Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Језик наш насушни => Тему започео: Зоран Дојкић на 20.59 ч. 13.08.2007.Наслов: Колико речи има српски језик?
Порука од: Зоран Дојкић на 20.59 ч. 13.08.2007.
Колико речи има српски језик, односно где да нађем тај податак?


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Зоран Ђорђевић на 21.10 ч. 13.08.2007.
Нисам сигуран да тај податак уопште постоји.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Lolita на 21.16 ч. 13.08.2007.
Ovo me strašno podseća na nešto što je rekla jedna moja drugarica kad je bila mala: Moj tata zna ceo francuski :)


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Зоран Дојкић на 00.03 ч. 14.08.2007.
Тражио сам тај податак и пронашао овај форум.
Ево разлога за такво питање:


http:// Elitesecurity /t126185-7#1668219
Kako tacno prevesti na srpski jezik rijec Preferences?
engleski ima barem 5 puta veći fond reči od srpskog jezika
Моје питање:
Koliko reči imaju srprki i engleski jezik? Odakle podatak o pet puta više?
Одговор:
guglaj
evo da ti pomognem, ukupno izraza u engleskom jeziku ima oko 6 milona. reči oko 900 000.
na kraju krajeva, nema logike da srpski ima više reči od engleskog.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Ђорђе Божовић на 16.45 ч. 14.08.2007.
Ја заиста имам утисак да српски има више речи него енглески. (Боже, како се она Самарџићева књига брзо шири!) У енглеском једна реч може бити и именица и глагол и придев, може имати на десетине (сродних) значења, док у српском постоје и различите речи за исту ствар, деминутиви и хипокористици, аугментативи и многе друге изведене речи.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Зоран Ђорђевић на 21.13 ч. 14.08.2007.
Цитат
Ја заиста имам утисак да српски има више речи него енглески
   

Да се надовежем на ово једним примером. Ни у једном језику нема толико назива за ближу и даљу родбину.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Нескафица на 21.34 ч. 14.08.2007.
U Obratnom rečniku srpskog jezika, koji se zasad smatra najiscrpnijim (mada svakako ne u dlaku kompletnim) registrom srpskih reči, ima nešto preko 160.000 reči. Dakle, verovatno možemo baratati iznosom od oko 180.000, te je proporcija engleski/srpski otprilike ispravna.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Зоран Ђорђевић на 21.55 ч. 14.08.2007.
   Већ сам писао о томе (http://forum.vokabular.org/index.php?topic=1145.msg9354#msg9354), али могу да поновим и овде. Колико речи садржи вокабулар обичног човека? Не бих се кладио на више од 1% од овог броја у речнику :( . У Енглеској је проценат онда још мањи, ако узмемо у обзир малопре поменуту пропорцију.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Ђорђе Божовић на 14.17 ч. 15.08.2007.
te je proporcija engleski/srpski otprilike ispravna.
Мени је то несхватљиво. Кладим се да тај број од 900.000 енглеских речи (ако је веродостојан) у ствари укључује и све позајмљенице, све стручне термине, жаргон, локализме (на коликом се само простору говори енглески, и сваки његов дијалекат садржи позамашан број сопственог вокабулара, као уосталом и српски дијалекти, али код нас се то често заборавља), архаизме које су употребљавали енглески писци, и све оно што обично не улази у наше речнике а у енглеске улази, па можда зато изгледа као да српски има много мање речи. Не кажем ово зато што патим од национализма, него зато што једноставно знам колико рецимо придева за исту ствар има српски а колико енглески језик. На пример, покојни и почивши и преминули и минули итд, а и рахметли ако хоћете или "с оног свијета" (морбидан пример, али прво ми је пао на памет) а у енглеском late, deceased, можда past и gone... још нешто? Таквих има још случајева, где је српски много "изражајнији" од енглеског, иако свакако има и ствари за које у енглеском постоји назив а у српском не, можда зато што су биле непознате Србима, или зато што им назив за то није ни требао...

Можда би требало, да би се добио приближан број речи у српском језику, сабрати број одредница у Речнику српскохрватског књижевног и народног језика с бројем речи у Великом речнику страних речи (ако хоћемо тачније поређење, јер Енглези код њих и то рачунају), с бројем речи у речницима турцизама, дијалекатским речницима, бла... бла... бла... ::)


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Нескафица на 21.07 ч. 15.08.2007.
Đorđe, bar TEBI to ne bi smelo biti neshvatljivo (ovo nije prozivka, nipošto) iz evo kog prostog razloga (vezan je za jednu drugu skoriju diskusiju): engleski je JEDINSTVEN jezik, i u njegov fond ulaze albionski engleski, zatim dijalektalizmi iz ostalih britanskih pokrajina, zatim čitav američki, australijski, južnoafrički, pa verovatno i razne pidžin verzije, a nakon toga i sve mnogobrojne pozajmljenice iz svih bivših britanskih kolonija, te naposletku i latinizmi i grecizmi.

Ako bi se pak pravio ZDRUŽENI srpskohrvatskobošnjačkocrnogorski rečnik, mislim da bi se tu iznos vrlo lako popeo do više stotina hiljada. Engleski ima tu osobinu da praktično svaka izvorno anglosaksonska reč ima svoj normanski sinonim (zbog viševekovnog mešanja engleskog i francuskog), dok bi 90% ekavskih reči imalo svoju posebnu ijekavsku varijantu, što bi dovelo do sličnog procesa duplikacije leksičkog fonda.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Ђорђе Божовић на 22.18 ч. 15.08.2007.
Ма да, управо то и рекох. ;) Свака од многобројних варијаната енглеског има и позамашан број својих локализама. У шкотском енглеском, for instance, постоји доста позајмљеница из шкотског, које су већ онима из Енглеске сасвим непознате. Све то, верујем, улази у тај број од 900.000 речи. И све те изворно англосаксонске речи које имају своје норманске синониме више се углавном не употребљавају у енглеском, али могу се пронаћи у делима старијих енглеских писаца. (Говорим о старијим варијантама енглеског које се у енглеској науци о језику зову Old English и Middle English - и они су сваки имали доста дијалеката: мерсијански и други.)

Код нас, међутим, још увек не постоје речници који би сакупили све те речи. Постоје одвојени речници страних речи, речници турцизама, речници неких дијалеката (буњевачки, мешчим, има два или више дијалекатских речника), или речник српскословенског ("старосрпског"), који САНУ спрема од 1969. године. И свакако, кад би се све то спојило у један речнички фонд, тај би био једнак томе енглеском, а можда чак и већи. (Опет се опомињем: Енглези кажу little house и big house, а ми за разлику од њих имамо речи кућица и кућетина и за то. ;))

Но екавске и ијекавске (и икавске) облике не бих рачунао као синониме; ипак се ради о различитим облицима једних истих р(иј)ечи, n'est-ce pas? :)


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Ђорђе Божовић на 22.24 ч. 15.08.2007.
С друге стране, у књижици која се зове "Тајне Вукове реформе" уваженога господина Милослава Самарџића, налази се тај податак да енглески језик и многи други језици имају завидно већи број речи него овај тужни "осакаћени" и "уништени" језик "Вука самоука", како аутор воли да се изражава. Да ли је то заиста тачно ја не знам, али мајка ме је научила да не верујем свему што непознате чике објаве у којекаквим апокрифним књижицама. Тим пре што господин Самарџић не наводи нити један тачан број речи, и не позива се нити на једну студију или анализу фонда речи ових двају језика... Да је аутор навео извор којим се служио приликом изношења овога поражавајућег податка, можда бих му и поверовао. Шта ћу, надам се да ме разумете. ::)


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Нескафица на 23.16 ч. 15.08.2007.
Čisto po logici, fondu ne bi škodilo da imamo i prave participe i glagolske priloge, kao što imaju Rusi. S obzirom na to koliko je srpski bogat glagolima, ne bi to bila zanemarljiva količina reči.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Зоран Ђорђевић на 21.15 ч. 16.08.2007.
Цитат
ukupno izraza u engleskom jeziku ima oko 6 milona. reči oko 900 000
И све то са само 26 сасвим обичних слова.


Наслов: Одг: Колико речи има српски језик?
Порука од: Ђорђе Божовић на 15.04 ч. 17.08.2007.
Čisto po logici, fondu ne bi škodilo da imamo i prave participe i glagolske priloge, kao što imaju Rusi. S obzirom na to koliko je srpski bogat glagolima, ne bi to bila zanemarljiva količina reči.

Могуће, а неки већ и постоје: задовољавајући и незадовољавајући (успех), верујући и неверујући (често у црквеним текстовима) и други; већ смо расправљали о њима на другим темама...