Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Читаоница => Страна књижевност => Тему започео: Ena на 01.13 ч. 11.01.2014.Наслов: Ibzen
Порука од: Ena на 01.13 ч. 11.01.2014.
Preporuka je sve od Henrika Ibzena, ali, recimo, prema opštem mišljenju, njegove najbolje drame su: Per Gint i Kad se mi mrtvi probudimo.

Kod nas je, čini mi se, najizvođenija Nora (ili Lutkina kuća, drugi naziv). Jednom sam je gledala u pozorištu, pa samo na osnovu toga zaključujem da su je i ranije najčešće izvodili. I ova drama je prvoklasna takođe, dok je izvođenje bilo pristojno, pošto u principu, smatram da ništa ne može previše da pokvari Ibzenovu dramu. Sećam se samo, svi su glumci bili u crnom, to je bio kao neki fazon... Ali u suštini, bilo je ok.

Per Gint je bajkovita drama u stihovima i u Norveškoj ima kultni status. Per Gint, inače, važi za norveškog Hamleta ili, recimo, Fausta. Delo je poprilično zahtevno za izvođenje na sceni jer nema jedinstvo radnje i mesta, a ima puno bajkovitih bića, trolova, veštica, kao i raznih kostimiranih epizodnih likova itd.

Kad se mi mrtvi probudimo nije u stihovima, ali je, nadam se, dovoljna preporuka to što je Džojs jednu svoju pripovetku tj. svoju najbolju pripovetku Mrtvi nazvao prema ovom komadu.

Postoji i holivudski film istoimenog naziva i po motivima pripovetke, ali to može, sasvim lepo, da se preskoči, neće biti nikakve štete  ;)