Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Наше писмо и рачунари => Ћирилица и латиница на рачунарима => Тему започео: andrej на 08.04 ч. 27.01.2007.Наслов: IE/FF transliterator i pretrazivac
Порука од: andrej на 08.04 ч. 27.01.2007.
Imam jos jednu ideju vezanu za latinicu/cirilicu na internetu. Hteo bix na napravim toolbar (prevod?) koji bi imao tri dugmica.

Prvo dugme: cirilica -> latinica
Kad kliknete dugme, ceo tekst koji je napisan u cirilici na stranici bi bio pretvoren u latinicu. Naravno nista drugo se ne bi promenilo sto se tice dizajna i izgled sajta - samo tekst. U slucaju da korisnik selektuje odredjeni deo teksta na stranici, samo bi taj deo bio pretvoren u cirilicu.

Drugo dugme: latinica -> cirilica
Slicno kao i prvo, samo obrnuto.

Trece dugme: pretrazivac
Ako na primer odete na Google i ukucate rec 'sisanje', dobicete stranice koje u sebi imaju rec 'sisanje', ali isto tako i rec 'šišanje'. Znaci Google je relativno pametan da zna sta mi trazimo. Jos kad bi i cirilicu proverio bilo bi super. E sad, ako odete na neku od tih stranica, a stranica ima puno teksta, kako cete da nadjete gde se nalazi recenica o sisanju ako je napisano kao 'šišanje'? Ako pritisnete Alt+F i upisete 'sisanje', necete nista naci. Morate da upisete 'šišanje'. Ideja je da putem ovog dugmeta ukucate samo 'sisanje' i da cela stranica bude pretrazena za rec 'sisanje', 'šišanje' i 'шишање.'

Da li bi neko od vas koristio ovakav toolbar?


Наслов: Одг: IE/FF transliterator i pretrazivac
Порука од: 35-68 на 21.36 ч. 02.02.2007.
Да ли би могао да додаш и опције за конвертовање из Yuscii и UniChar-a (типа Yu karakter konvertor '98 by Vracko (http://www.praktikum.co.yu/office/download/YuConv98e.zip))?


Наслов: Одг: IE/FF transliterator i pretrazivac
Порука од: andrej на 15.31 ч. 18.04.2007.
http://www.benya.com/cyrillic/tocyrillic/

Ova altka radi bas to sto sam naveo iznad (osim pretrazivaca). Selektovan tekst pretvara u cirilicu ili obrnuto i podrzava vise razlicitih jezika.

Prilicno dobro radi u FF, ali u IE ovo sto zovu "Bookmarklets" ne rade bas najbolje.Наслов: Одг: IE/FF transliterator i pretrazivac
Порука од: andrej на 15.42 ч. 18.04.2007.
Ono sto je interesantno je da kad se instalira u FF i pritisnes F2 u nekom textbox-u, mozes da pises cirilicom. Znaci bez podesavanja tastature.