Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: alcesta на 17.33 ч. 15.10.2007.Наслов: potpisati i parafirati
Порука од: alcesta на 17.33 ч. 15.10.2007.
Uvek sam mislila da su ove dve reči sinonimi. Međutim, neki dan pročitam u novinama kako je Karla Del Ponte izjavila da Srbiji ne samo što ne treba dozvoliti da potpiše Sporazum o stabilizaciji nego je ne treba pustiti ni da ga parafira. Ili već nešto slično.
Onda pogledam u Vokabular i evo šta piše:

paraf (fr. paraphe, nlat. paraphus grč. para-graphos)
potez pera pri potpisu, skraćen potpis, obično početna slova imena i pretimena, npr. na nekom aktu (čime se označava da je nadležni službenik imao akt u ruci i upoznao se sa ljegovom sadržinom).

parafirati (fr. parapher)
načiniti mesto punog potpisa svoj uobičajeni zna, skraćeno se potpisati, staviti paraf.

Znači li to da paraf manje obavezuje od potpisa? Ali zašto ga onda uopšte stavljati na ugovore?
Zbunjena sam. Može li neko da mi objasni u čemu je razlika? ???

P.S. Jeste da ova reč ne nedostaje, ali pošto je strana nisam znala u koji drugi deo foruma da stavim temu, izvinjavam se ako je na pogrešnom mestu.


Наслов: Re: potpisati i parafirati
Порука од: Miloš Stanić на 20.11 ч. 15.10.2007.
Kada se naprimer, parafira ugovor, onda se stavlja paraf na svaku stranu da neko ne bi slucajno promenio sadrzaj strana koje nemaju potpis


Наслов: Одг: potpisati i parafirati
Порука од: Нескафица на 08.00 ч. 16.10.2007.
Suština pitanja (ako ga dobro kontam) jeste "po čemu se razlikuju punovažnost i obim parafiranog i potpisanog sporazuma/ugovora" - konkretno, ovog našeg sa EU.


Наслов: Одг: potpisati i parafirati
Порука од: Pedja на 12.49 ч. 16.10.2007.
Mozda potpis podrazumeva i pecat?


Наслов: Одг: potpisati i parafirati
Порука од: kontra на 13.29 ч. 16.10.2007.
Potpis je kompletan potpis, to nije sporno.
Paraf bi trebalo da ima za nijansu manju važnost, on je skraćena varijanta. Kod obimnijih tekstova parafiraš svaki odeljak, da si se upoznao s njim, kao npr. kada komisija koja odlučuje o prihvatanju nekog naučnog rada, parafira svaku stranu, a na kraju da ili ne da saglasnost i to potpiše. Isto je i kod ozbiljnijih ugovora, da posle niko ne može da poteže pitanje je l' toga bilo ili nije.
Dakle, radi olakšanja, skraćivanja posla, umesto potpisa turaš paraf. Na kraju potpisuješ, jer paraf predstavlja nešto kao "video, pročitao", a potpis "u celini saglasan".
Valjda bejah bar donekle jasna.


Наслов: Одг: potpisati i parafirati
Порука од: alcesta на 14.34 ч. 16.10.2007.
Hvala svima na pomoći. :D


Наслов: Одг: potpisati i parafirati
Порука од: Ena на 08.30 ч. 16.01.2014.
Ovo je tačno.

Mogu samo da dodam.
Na (javnim/tajnim) tenderima kada se na kraju potpiše ugovor između dobavljača i kupca, obično se zahteva i da se svaka strana ugovora parafira. To je kao nekakva predostrožnost da se ne umeću novi listovi ili ne menja tekst ili ne znam šta već. Zapravo, poštenje se glumi, jer znamo kako se unosni poslovi na tenderima inače dobijaju.

I ovo tema mi isto zvuči poznato.  ;)