Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: Stiglitz на 19.52 ч. 26.07.2011.Наслов: Topografski
Порука од: Stiglitz на 19.52 ч. 26.07.2011.
topografski:
koji se tiče topografije; topografske karte velike karte na kojima je tačno i do sitnica zabeležena i označena priroda samo jednog kraja ili predela.

Problem nastaje u sledecem primeru:
"Topografski rečeno,to je "prostorna čekaonica" dok je svesnost "uža" prostorija koja se nalazi iza."

Pitanje:
Kakvo značenje ima termin "topografski" u navedenom primeru???


Наслов: Одг: Topografski
Порука од: Индијанац Џоунс на 01.33 ч. 27.07.2011.
Riječ 'topografija' se sastoji od dvije grčke riječi, topos - mjesto, predio i grafija - pisanje, opisivanje. Doslovno prevedeno onda riječ topografija znači 'opisivanje nekog mjesta'.
E, sad, čini mi se da autor ovdje želi da da oblik, slikovito opiše neke apstraktne stvari, prostore, od kojih je jedna svjesnost, a dobro bi bilo i da nam daš i dvije-tri prethodne rečenice da bismo razumjeli koja je prva i razumjeli šta je u stvari htio da kaže.


Наслов: Одг: Topografski
Порука од: Stiglitz на 11.21 ч. 27.07.2011.
"Frojd je verovao da je ljudski um,taj čudesni psihički aparat,sastavljen od nesvesnog,predsvesnog i svesnog,pri čemu glavnu ulogu ima nesvesnost"

To ti je pre onog primera što sam vec naveo,mada nije problem u tome da se shvati šta je autor hteo da kaze,to je lako shvatiti čitanjem celokupnog texta.

Mene zanima sledece:Pošto ti kažeš da "topografija znači 'opisivanje nekog mjesta'."...da li ono "Topografski rečeno" može da se protumači kao "Opisno rečeno"?


Наслов: Одг: Topografski
Порука од: Индијанац Џоунс на 20.20 ч. 27.07.2011.
Otprilike da, ali na nekom višem nivou opisivanja, rekao bih.

Evo, možemo uzeti za primjer onu definiciju sa topografskim kartama što si naveo. Obične geografske karte opisuju predjele sa osnovnim morfološkim karakteristikama (mora, kopno, rijeke, planine... pri čemu je visina kopna označena bojama, čisto onako da se vidi šta je planina, šta je nizija itd.), dok topografske karte (vjerovatno si nekad vidio neku - npr. u vojsci) opisuju predijele detaljnije - vrh planine kao tačka, pa se oko njega šire linije koje označavaju tačnu visinu kopna na svakih 10 m ili sl., kao i drugi detalji...

Zato on i koristi izraz 'topografski rečeno', jer nam tako naznačava da će nešto detaljnije da opiše, da uporedi zamišljene pojmove sa konkretnim stvarima, tj. da im da oblik, kako bi ih čitalac lakše zamislio i razumio.
Da je znao, na primjer, da će njegov tekst ginekolog da čita, možda bi upotrijebio izraz 'ginekološki rečeno', pa bi nesvjesno, predsvjesno i svjesno uporedio sa vaginom, uterusom i jajnicima sa jajovodima, da bi ginekologu dočarao o čemu piše.  ;D
Malo se šalim usput...  ;)


Наслов: Одг: Topografski
Порука од: Stiglitz на 21.05 ч. 27.07.2011.
Hahahhahha...dobro ti je rezonovanje  ;)
Inače,hvala puno na pomoci.  :)


Наслов: Одг: Topografski
Порука од: Индијанац Џоунс на 21.24 ч. 27.07.2011.
Nema na čemu. ;)