Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Читаоница => Српска књижевност => Тему започео: maja... на 16.09 ч. 18.11.2010.Наслов: Kritičko izdanje
Порука од: maja... на 16.09 ч. 18.11.2010.
Šta je to kritičko izdanje i kako se priređuje?


Наслов: Одг: Kritičko izdanje
Порука од: Mirela на 16.44 ч. 18.11.2010.
Krticko izdanje predstavlja najpotupunije naucno izdanje teksta. Ono obavezno sadrzi strucno objavljivanje osnovnog teksta i kriticki aparat u kojem su izlozena nacela priredjivanja i predstavljene ostale varijante istog teksta.
Cilj kritickog izdanja jeste da predstavi tekst u konacnom obliku, ali i istoriju  nastanka dela, tako da se u njemu donose sve varijante testa, kako ranije tako i kasnije varijante. Pored ovoga u kriticko izdanje ulaze i ostali segmenti, kao sto su studije i napomene, kojima se obrazlazu nacela priredjivanja, razlozi izbora osnovnog teksta i druge relevantne cinjenice( biografske, tesktualne, ...) Ukoliko se priredjuje kriticko izdanje celokupnih dela nekog pisca, onda se ukljucuje i razliciti spisi, dokumenta, pisma, memoari, dnevnici...


Наслов: Одг: Kritičko izdanje
Порука од: Срећко Петровић на 23.29 ч. 20.11.2010.
Svaka čast, Mirela, baš iscrpan odgovor :)

@maja - U praksi to izgleda otprilike ovako, recimo za kritička izdanja nekih crkvenih autora iz ranovizantijske epohe: pored osnovnog teksta, u napomenama se dodaju tekstalne varijacije (različita mesta iz raznoraznih prepisa), ono što se smatra za interpolaciju se posebno označava, još se daje i iscrpna bibliografija itd.

U kritičkim izdanjima Novog Zaveta svi pozniji dodaci su stavljeni u zagrade; sporna mesta su propraćena komentarima i u napomenama se komentarise zasvedočenost neke reči/stiha u različitim tekstualni svedočanstvima tj. rukopisima... Savremena kritička izdanja Svetog Pisma su vrlo obimna: pored komentara samog teksta i tekstualnih izvora tu su i paralelna mesta, reference na pisce koji su navodili te stihove, nabrajanje tekstualnih svedočanstava, sa sve primerima iz njih... i to se baš protegne, tako da samo jedna knjiga u kritičkom izdanju postane vrlo obimno delo. Evo, ilustracije radi, u koliko je tomova izašlo jedno kritičko izdanje Septuaginte: http://ccat.sas.upenn.edu/ioscs/editions.html (http://ccat.sas.upenn.edu/ioscs/editions.html)