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Зоран Ђорђевић на 22.19 ч. 20.08.2007.
Цитат
Izgleda da se polako sticu uslovi da organizujemo neko okupljanje uzivo


Важи, али без Крсмана. :)


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Милан Динић на 21.29 ч. 25.08.2007.

Заиста је градиво у средњој школи пренатрпано књижевношћу а мало има часова језичке културе...

За четири године које сам провео у гимназији (на припродно-математичком смеру), имао сам толико часова који су били посвећени темама ван књижевности (а да то нису часови са оцењивањима, писменим задацима и сл), да се њихов број може набројати на прсте.
Мада, то можда није до програма, можда су и професори у питању. ;)


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: Pedja на 23.16 ч. 25.08.2007.
Zanimljivo, ja sam odavno izasao iz srednjoskolske klupe ali je i tada bilo isto. U srednjoj skoli se radila iskljucivo knjizevnost.


Наслов: Одг: Предавати српски језик у школи
Порука од: kontra на 12.20 ч. 26.08.2007.
Zar vi niste uz čitanke imali i onu knjižicu "naš jezik" ili kako li se već zvaše? Moja škola je daleko od gimnazije, pa smo svejedno radili i književnost i jezik (ovo drugo istina u manjem obimu). Skroz je druga tema koliko su i učenici i profesori za to bili zainteresovani :D