Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Порекло значења речи => Тему започео: Психо-Делија на 15.06 ч. 03.05.2008.Наслов: Срби све и свуда!
Порука од: Психо-Делија на 15.06 ч. 03.05.2008.
Ово је занимљив текст о етимологији неких топонима по беломе свету. Није ми само јасно да ли је аутор био смртно озбиљан пишући овај текст или се само мало "шалао".

http://64.233.183.104/search?q=cache:D6f2wfSmAbEJ:www.pogledi.co.yu/diskusije/ (http://64.233.183.104/search?q=cache:D6f2wfSmAbEJ:www.pogledi.co.yu/diskusije/)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Ђорђе Божовић на 20.08 ч. 03.05.2008.
Цитат
Полазна тачка била је име реке у Јужној Африци — Орање. Из детињства се сећам, пише наш колега, како су у мом родном селу имали обичај за воду кад потече мутна да кажу да је као орање. Такво значење би добро пристајало великој равничарској реци каква је Орање — али да ли је могуће да су наши преци некад стигли чак до Африке. Да погледам, рекох себи има ли у том делу света још које српско име, па ако има, ту може бити нечега. И ево: у сред Африке држава Чад. Када човек потамни у лицу, код мене се каже почадио. Продирући са севера, преко Сахаре, у дубину црне Африке, наши преци су се ту први пут срели с људима чађава лица, Црнцима, па су и земљу назвали по томе. Мора да су затим завладали добрим делом континента као робовласници и трговци робљем. Успомену на то чува име земље Бијафра од српске робовласничке девизе Биј Афра!, тј. Туци роба Африканца!, као и име главног града данашње Кеније Најроби, јер је ту некад био трг на којем су продавани најбољи робови.
Тој српској владавини у Африци крај је учинило ширење ислама. Задње наше упориште био је југ континента, а граница је једно време ишла баш реком Орање. На то се односи позната претња Краљевића Марка у народној песми: Море Турци не газте Орања! На другој страни, муслимани су нас потиснули све до источне Индонезије. Тамо су последње уточиште Срби нашли у планинским пределима острва Тимора, како то каже бесмтрни Његош: Оро гњездо врх Тимора вије, јер слободе у равници није.
Под притиском иноверних завојевача део Срба се иселио из своје вековне постојбине. Препловивиши Атлантски океан, открили су Америку. Први Европљанин који је ступио на њено тле није био Кристифор Колумбо из Ђенове, него бокељски морепловац Крстивоје Крсто Голубовић из Ђеновића. По карактеристичној узречици његових морнара богоми, боготи, главни град Колумбије и данданањи носи име Богота. У Јужној Америци срби су стигли све до аргентинских пампаса о чему сведочи само њихово име, које је настало асимилацијом од сампас — место где се стока пусти сама да пасе, што је врло добар израз за екстензивно сточарење у тим пределима.
На северу америчког континента Срби су се ширили у два смера: североисточном и северозападном. Они први су дали име држави Невади, по живом песку тамошњих пустиња јер је на српском невада оно из чега се не можеш извадити. Придев сијер, беличаст, имамо у имену планине Сијера Невада која је тако названа због својих снежних врхунаца. Све уз пацифичку обалу, део тих Срба је стигао чак до Аљаске, где су се настанили и живели од риболова, па се земља прозвала Аласка, рибарска.
Потомци оних других Срба који су ишли на север дуж обале Атлантика кумовали су реци Потомак на којој данас лежи престоница САД Вашингтон. Доспели су све до Канаде и основали тамо њену данашњу престоницу Отаву чије име на српском значи сенокос. Једној њиховој групи састављеној од Босанаца није се свидела канадска клима, па су се окренули на југозапад рекавши Мани то, ба! Стога се и дандањи део Канаде око језера Винипег зове Манитоба. Та босанска група избила је у средишњем делу континента на реку Мисури, па су хтели да је пређу и продуже даље на запад. али су се на десној обали већ били населили Срби од оног пацифичног огранка и нису им дали да превеслају на јихову страну. Стога Босанци прозову негостољубиву земљу преко реке Небратска — Небраска, а сами остану на левој обали Мисурија и подигну ту многе воденице, по којима се тај предео прозвао Омаха, јер се српски омаха, омаја каже за воду која прска са воденичног точка.

Na kraju krajeva, da nije pokušaj istoriografskog teksta, bila bi jako zanimljiva satira slična onoj Žoa Soaresa o mladom nespretnom anarhisti atentatoru s dvanaest prstiju na rukama. Odista, dotični istoričar ima i književnog talenta, to se mora priznati. :)

Odlomak je gotovo školski primer zašto ne treba graditi takve paraetimologije zasnovane na pukoj opservaciji reči i rastavljanju na proizvoljne delove, a sve sa pogrešnog emotivnog polazišta kako je srpski jezik najstariji, kako među srpskim rečima nema turcizama, kako je srpski najsavršeniji na svetu, ili nešto slično. Moj favorit, koji me je osvojio na prvi mah, jeste zasigurno — „Mani to, ba!“ :D

No s druge strane, ljudima je ponekad potrebno da čitaju i veruju u nešto takvo, makar ono i ne imalo veze s vezom. Ovakvih „istoriolingvističkih škola“ ima na svima stranama, ne samo kod Srba. U nauci, to je obična glupost; u nekim drugim krugovima, međutim, to je dugo skrivana istina. ;)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Психо-Делија на 20.23 ч. 03.05.2008.
Али, ни Небра(т)ска није за бацити! ;D


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Ђорђе Божовић на 20.28 ч. 03.05.2008.
Hehe, slažem se. ;)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 23.17 ч. 03.05.2008.
Ама људи божји! :) Тај текст ЈЕСТЕ зајебанција. Тај текст је из "Срби пре Адама", угледног историчара и византолога Радивоја Радића, који је био сит будалаштина тог типа те је сео и написао књигу у сатиричном стилу, коју опет овај Громовник цитира на овом ултра-срБском форуму како би их зез'о. Књига се иначе бави разобличавањем надри-историчара , тј разноразних правника, економиста, генерала и сл (типа предавача на оној ваљевској Сербони (http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=2067.0)) који су решили да покажу како они заправо знају боље историју од самих историчара, те да праву срБску историју извуку на видело из вишевековне тамнице у коју су је стрпали непријатељи срБског народа. РР иначе поред стручности има и дара за писање (прочитала сам пар његових књига о Византији) тако да си Ђорђе, у праву кад кажеш да аутор има и књижевног талента.

Бај д веј, поздравља вас Клаудије, и топло препоручује књигу, каже, смејаћете се до суза од почетка до краја! ;) Ја ћу је сигурно пазарити првом приликом! :)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Ђорђе Божовић на 23.25 ч. 03.05.2008.
Pa eto, može katkad biti zgodno i kad se istoričari late pera — jedan je tako dobio i Nobelovu nagradu za književnost. ;)

Satira mu nije loša.


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 23.28 ч. 03.05.2008.
Pa eto, može katkad biti zgodno i kad se istoričari late pera — jedan je tako dobio i Nobelovu nagradu za književnost. ;)

Satira mu nije loša.


Додала сам мало текста у међувремену. Да, РР је супер, заиста. Јако лепо пише и заиста ми се много свиђа. С друге стране, такође ми се допада што осим стручних књига, пише и популарну историју, као те две књиге о Византији које топло препоручујем. Ради се о Цариград — Приче с Босфора и Византија — пурпур и пергамент.


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Ђорђе Божовић на 23.49 ч. 03.05.2008.
који су решили да покажу како они заправо знају боље историју од самих историчара

Ja bih dodao: i u jezik se neretko razumiju, čini se, bolje od samih jezikoslovaca.


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Miki на 00.09 ч. 04.05.2008.
Moже ли неко да постави цео текст овде, много ми се допада ;D, а не могу да га прочитам јер ми се приликом праћења повезнице појави ова красно и јасно написана порука: „Критичне информације; Бановани сте са овог форума. Контактирај те администратора за више информација.“


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 00.22 ч. 04.05.2008.
Ђорђе је већ поставио цео текст, ако мислиш на текст РР. Додуше, то је само део књиге, тако да ако хоћеш све, мораћеш да пазариш књигу. :)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 00.24 ч. 04.05.2008.
Него... Како то да си банован оданде? Шта си то тамо радијо, црни Мики, да су те бановали? ;)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Miki на 00.35 ч. 04.05.2008.
Најцрње од свега је што ја за овај форум нисам ни знао док Психо није поставио повезницу.

Допуна: Ево сада се учитава страна без проблема. Свашта.

ПС.
Добар је стварно текст. Мораћу да купим књигу, пошто сам се слатко насмејао прочитавши извод. „Биј Афра“ ме је одушевило, свака част аутору! ;D


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 00.39 ч. 04.05.2008.
Мени је Манитоба најбоља! Мани то, ба! Много ладно овде, 'ајмо ми одавле... :)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Miki на 00.54 ч. 04.05.2008.
Изгледа да ми се испише порука како сам банован са форума, јер не дозволим да се учитају неки кретенски искачићи, вероватно рекламни прозори, а ако допустим страна бива приказана без проблема.

Небитно, „Најроби“ је такође врло добро, као и „Крстивоје Голубовић“. ;D


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 01.06 ч. 04.05.2008.
Е, свашта! Ево мени фајерфокс спречио искачуће па ме не банују... Ма... Мора да си ти тамо нешто много забрљо, чим су ти забележили ип... :)

Ма све је добро, ја сам право да ти кажем плакала од смеја... Кад ми ономад препоручаваше ту књигу, нешто нисам била рада због самог наслова, јер некако имам урођену аверзију према свему што у истој реченици има Срби и амебе или било шта друго што има везе са почетком света.... Требало је да послушам савет и да ОДМА' купим књигу...


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Miki на 01.30 ч. 04.05.2008.
Фајерфокс их малко метиљаво блокира, али зато Опера не допушта ништа. Врло комфорно против неких страница које практикују искачуће поруке „парти покер“ и сличних будалаштина.


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 01.36 ч. 04.05.2008.
E, sad odosmo u offtopic... Ali meni fajerfoks sasvim lepo radi sto se tice antipopapova...


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Miki на 05.26 ч. 04.05.2008.
E, sad odosmo u offtopic... Ali meni fajerfoks sasvim lepo radi sto se tice antipopapova...
Мени он сасвим лепо ради против антипопапова. :) Надам се да је овај недостатак отклоњен новим долазећим издањем под редним бројем три.


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Ђорђе Божовић на 15.06 ч. 04.05.2008.
Uzgred, nije li Radivoj Radić povremeni kolumnista Politikinog Zabavnika (upravo i u poslednjem broju od petka)?

Možda deluje smešno, ali baš zbog toga što piše za Zabavnik pomišljam i ja da pronađem ovu njegovu knjigu, što inače verovatno ne bih učinio. (Za mene je skoro svaki istoričar „neki istoričar“ i ne zanimam se naročito time, posebno kod tema ovog tipa.) Ali kad je Zabavnik u pitanju... ;)


Наслов: Одг: Срби све и свуда!
Порука од: Madiuxa на 15.23 ч. 04.05.2008.
Uzgred, nije li Radivoj Radić povremeni kolumnista Politikinog Zabavnika (upravo i u poslednjem broju od petka)?

Možda deluje smešno, ali baš zbog toga što piše za Zabavnik pomišljam i ja da pronađem ovu njegovu knjigu, što inače verovatno ne bih učinio. (Za mene je skoro svaki istoričar „neki istoričar“ i ne zanimam se naročito time, posebno kod tema ovog tipa.) Ali kad je Zabavnik u pitanju... ;)

Јесте, књига Византија — пурпур и пергамент је збирка његових текстова које је објављивао у Политикином забавнику. Вреди прочитати јер је занимљиво, а с друге стране, подупрто угледним историчарским именом те нема да те боли глава да ли прича истину или не.