Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Подршка за кориснике => Питања, предлози и примедбе => Тему започео: Fodi на 14.35 ч. 22.10.2013.Наслов: Fotomigrografija i mikrofotografija
Порука од: Fodi на 14.35 ч. 22.10.2013.
Pretrazujuci neke stvarcice vezane za fotografiju dosao sam i na vokabular. org gde mi se, eto pruzila mogucnost da ispravim neke greske i nedoumice vezane za fotografiju, a koje se cesto pojavljuju kod nas.

Konkretno se odnosi na termin mikrofotografija, koji kod vas stoji kao "снимање (или: сликање) у увећаном облику, помоћу микроскопа, микроскопских малих предмета", sto je netacno.

Mikrofotografija je fotografija malih dimenzija, toliko malih da se na toj fotografiji ne bi razaznalo sta je na njoj dok se ona ne bi stavila pod neku lupu ili mikroskop.

Fotomikrografija ili mikrografija je ono sto treba ispravno da definise pojam vezan za tu vrstu fotografije tj.  izraza, a to je upravo fotografija snimljena pod mikroskopom na velikim uvecanjima.

Eto toliko, ukratko. 

Pozdrav


Наслов: Одг: Fotomigrografija i mikrofotografija
Порука од: VladKrvoglad на 14.57 ч. 22.10.2013.
Gorane, hvala ti na ovom prilogu.  Lepo je imati nekoga ko moze odgovoriti strucno na pitanja iz pojedinih oblasti.
Evo, mene zanima ovo:
Da li je mikroskopija i sinonim za fotomikrografiju?


Наслов: Одг: Fotomigrografija i mikrofotografija
Порука од: Fodi на 15.13 ч. 22.10.2013.
Ne.  Mikroskopija je posmatranje i studiranje necega, nekog preparata, pod mikroskopom gledajuci sopstvenim ocima.  Sve sto se nalazi izmedju vaseg oka i mikroskopskog preparata, neracunajuci okulare, objektive i prizme, vec podpada pod drugaciju terminologiju, tehnologiju i nacine posmatranja.  Ja na poslu koristim kamere koje su prikacene na mikroskop i na monitoru vidim samo deo onoga sto mogu da vidim sopstvenim ocima gledajuci pod mikroskop, pri tome ne mislim na vidno polje.  Za taj termin ne postiji domaci naziv, mi ga zovemo video imaging.


Наслов: Одг: Fotomigrografija i mikrofotografija
Порука од: VladKrvoglad на 15.34 ч. 22.10.2013.
Da, znam sta je osnovno znacenje reci 'mikroskopija' - "tehnika posmatranja/proucavanja putem mikroskopa".
Nisam znao da se ne koristi i za snimak nacinjen kroz okular mikroskopa, tj. za fotomikrografiju/mikrografiju.
Hvala ti na informaciji.