Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Стил у српском језику => Тему започео: џафир на 03.48 ч. 26.09.2007.Наслов: Београдски стил?
Порука од: џафир на 03.48 ч. 26.09.2007.
Да ли ми неко може објаснити шта је београдски стил? И које су, укратко, његове одлике?


Наслов: Одг: Београдски стил?
Порука од: Ђорђе Божовић на 18.43 ч. 29.09.2007.
Београдски стил је књижевни језик који су развили београдски књижевници и књижевни критичари (Богдан Поповић, Љубомир Недић, Јован Скерлић) у првој половини двадесетог века, и нека врста претече каснијег нашег књижевног језика оличеног Правописом. Он се, за разлику од ранијег начина писања, малчице отргао од разних дијалеката и створио једну врсту књижевне норме (тј. ови књижевници модернисти су је створили), која ће касније постати српск(охрватск)и књижевни језик. Он се одликује јасним изразом, без много лирских кићења, екавским изговором и др.


Наслов: Одг: Београдски стил?
Порука од: Ђорђе Божовић на 18.13 ч. 01.10.2007.
Из Читанке за трећи разред средње школе:

Цитат
Београдски стил - назив којим се око 1900. године означавао језик интелектуалних кругова у Београду. Јован Скерлић је Богдана Поповића назвао његовим оснивачем. Према Скерлићу, одлике тог стила су: прецизност, концизност, отмена упрошћеност, убедљивост и природност. У ствари, то је интелектуални израз који се у српској књижевности зачињао и стварао током последњих деценија XIX в. у србијанској екавској средини. У његовој основи налази се екавски изговор и лексичко-семантичко богатство народног језика западне Србије (Ваљево, Шабац).


Наслов: Одг: Београдски стил?
Порука од: џафир на 23.02 ч. 05.10.2007.
Аха сад ми је све јасно... Хвала