Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Граматика српског језика => Тему започео: andriana на 12.37 ч. 28.04.2014.Наслов: Od prosli put umesto od proslog puta
Порука од: andriana на 12.37 ч. 28.04.2014.
Cesto cujem u govoru: "od prosli put"... To je isti onaj film od prosli put...
Umesto : "od proslog puta"... Sta vi mislite o toj konstrukciji? Da li je pravilno reci tako i zasto se taj oblik pojavljuje?

Hvala!


Наслов: Одг: Od prosli put umesto od proslog puta
Порука од: s.z. на 14.48 ч. 28.04.2014.
Не, никако не може 'од прошли пут'. То је настало под утицајем дијалеката, и накарадне употребе језика од стране доброг дела медија. Погледајте само примере спортских коментатора на 'Спорт Клубу' или РТС-у. Па ти људи немају ни најмање осећаја за сопствени језик.

Неписменост могу да разумем, јер нису сви имали исте прилике да се описмене - а говорници из појединих региона наилазе на надпросечне потешкоће у том процесу. Али, постављање особа које немају осећај ни за свој матерњи језик, а камо ли стандардни, на позивије које захтевају употребу истог, ја стварно не могу да схватим нити сварим. Коментатор сте или водитељ, што значи да имате две одговорности: познавати стандардни језик и познавати материју о којој говорите, или бар знати како да прочитате материјал који су вам други припремили.