Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: Вученовић на 14.53 ч. 18.10.2007.Наслов: Самосвест
Порука од: Вученовић на 14.53 ч. 18.10.2007.
Шта је то самосвест?
Налетео сам на ту реч у контексту у ком сигурно не значи "бити свестан самог себе", што бих ја мислио да то значи. Ја заправо мислим да ту реч никад не користим у било ком смислу.


Наслов: Одг: Самосвест
Порука од: Lolita на 15.15 ч. 18.10.2007.
Samosvest i jeste svest o samom sebi, o sopstvenim postupcima, potrebama, motivima... na izvestan način predstavlja i neki oblik savesti. Imati razvijenu samosvest značilo bi dobro poznavati sebe, vladati sobom, biti objektivan prema sebi koliko god je to moguće. Samosvest neki filozofi/psiholozi smatraju najvišim oblikom svesti. U novijim psihiloškim istraživanjima ponegde se povezuje sa tzv. emocionalnom i socijalnom inteligencijom, koja nema mnogo veze sa „starim“ pojmom inteligencije, a koji se odnosio isključivo na onu vrstu inteligencije koja se danas često naziva „akademskom“, i slično. (Naime, podela inteligencije na podvrste u poslednje vreme je praktično već prihvaćena u psihologiji.)

Naravno, kao što se iz navedenog može zaključiti, samosvest je veoma retka osobina ;)


Наслов: Одг: Самосвест
Порука од: Вученовић на 15.37 ч. 18.10.2007.
Лолита, пуно вам хвала на опширном одговору.
Аух, читава теорија постоји о томе... Рецимо да ми је нешто као јасније...


Наслов: Одг: Самосвест
Порука од: Lolita на 16.19 ч. 18.10.2007.
Nije to toliko komplikovano, ja sam se se samo malo više pozabavila značenjem tog pojma u filozofiji i psihologiji, jer se tamo najčešće sreće ;) Inače, zavisno od konteksta, samosvest može podrazumevati i odgovornost u odnosu na sopstvene postupke, svest o posledicama svojih dela i slično.