Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: Ena на 09.19 ч. 30.04.2014.Наслов: čuvarkuća
Порука од: Ena на 09.19 ч. 30.04.2014.
Реч недеље

Чуваркућа

Ускршњи празници су прошли, а оно што је остало у патријархалним кућама верника који истински знају за старе обичаје је чуваркућа. Значи да би могла још годину дана да буде реч недеље. А шта је чуваркућа?

Реч чуваркућа у нашем језику има више значења која можете наћи таксативно наведена и у једнотомном Матичином Речнику српскога језика из 2007. године.  У нешто скраћеној  верзији навешћу следећа значења: 1. вишегодишња зељаста биљка Sempervivum techorum, тустика из рода Crassula (етимолози истичу да латински назив семпеpвивум значи да ова отпорна биљка успева да преживи и најтеже услове у природи) 2. домар, кућепазитељ; 3. чељаде које нерадо излази из куће, као и оно што нас у овој колумни интересује под бројем 4. ускршње јаје, које домаћица на Велики петак прво обоји у црвено и чува у кући до следећег Ускрса.

Љубитељи бајковитих чуда веле да је довољно да домаћица скува јаја на Велики петак, а она ће преко ноћи само поцрвенети. Црвенило јаја је симбол крви које је Христос пролио када је на Велики петак разапет и након два дана васкрснуо, што хришћани славе као Ускрс или, црквенословенски, Васкрс.

Реч чуваркућа спада међу нешто ређе кованице које нису састављене од придева и именице (као раноранилац, велетрговац, малограђанин), већ од две именице, као домородац, веронаука, гласноговорник, коњокрадица, путописац, фирмописац...

Кад колумну посвећујем једном појму из наше религије, прилика је да препричам свој дијалог са једном нашом игуманијом коју сам пре више од годину дана питао шта, између осталог, испитују искушеницу док је не прихвате да се закалуђери. Одговор је био заиста зачуђујући, aли који по мени и одговара савременој цркви у 21. веку: „Испитујемо да искушеник или искушеница нису биготни.“ Ко не зна шта то значи нека погледа у неком речнику страних речи.


Јован Ћирилов