Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Граматика српског језика => Тему започео: language_master на 16.49 ч. 24.02.2009.Наслов: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: language_master на 16.49 ч. 24.02.2009.
Hm..jos jedno meni dosta nejasno pitanje na jednom od testova....Rec jugoistok je nastala kojom vrstom tvorbe..Ključ kaže derivacijom....kako :(


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: Mallrat на 18.57 ч. 24.02.2009.
Деривација јесте стварање нових речи додавањем или потпуно других речи (као што јесте југоисток, односно југ(о)+исток) или деривативних морфема, као например "човечанство": човек(ч)+анство.


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: alcesta на 19.53 ч. 24.02.2009.
Jugoistok je složenica, a da li se i slaganje ubraja u derivaciju... koliko sam videla u Tvorbi reči, za jugoistok konkretno to zavisi od autora. Nije mi baš najjasnije, morala bih da pročitam celo poglavlje, a sad nemam vremena. Probaću to da ustanovim do vikenda.


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: MayBee на 00.08 ч. 25.02.2009.
Механизми творбе речи су извођење (деривација), слагање (композиција), комбинована творба и творба претварањем (конверзијом). 

Извођење је творба речи помоћу суфикса, наставка за творбу речи, који се додаје на творбену основу.   Пошто нова реч остаје у значењској и обличкој вези са речју од чијег је основног дела настала, она је мотивисана (образложена) реч, док се реч чији се део налази у творбеној основи нове речи назива мотивна.   Мотивисане речи, настале помоћу суфикса, уобличене су граматичким наставцима.   Нпр.   реч лист је мотивна реч, а речи листић, листати, листак су мотивисане речи. 

Слагање (композиција) је творба речи срастањем двеју или више речи, тј.  њихових творбених основа, у једну реч, и то простим срастањем (тзв.   нулти интерфикс; Београд, памтивек, свезналица), или срастањем са спојним вокалом (углавном је вокал о или е; југоисток, рукопис, очевидац, глувонем).   Посебно продуктиван тип ових сложеница су оне које су добијене од префикса и речи главних врста (именица, глагола и придева), као што су написати, договор.  .  . 

Композиција, којом се добијају нове сложене речи, често је повезана с деривацијом, којом се добијају изведене речи; то је комбинована творба речи ( безбрижан= без+бриг+ан). 

У свим врстама речи нове речи настају и претварањем речи из једне врсте у другу.   Тако понекад долази до поименичавања (супстантивизације), тј.   претварања придева у именице ( млада (невеста), пољопривредно добро).   Попридевљавањем се глаголски придеви и прилози претварају у придеве (светлећа реклама, летећи одред).   Овим начином творбе добијају се и друге врсте речи, нпр.   прилози (наизглед= на+ изглед), предлози ( уврх= у+ врху).   Приликом претварања новодобијене речи узимају граматичке ознаке, особине, врсте у коју ступају. 

Реч југоисток настала је слагањем (композицијом).


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: Ђорђе Божовић на 20.05 ч. 25.02.2009.
Ne slažem se s ključom. :) Imenica je „jugoistok“ složena imenica nastala srastanjem pomoću spojnoga vokala -o-; tip tvorbe jeste kompozicija, i to možeš proveriti u Stanojčić—Popovićevoj gramatici u poglavlju o tvorbi reči. MayBee je to zgodno pojasnio/la.


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: alcesta на 21.16 ч. 25.02.2009.
E, pa o tome se i radi. Koliko ja znam slaganje i derivacija su dve različite vrste tvorbe reči, ali po autorima testa očigledno kompozicija spada u derivaciju, ili mi apsolutno nije jasno šta su mislili, jer jugoistok je složenica i tu nema dileme.


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: Ђорђе Божовић на 08.15 ч. 26.02.2009.
Ne može kompozicija nikako spadati u derivaciju, jer su to sasvim različiti tipovi tvorbe. (Mogu li onda i prefiksi spadati u sufikse?)


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: Оли на 11.26 ч. 26.02.2009.
То су муке с кључевима тестова. Они повремено садрже грешке (нпр. у тестовима за пријемне испите скоро сваке године појављују се грешке, и... ништа), а онда се професори слепо држе кључа јер неће да мисле својом главом. Међутим, некад се деси да је питање претешко и за професоре (сетите се оне поименчене заменице), па се испостави да је кључ тачан, а сумње неосноване. Мени такође изгледа да је овај "наш" кључ погрешан, али ако није, зна ли неко зашто?


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: alcesta на 13.34 ч. 26.02.2009.
Ne može kompozicija nikako spadati u derivaciju, jer su to sasvim različiti tipovi tvorbe. (Mogu li onda i prefiksi spadati u sufikse?)
Pa tako sam i ja mislila, ali rekoh, možda se povodim za italijanskim a kod nas imaju nekakva druga pravila... pokušavam da proniknem u logiku autora testova, ali ne baš uspešno. :D


Наслов: Одг: Jugoistok-koja tvorba?
Порука од: MayBee на 14.59 ч. 26.02.2009.
Реч југоисток настала је композицијом, о деривацији нема говора.  Деривацијом настају изведенице, а југоисток је сложена, а не изведена реч. 

А што се тиче аутора тестова, они изгледа пате од комплекса да само они знају српски, и нико више.  Не може тамо неки гимназијалац да освоји двадесет поена на такмичењу јер би то значило да је паметан бар као они.

Није ни чудо што деца неће да иду на такмичења.  Само губе живце.