Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Наше писмо и рачунари => Ћирилица и латиница на рачунарима => Тему започео: Милан Динић на 23.35 ч. 02.04.2008.Наслов: Наслови.нет од сада и на ћирилици
Порука од: Милан Динић на 23.35 ч. 02.04.2008.
Познато домаће место које сакупља вести са многобројних домаћих извора (http://www.naslovi.net/izvor/), Наслови.нет (http://www.naslovi.net/), од сада се може прегледати и на ћирилици. Неки додатни подаци на званичној објави (http://blog.naslovi.net/2008/03/30/naslovinet-i-na-cirilici/).
Ја сам испробавао ову могућност пре званичног објављивања и највећи проблем праве аутори оригиналних вести јер се многе речи остављају у оригиналу или се врши нека транскрипција где део речи остаје у оригиналу. Зато вести у многим случајевима изгледају лоше. Аутор ми је рекао да је од филтера приликом транслитерализације ставио да се на латиници остављају речи које садрже q,w,y,x,& или које имају два иста слова једно до другог (Apple, Google итд). Наравно да постоје и српске речи са два иста слова једно до другог, али сам ја видео да се многе остављају у оригиналу и баш су упадале у очи.
Можда да овде неко предложи неки начин филтрирања приликом транслитерализације из латинице у ћирилицу, неки речник или слично, па да јавимо аутору или ако постоји негде нешто о томе записано.