Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Читаоница => Наша писанија => Тему започео: NemanjaK на 11.47 ч. 20.03.2013.Наслов: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: NemanjaK на 11.47 ч. 20.03.2013.
Поздрав!
Увек сам био лош у писању кратких причи, састава, песама. . .  У последње време ми се јавила жеља за писањем.
Интересује ме, како да поправим свој стил писања? Понекад имам утисак да током писања једоставно погубим мисли и текст ми постане нејасан.  Такође дешава се да не могу да нађем одговарајућу реч која би дочарала неки опис или неку ситуацију.
Како да се поправим у овоме?
Хвала унапред.


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: OMali на 12.18 ч. 20.03.2013.
 Pozdrav Nemanja i dobrodošao na forum. Pisanje je tehnika koja se uči i najbolji način da popraviš kvalitet toga što si napisao je da naučiš kako se strukturira pisanje na bilo koju temu. Zavisno od toga o čemu pišeš, oćeš li da ubjedjuješ nekoga u nešto, da informišeš ili šta je već cilj pisanja, zavisiće i kako ćeš to da sastaviš. Generalno ipak u svakom pisanju potrebno je da čitaoca uvedeš u tematiku o kojoj pišeš u uvodnom paragrafu ili dijelu, pa onda da  to što imaš da kažeš skockaš u sredini i na kraju da zaključiš svoje izlaganje. Uvod je važan da zainteresuješ čitaoca za dalje čitanje, pa moraš da izložiš prvo generalni okvir, pa onda tvoju tezu ukratko. Glavni dio tvojeg izlaganja strukturiraš po paragrafima, sa odgovarajućom veličinom i brojem paragrafa zavisno od vrste teksta, dje svaki paragraf ima svoju utvrdjenu strukturu, sličnu strukturi teksta, sa uvodnom rečenicom kao temom paragrafa, razradom te teme i zaključkom. Vodićeš računa da se paragrafi prirodno nadovezuju jedan na drugi a i u okviru paragrafa ćeš naravno voditi računa da se rečenice lijepo nadopunjuju jedna na drugu, imajući u vidu strukturu unutar rečenice koja će ti to omogućiti.
Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: NemanjaK на 18.54 ч. 20.03.2013.
Hvala puno!
Tvoj predlog mi je zaista koristan.  Medjutim, desava se da kada pisem recenicu ili neki duzi tekst, struktura recenice/teksta bude nejasna.  Verovatno je do rasporeda reci u recenici.  Na sta bi trebalo da obratim paznju.
(izvinjavam se zbog osisane latinice, trenutno nisam u mogucnosti da promenim)


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: OMali на 20.31 ч. 20.03.2013.
Molim lijepo Nemanja :)

Tu bi bilo da se priča i priča i pričaaaa, a ja sam zaista u škripcu sa vremenom ovih dana tako da ću ti ukratko citirati par korisnih savjeta iz izvanredne knjige "Stil - lekcije za stilsku jasnoću i gracioznost" od Džozefa Vilijemsa, pa ću pokušati da povremeno dodam ponešto još kad nadjem vremena, a nadam se da će se još poneko priključiti sa korisnim savjetima. Evo na primjer ova rečenica iz ove knjige (malo prilagodjena u prevodu sa engleskog):

Tvrdnja Naprednjaka u pogledu destabilizacije Vlade od strane Demokratske stranke zasnovana je na njihovom uvjerenju da su Demokrate sklone podredjivanju društvenih interesa svojim vlastitim[/i]

Naprednjaci tvrde da Demokratska stranka destabiliše Vladu jer vjeruju da su Demokrate sklone podredjivanju društvenih interesa svojim vlastitim.Način na koji je rečenica preformulisana će čitaocu sigurno olakšati razumijevanje ovoga što oćeš da kažeš, a evo iz kojih razloga:

- Glavne radnje u prvoj rečenici nisu iskazane glagolima već imenicama što otežava razumijevanje. Imamo tvrdnju, destabilizaciju, uvjerenju. U drugoj rečenici smo sve ove radnje izrazili glagolima: tvrde, destabilizuju, vjeruju, i dodijelili im odgovarajuće subjekte.

- Subjekat u glavnoj rečenici je sad kratak (u prvoj rečenici to je "tvrdnja" koja je kvalifikovana gigantskom frazom "u pogledu destabilizacije Vlade od strane Demokratske stranke"). Cilj je da subjekat bude riječ ili kratka fraza tako da ne čekamo puno da se dodje do glagola. U drugoj rečenici je taj kriterijum perfektno zadovoljen sa subjektom u glavnoj i pomoćnim rečenicama: Naprednjaci tvrde, Demokratska stranka destabiliše, (Naprednjaci) vjeruju, . Ne samo da treba težiti da subjekat bude kratak kako se nebi prekidala veza izmedju subjekta i glagola, već treba izbjegavati i ubacivanje drugih elemenata izmedju njih:

Neki naučnici, zbog svoje posvećenosti i obaveza na poslu, nemaju vremena za svakondnevnu zabavu.
Neki naučnici nemaju vremena za svakodnevnu zabavu zbog svoje posvećenosti i obaveza na poslu.

Takodje treba izbjegavati prekidanje veze izmedju glagola i objekta, evo opet primjer iz knjige:

Mi moramo razvijati, ako želimo da se takmičimo sa ostalim kompanijama u regionu, osnovna znanja i vještine u savremenim tehnologijama industrijske proizvodnje.
Ako želimo da se takmičimo sa ostalim kompanijama u regionu, mi moramo razvijati osnovna znanja i vještine u savremenim tehnologijama industrijske proizvodnje. (Može naravno i prvo da ide "Mi moramo razvijati...pa onda "ako želimo..)
Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: VladKrvoglad на 21.45 ч. 20.03.2013.
Tvrdnja Naprednjaka u pogledu destabilizacije Vlade od strane Demokratske stranke zasnovana je na njihovom uvjerenju da su Demokrate sklone podredjivanju društvenih interesa svojim vlastitim
Naprednjaci tvrde da Demokratska stranka destabiliše Vladu jer vjeruju da su Demokrate sklone podredjivanju društvenih interesa svojim vlastitim.


Prva recenica je veoma nejasna i mislim da cak nije ni semanticki ispravna.

Tvrdnja naprednjaka da Demokrate destabilisu vladu je zasnovana na njihovom uverenju da su Demokrate sklone podredjivanju drustvenih interesa svojim sopstvenim.Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: NemanjaK на 03.11 ч. 21.03.2013.
Ово је одлично ОМаил.  Хвала још једном.  Волео бих да прочитам ту књигу.  Да немаш линк књиге (на нашем језику) случајно? Не могу да је пронађем под тим називом.  Чак ни писца.


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: NemanjaK на 04.06 ч. 21.03.2013.
И да, управо ово што си рекао.  Један другар је читао један текст који сам написао.  Рекао ми је "има добрих фора, али је некако неповезан". . .


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: OMali на 07.26 ч. 21.03.2013.
Jeste odlično Nemanja, tu knjigu preporučuju i vodeći engleski lingvisti i dobar je izbor svakako. Jednostavno je napisana i te instrukcije su manje više primjenjive na svaki jezik. Sumnjam da je prevedena na srpski, a tekst na engleskom možeš odje naći http://www.unalmed.edu.co/~poboyca/documentos/Doc.%20Seminario%20I/style.pdf
Vlad, meni je ta rečenica prihvatljiva, samo je stilski nepotrebno komplikovana, bar sa stanovišta svakodnevnog govora. Jasno da i ovakav jezik ima svoju upotrebu, naročito u politici kad je nejasnije često i bolje. Ne znam zašto ti nije prihvatljiva ova fraza "u pogledu destabilizacije", to često čujem u sličnom kontekstu a možeš naći i na internetu. Možemo zamijeniti tu frazu sa "koja se tiče" svejedno je za poentu rečenice, i za to što se preformulisanom rečenicom postiže:

Tvrdnja Naprednjaka u pogledu koja se tiče destabilizacije Vlade od strane Demokratske stranke zasnovana je na njihovom uvjerenju da su Demokrate sklone podredjivanju društvenih interesa svojim vlastitim.

Ono što želimo da postignemo je da subjekat rečenice bude ono što Vilijems zove "character", drugim riječima da to bude neki od likova koji se pojavljuju u rečenici a ne apstraktna imenica koja je nominalizovana radnja, u ovom slučaju: tvrdnja, destabilizacija, uvjerenje. Prirodnije je i bolje da se radnje izraze glagolom kad god je to moguće kao u drugoj rečenici:

Naprednjaci tvrde da Demokratska stranka destabiliše Vladu jer vjeruju da su Demokrate sklone podredjivanju društvenih interesa svojim vlastitim.

 Znači nije pravilo kojeg se slijepo treba držati, ali jeste jasna preferencija, i tako i treba shvatiti ovu sugestiju.


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: NemanjaK на 14.46 ч. 22.03.2013.
Хвала ОМаил.  Када будеш имао више времена напиши још нешто о овој теми.  Како ликове треба представљати, како подићи динамику текста итд.  Хвала још једном!


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: OMali на 12.18 ч. 26.03.2013.
 Molim lijepo Nemanja. Zaboravih prije da kažem da nisam pisac ni kratkih ni dugih formi, samo jesam čitalac i kratke i duge :)
Likovi u tvojoj rečenici bi trebali u najvećem broju slučajeva da budu kratke fraze, tipično imenice koje označavaju živa bića,(flesh and blood characters), ali naravno to može biti i neki drugi koncept, samo da to nije neko bespotrebno nominalizovanje radnje ili tako neko zapetljavanje.  Znači kratke, konkretne fraze kao subjekat i da tako u rečenici brzo predješ na stvar, to jeste glagol, da ne stvaraš preveliki pritisak čitaocu u povezivanju ko, šta, zbog čega i tako. Evo opet jedan primjer iz one knjige:

Vladina intervencija u oblasti brzo rastućih savremenih tehnologija je dovela do narušavanja tržišnih mehanizama i ometanja razvoja novih proizvoda.

Ovo se može formulisati bolje, ovako na primjer, kad prilagodim ovo objašnjenje našem jeziku:

Vlada je poremetila tržišne mehanizme i omela razvoj novih proizvoda intervenišući u oblasti savremenih tehnologija.

Vlada je poremetila, Vlada je omela, Vlada je intervenisala. Ono što postižeš u ovoj drugoj rečenici kroz koordinaciju sa veznikom "i" i korištenje ovog G-ći glagola (koji u gramatikama zovu glagolski prilog sadašnji) je ekonomičnost uz lijep stil a ništa nisi izgubio na jasnoći. Jasna je veza subjekta "Vlada" sa glagolima "poremetiila" i "omela" a onda i njihova veza sa ovim glagolom "intervenišući", čija gramatička forma omogućava da izrazimo kako radnja sadržana u tom glagolu stoji u odnosu na ove druge dvije.
Prva rečenica ne zvuči toliko loše u srpskom koliko u engleskom , a može i dobro da legne ako je paragraf dobro složen i na pravi način pratiš ovu "intervenciju" kroz sledeće rečenice. Ipak, kad postigneš da je subjekat u većini slučajeva poravnat sa likovima, po pravilu će to što pišeš zvučati prije svega jasnije, a onda i stilski ljepše.

Kao što stoji u naslovu knjige, jasnoća je glavni zahtjev, bilo u pričanju ili pisanju, i to nije samo tehničko pitanje vezano za jezik, već kao prvo i osnovno moraš da znaš šta oćeš da kažeš i da imaš šta da kažeš da bi pisao o tome. Ono što napišeš bi idealno trebalo da perfektno odgovara onome što ti želiš da preneseš, bez manjka ili viška teksta. Drugim riječima, da ne bude suviše dosadno, da kaže sve, a da nema bezveze balavljenja bez smisla, ili ponavljanja istoga u nedogled. Kako da izraziš jasno to što misliš i u manje riječi, i da to sve lijepo složiš je pri tome veći problem i to je svakome problem. Bio je očigledno problem i Blezu Paskalu koji je jednom prilikom rekao "Napisao bih Vam kraće pismo, ali nisam imao vremena"  a u slučaju Svetozara Marovića ovaj problem se graniči sa bizarnim. Ustvari ne graniči se nego je još neku autobusku stanicu iza bizarnog. U ovom predizbornom govoru prije neki dan na primjer http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VJ5nll0All8#! Svetozar je vjerovatno mislio nešto da kaže, ali što god da je to bilo, jedino što je postigao je da sad odje kod nas više niko nije siguran šta je iza a šta je ispred. Ljudima su uši otpadale od ove priče pa su morali stalno da aplaudiraju da ga nebi čuli.


Наслов: Одг: Питање за писце кратких и других форми
Порука од: NemanjaK на 10.25 ч. 25.04.2013.
Ово је баш добро ОМаил, хвала.  А што се тиче Светозара, ја сам чуо да он то увек ради.  Намерно. . .