Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Читаоница => Српска књижевност => Тему започео: Pedja на 21.22 ч. 02.11.2006.Наслов: Sajam knjiga
Порука од: Pedja на 21.22 ч. 02.11.2006.
Kakvi su vam utisci sa ovogodišnjeg sajma knjiga?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: kontra на 08.48 ч. 03.11.2006.
Meni je nedostajalo svega. Novca, vremena, stručne literature.
Ipak, prilično sam zadovoljna. Gužva je u subotu (jeste, prokletstvo vikenda me je zahvatilo kao i svake prethodne godine) bila manja nego bilo koje godine, niko me nije gazio po prstima ili mi nabijao laktove u rebra... Sve u svemu, ovo je jedan od prijatnijih Sajmova. Izbor povelik, među polovnim knjigama više nego novim... Ma, ja sam zadovoljna, bejah u dobrom društvu  ;D


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 10.20 ч. 03.11.2006.
Ја сам био у недељу. Имам обичај да кренем рано, тако да сам и ове године био мало пре отварања испред улаза у халу 14. Тих првих сат времена је много мања гужва, па се може без гурања обићи прилично штандова. Осим тога, ове године сам ишао колима која сам паркирао на паркингу близу излаза из сајма (близу стражњег улаза у халу 14) па сам могао више да пазарим а да ми не отпадну руке.
Обишао сам галерију хале 1, део партера хале 1 и комплетну халу 14. Понуда је стандардна. На много штандова има популарне литературе (књиге типа: пут до успеха и сличне, па онда тематика мафије, тајних друштава, итд.)
То сам заобилазио јер не одговара мом укусу, чак ми и смета таква поплава не много вредне литературе. Али сваки сајам је сличан што се тога тиче.
Пазарио сам неколико књига из области језика (Правопис, Речник језичких недоумица, Српски језички приручник, и још неколико), научно популарне литературе и нешто белетристике. Све у свему, двадесетак књига.
У принципу сам задовољан. Пре него што се дође на Сајам, треба знати шта се жели купити. Иначе нема много смисла зврндати од штанда до штанда без циља.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Ана Ливија Плурабел на 12.24 ч. 06.11.2006.
Била у суботу раном зором ;) и доста обишла без много гурања, купила само три књиге јер сам понела премало новца и зажалила што нисам, рецимо, добила на лотоу па да задовољим очи гладне ;D
Међутим, оно што је на мене оставило највећи утисак јесте врста људи која је дошла на сајам, а од којих нисам могла да приђем штандовима (или да кажем тезгама?). Ако изузмемо ђачке екскурзије које су сајам искористиле као изговор да обиђу Београд и правиле немалу гужву (срећом, искористили су прву прилику да шмугну), остали су сви били "пасионирани читачи" :-\. Да почнем од гардеробе - девојке у штиклицама, сукњицама (мада је било прилично хладно), са фризурицама, просто да се човек запита да ли су промашиле адресу па уместо на неки сплав или коктел доспеле на сајам... Сад, неко ће рећи "Добро, девојке воле лепо да изгледају, шта је ту лоше?". Лоше је то што на тај начин сајам књига постаје "фенси" место на које се иде да би се био виђен и да би се могло похвалити "Да, била сам на сајму књига". Додуше, да не грешим душу, у групу хвалиша спадају и многи други, а не само напирлитане госпођице од којих живе Анабела Басало, Мирјам и компанија.
Међутим, сви они заједно сметају свима онима које књига заиста занима и који би се можда и задржали на неком штанду да погледају и неколико наслова, али не могу јер их гура незадржива река посетилаца који само пролазе поред штандова бацајући по који летимичан поглед. Ово важи под условом да уопште дођете до штанда јер је испред толика гужва да не може ни игла да падне, а вас носи поменута река... Посебан доживљај јесу штандови са литературом на енглеском језику. Успела сам доћи само до једног и погледати шта нуде (била је ту само литература из методике, па никог није занимала), на другом сам добила батине од "госпође" иза (добро, нису баш батине, али ме је дотична госпођа два пута добрано звекнула по глави покушавајући да преко мене покаже продавцу за штандом шта хоће да погледа, а онда ме је просто-напросто и без икаквог извињења ухватила за руку и гурнула да стане испред њега. На моје зграњавање само ми је одговорила "Само мало"), а од осталих сам одустала кад сам видела количину људи који се тискају около. И ове године било је ентузијаста који су повели "ситну" децу у колицима или без њих.
Све у свему, сајам књига претворио се у вашар. Једва чекам да књиге изађу из моде, па да уместо 100 000 посетилаца који праве гужву дође 10 000 правих љубитеља књиге.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: alcesta на 21.00 ч. 06.11.2006.
Ma, ja sam zadovoljna, bejah u dobrom društvu  ;D
A, stvarno? ;D

Meni je glavno da sam uspela da uzmem Lalevićev rečnik sinonima za samo 1500 dinara, da nisam ništa drugo kupila dovoljno bi se isplatilo. :)
Inače imala sam slična iskustva kao Ana Livija, ali srećom ništa tako drastično, sve se završilo na guranju i mrkim pogledima, ali sam se dovoljno iznervirala da mi ne bude više do čekanja da se pristup štandu oslobodi. Doduše, imala sam i određeni spisak koji nije bilo mudro probiti, pa sam gledala da se uzdržim. :D


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: kontra на 08.41 ч. 07.11.2006.
Ma, ja sam zadovoljna, bejah u dobrom društvu  ;D
A, stvarno? ;D
svega mi

Nego, o kakvoj vi gužvi pričate? Ja sam oduševljena upravo nedostatkom one uobičajene gužve. Ne smetaju mi doterane devojke, njihova je stvar kako izgledaju, to je poslednje što me na sajmu zanima. Mnogo mi više smeta vašar napolju, nego ovaj unutra.
Uostalom, najveće su gužve bile oko knjiga koje mene ne zanimaju, one tipa "menadžer za pet minuta", "pomozite sebi" i ostale "filozofske" tog ranga. Nisam primetila da su se nešto tiskali oko onog predivnog Pekićevog kompleta (nad kojim sam balavila petnaest celih minuta), niti da su mi mnogo smetali dok sam uzimala Klajnov rečnik, nije ih bilo ni na štandovima sa EF&SF, pa ja uopšte nisam imala problema oko kupovine :D


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Ана Ливија Плурабел на 10.35 ч. 07.11.2006.
Изгледа да се мој праг толерисања гужве онда спустио (врло вероватно).
Немам ја ништа против тога да неко лепо изгледа, среди се (мада и даље мислим да штикле нису баш најпримереније за целодневно стајање, но то није тема), дође на сајам зато што га/је заиста занимају књиге (било би лепо да се ради о некој квалитетној литератури, али да не цепидлачим), стане на штанд, погледа шта га/је занима без довикивања, махања рукама, гурања и мрких погледа.
Но, није да само критикујем. Било је лепо зато што на једном месту можеш да пронађеш књиге којих се, можда, не би сетио, неке друге погледаш, па ако и не купиш одмах, можеш да их забележиш у глави као вредне куповине. Мени је жао што нисам наишла на штанд са антикварним књигама који иначе обилазим сваке године, али зато све похвале Просвети која је сајамски попуст на своја издања наставила и после сајма, тако да још увек можете да купите Фауста или Ревизора за 250 динара.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Бојан Башић на 15.18 ч. 08.11.2006.
Ja sam bio u sredu, stigao sam negde pre podne, bila je gužva ali se moglo komotno ići. Potrošio sam oko 5 000 dinara, najviše na stručnu literaturu, a na jednom štandu sam sasvim slučajno naleteo na knjigu Guinness World Records 2005: Special 50th Anniversary Edition (http://www.amazon.com/Guinness-World-Records-2005-Anniversary/dp/1892051222) (to inače ne prodaju, ali im se slučajno zatekao jedan primerak) za 1 300 dinara! Utisci su pozitivni, i sad počinjem sa sastavljanjem spiska za idući sajam. :)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Данијела на 15.35 ч. 08.11.2006.
Кад ми се у тексту појави "Сајам књигА" ја увијек мијењам у Сајам књиге иако се зове књигА. Ваше мишљење?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Бојан Башић на 15.38 ч. 08.11.2006.
Tamo se prodaju knjige, a ne (jedna) knjiga. Sajam knjiga je dobro.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 21.33 ч. 27.10.2007.
Имате ли неку препоруку шта узети на сајму књига ове године?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: boki12 на 22.00 ч. 27.10.2007.
Ја са и нисам нешто наручито провео. Први дан када сам ишао (понедељак ујутру) је било подоношливо, није било гужве. Други дан (петак) је исто било ок, али трећи дан (данас, субота) је било не подношљиво. Нисам успео да нађем неки новији Правопис, има само оних из шездесетих, што ми не одговара. Слажем се са АномПлурабел, било би лепо када би сајам посећивали они који намеравају да купе и читају књиге.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: alcesta на 19.59 ч. 29.10.2007.
Ja moram da se pohvalim. Pretplatila sam se na novi jednotomni rečnik Matice srpske, koji izlazi umesto dosadašnjeg šestotomnog! ;D ;D ;D ;D ;D

A nisam ni imala pojma da je u štampi dok nisam naletela na štand s izložbenim primercima! Upravo sam neki dan kukala za takvim rečnikom (uostalom, kukam stalno oko toga, ništa novo :D ). Ne mogu da dočekam da stigne! ;D


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Зоран Ђорђевић на 20.08 ч. 29.10.2007.
Д. Радовић:


   Синоћ је у Београду отворен Сајам књига.
   Било је лепо и свечано.
   Примећени су и неки другови за које се зна да не читају књиге.
   Они не читају, али немају ништа против читања.

   Прошао је Месец дана књиге.
   У току су једанаест месеци радија и телевизије.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: mladen bogićević на 00.13 ч. 30.10.2007.
:) kakav savrsen presek!!!

dobio sam propusnicu na volseban nacin pa sam bio bar pet dana, onako... kao, da se ne baci...
ne mogu vise da citam prozu, za ove strucne knjige koje pominjete nisam imao novac (+ gradjevinski englesko-srpski recnik), pa sam se zadovoljio dvema knjigama pesama Bukovskog, da upotpunim kolekciju...
svakom pesmom sam sve srecniji... surovo dobro... standardno dobro...
ah da... i polovnog Remarka!!! citao sam samo Trijumfalnu kapiju i... ma cak sam i to dobio na poklon! :)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Зоран Ђорђевић на 20.23 ч. 09.11.2007.
Зна ли неко нешто више о књизи Клајна и Шипке ''Страни изрази и изреке''?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Бојан Башић на 12.13 ч. 10.11.2007.
U pitanju su strani izrazi i izreke s kraja njihovog rečnika stranih reči. Ukoliko dotični posedujete, ovo Vam nije potrebno (osim ako želite da imate tako nešto i u zgodnijem formatu).


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Бојан Башић на 17.38 ч. 26.10.2008.
Vreme je da reaktiviramo ovu temu. Kakvi su ovogodišnji utisci?

Bio sam u četvrtak. Ne znam zašto, ali imam utisak da je ponuda nešto siromašnija nego prethodnih godina. Pred fajront sam već bio poprilično umoran (a došao sam odmah na početku radnog vremena), pa sam greškom dve knjige kupio po dva puta. :) Ako nekog zanima šta sam pazario, imate spisak u prilogu.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 19.08 ч. 26.10.2008.
По некој мојој традицији, дан за сајам је недеља, па је тако било и овај пут. Волим да одем већ у десет часова да, што је могуће више, избегнем гужву.
Прво сам обишао галерију, па партер хале 1, а потом и халу 14. Нисам се нешто посебно спремао за куповину књига на овогодишњем сајму. Купио сам мање књига него прошле године, али су овогодишње биле мало квалитетније. Ево књига које сам купио:

Амин Малуф, Самарканд
Тони Парсонс, Човек и дечак
Халед Хосеини, Ловац на змајеве
Илустрована енциклопедија музичких инструмената и великих композитора
Стивен Хокинг, На плећима дивова
Стивен Хокинг, Космос у ораховој љусци
Енциклопедија животиња
Иван Клајн, Милан Шипка, Велики речник страних речи и израза, треће издање
Егон Фекете, Језичке доумице II
Holy Bible, KJV Giant Print Reference Edition

Нисам водио прецизну евиденцију трошкова, али лакши сам за неких четрнаест хиљада динара.  :)

Бојане, већ видим неколико књига из твог списка које ћу пазарити следеће године. Свака част, толико књига за тај новац!

Када боље размислим, мање књига на овом сајму сам купио вероватно зато што сам се у току године већ истрошио на неке књиге чију куповину нисам имао стрпљења да одложим до сајма. Да оне не би биле запостављене, ево и њих:

Иван Клајн, Творба речи I и II
Матица српска, Речник српскога језика,
М. Телебак, Практични језички саветник,
М. Телебак, Шта се крије иза етимологије,
М. Телебак, Говоримо српски,
М. Шипка, Приче о речима,
М. Шипка, Испеци па реци,
М. Шипка, Зашто се каже,
М. Шипка, Култура говора,
Милутин Миланковић, Изабрана дела I, II и III
Михаило Петровић, Сабрана дела I и II


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 20.05 ч. 26.10.2008.
Бојане, да ли је овај Српски електронски речник који је припремио мр. Милорад Симић и да ли се то он почео легално продавати?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Бојан Башић на 21.28 ч. 26.10.2008.
Da, to je taj rečnik. Nema ga u slobodnoj prodaji zbog nekih problema s Maticom srpskom i SANU, ali sam ga pazario zaobilaznim putem tako što sam kupio onaj njihov paket za obradu teksta ili šta je već, a rečnik se vodi kao poklon uz to (puna je verzija, nije ograničena na mesec dana i sl.; doduše, nisam ga još instalirao i registrovao). Na spisku sam ga naveo pod tim imenom prosto zato što me sam paket ič ne interesuje, ne verujem ni da ću ga instalirati, već sam sve kupio samo zbog rečnika.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Психо-Делија на 22.10 ч. 26.10.2008.
Ради се о РАС-у, пакету за обраду, односно прелом текста. Углавном га користе новинске редакције (видео сам га "на делу" у Гласу Српске) тако да једним кликом миша можеш да преломиш и сложиш цео текст (нема ручног преламања текста).


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: alcesta на 23.46 ч. 26.10.2008.
Ja sam bila nabavila vremenski ograničenu verziju, ali me je toliko izmaltretirao sa nekim dodatnim paketima koje je tražio da instaliram da ga na kraju nisam ni koristila. :(

Jao, znači izašao je drugi deo Tvorbe reči! Ko je izdavač? Tražila sam prošli put po Beogradu prvi deo, ali nisam nigde mogla da nađem. :(


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 00.36 ч. 27.10.2008.
Први део је из 2002. а други из 2003. године. Оба дела су припремљена у оквиру програма Одбора за стандардизацију српског језика, а ја сам их купио у књижари Завода за уџбенике и наставна средства у Косовској улици.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Ђорђе Божовић на 15.46 ч. 27.10.2008.
Ja sam juče samo protrčao kroz Sajam jedno sat vremena pred zatvaranje (i pred moj autobus ka Zlatiboru). U toj trci, uspeo sam kupiti japanski rečnik Hirošija Jamasaki-Vukelića, Prozodiju reči i rečenice u srpskohrvatskom jeziku P. Ivića i I. Lehiste, Uvod u lingvistiku grupe autora u izdanju Školske knjige iz Zagreba, i Slavensku poredbenu gramatiku Milana Mihaljevića, također u izdanju zagrebačke Školske knjige. Te četiri knjige koštale su me blizu četiri hiljade dinara (dve poslednje bile su po hiljadu i po, prve dve oko petsto), ali moram dodati još i to da sam dobio još jednu knjigu sa Sajma na poklon od prijatelja koji je bio prekjuče. ;)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Miki на 16.27 ч. 27.10.2008.
Ако тако наставиш, Ђорђе, биће ти ускоро потребан нови стан... ;D

Морам и ово да приметим:
..., ali moram dodati još i to da sam dobio još jednu knjigu sa Sajma na poklon od prijatelja koji je bio prekjuče. ;)

Надам се да није родољубиво-црквењачки роман проплетен љубавном драмом... :D ;D ;D


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Ђорђе Божовић на 16.46 ч. 27.10.2008.
Надам се да није родољубиво-црквењачки роман проплетен љубавном драмом... :D ;D ;D

Nije, ali prijatelj koji zna da volim Ljubu Simovića kupio mi je Galop na puževima — Simovićeve rodoljubivo-političke članke i eseje, tako da nije mnogo ni različito. :D

Ако тако наставиш, Ђорђе, биће ти ускоро потребан нови стан... ;D

Od sledeće godine živeću u Beogradu na duže vreme, a samo povremeno posećivati svoje na Zlatiboru. (Dosad je bilo obratno.) Dakle, mogao bih sebi da priuštim sedmodnevnu posetu Sajmu (pod uslovom da mi neko drugi plati ulaznice).


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: alcesta на 17.43 ч. 28.10.2008.
Први део је из 2002. а други из 2003. године. Оба дела су припремљена у оквиру програма Одбора за стандардизацију српског језика, а ја сам их купио у књижари Завода за уџбенике и наставна средства у Косовској улици.
Hm... a zaklela bih se da su mi na letošnjem sajmu u Podgorici rekli da drugi deo sa sufiksima još nije izašao! Mora da sam nešto pogrešno protumačila.
Znači Kosovska... ovo mi stvarno treba, moraću da pogledam sad kad budem išla. Hvala. :)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 18.40 ч. 28.10.2008.
Молим, и други пут.  8)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: alcesta на 00.47 ч. 02.11.2008.
Hvala puno još jednom, kupljeno! Doduše na Obilićevom vencu, dobro je da si mi rekao da je Zavod za udžbenike. :) Nisam mogla da verujem kako je jeftino, a već sam se spremila da puknem lepe pare, kad tamo obe knjige samo 1200 dinara! ;D Navali narode dok još ima! ;D
Posle sam videla da su je nabavili i na Filološkom, ali tamo obe knjige koštaju par stotina više.
Doduše, na kraju su mi ukrali novčanik pa je apsolutno svejedno koliko sam uštedela na ovoj kupovini, ali gledajmo s vedrije strane. :D Knjige bar niko ne krade po autobusima.

Baš će mi koristiti ovaj deo sa sufiksima. :)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 01.17 ч. 02.11.2008.
Драго ми је због тебе. Само напред у нове лингвистичке победе.  :)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 10.25 ч. 02.11.2009.
Jeste li bili ove godine na sajmu knjiga? Kakvi su utisci?

Ja ove godine nisam išao — što zbog drugih obaveza, što zbog činjenice da sam godišnji budžet za knjige već potrošio.   :(
Čujem da je bilo nekih organizacionih novina.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Дарко Новаковић на 14.54 ч. 04.11.2009.
Je li moguće da niko nije išao?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Madiuxa на 15.27 ч. 04.11.2009.
Ja nisam, ali znam neke koji jesu i rekose mi da cene nisu bas sajamske...


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Ena на 16.08 ч. 04.11.2009.
Ni ja nisam bila. Sajamska gužva me strašno smara. Zadnji put sam bila pre 2-3 godine i iznervirala se, bukvalno me glava zaboli od huke, buke, sveta koji juri i gura se, unezverenosti... Prošle godine sam kako bih izbegla gužvu otišla na zatvaranje, ali avaj, prekasno - većina štandova bila je uklonjena. Zato ove nisam ni pokušavala.Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Соња на 22.53 ч. 04.11.2009.
   Знам једнога који је био на овогодишњем сајму, и није незадовољан. Подробније ће вас већ сам обавестити.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Miki на 23.19 ч. 04.11.2009.
   Знам једнога који је био на овогодишњем сајму, и није незадовољан. Подробније ће вас већ сам обавестити.

Ју, да л’ ћу да погодим?! Имам три покушаја:

1) Бојан Башић,
2) Ђорђе Божовић,
3) Зоран Ђорђевић.

:)


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: Ђорђе Божовић на 09.10 ч. 05.11.2009.
Ja sam bio na sajmu, i nisam nezadovoljan, prilično sam dobro pazario. Kod Školske knjige, koji su inače jako skupi, kupio sam jednu „Generativnu i leksičku fonologiju“ za celih dvjesto pedeset dinara! :) Štand Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića imao je dosta lingvističkih izdanja i ove godine, ali nekako mi se čini da su i oni bili jevtiniji sada nego prošli put. Na Čigojinom štandu smo mogli naći nekolika izdanja Bugarskog (ne znam ima li ih još uvek ovako u prodaji), i dosta naše suvremene lingvističke literature, no ona jeste bila unešto skuplja. I Školska knjiga je imala dosta Babićevih i Katičićevih standardoloških studija, i drugih autora, ali to mene nije zanimalo. Kod njih su najbolje išli rečnici, i zaista su ih dosta i imali.


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: lapd на 17.57 ч. 30.07.2010.
Jedini sajam koji posećujem redovno svake godine je Beogradski sajam knjiga.  E sad, čuo sam za još neke: Novobeogradski u Hali sportova u aprilu i Novosadski književni Salon u martu.  Da li je neko posetio njih i kakvi su utisci?


Наслов: Одг: Sajam knjiga
Порука од: (: Mark :) на 23.01 ч. 31.07.2010.
Bio sam i ove godine na sajmu knjiga i vrlo sam zadovoljan. Bio sam jednom sa drugarima iz škole, a drugi put sa roditeljima. Kupio sam dosta romana, priručnika za školu i encikloplediji. Najviše mi se svideo štand Lagune, dok me je štand Kletta prilično razočarao.