Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: NemanjaK на 11.00 ч. 30.04.2014.Наслов: Времешно
Порука од: NemanjaK на 11.00 ч. 30.04.2014.
Шта означава ова реч?


Наслов: Одг: Времешно
Порука од: s.z. на 12.17 ч. 30.04.2014.
Из речника:

"вре̏ме̄шан, –шна, –шно (ек. и ијек.) в. временит (1а). — Јер се једини дичим, међу њима времешан да сам (Марет. 2, 38). Угледах пред собом врло гојазну и времешну жену, како је разјапила безубе вилице (Ћор. С. 4, 267). Пошла је за њега већ времешна, када је била на раскршћу између идеала и живота (Ћип. 1, 188). Али он се извукао срећно из замке те времешне и похотљиве жене (Андрић 8, 98). фиг. А пролеће даље ... | Уресило ресом и времешни дуд (Кош. 6, 50).

вре̏менит и времѐнит, –а, –о (ек. и ијек.) 1. а. који је зашао у године, постарији. — Човјек је најприје млад, пак сре̏довијечан, затим зрео или стаман ... онда времешан или временит, напокон стар (Куш. 1, 42). За совјетнике су избирани људи поштени, паметни, мирни и временити (Вук 9, 137). У чету Гице хајдука ... отишли су готово све људи „имућни, временити, који по неколико деце имају“ (Гавр. М. 2, 319). Ја сам временит и сит живота (Назор 2, 160). За њега је ... свет био пун ... оних неодређених црних мисли и бојазни које рат ... уноси међу људе а нарочито у времените или ослабљене и уморне личности (Андрић 5, 290). б. стар, овештао (за ствари). — Заваливши се мало јаче у високу кожну, врло времениту наслоњачу, спустио десну руку на појас (Шапч. 6, 46)."

Значи, 'времешан' значи онај који је зашао у године, то јест, који је постарији.

Узгред, не мислим да је писац најбоље употребио речи: "Човјек је најприје млад, пак сре̏довијечан, затим зрео или стаман ... онда времешан или временит, напокон стар". Наиме, 'стаман' значи стар, па не може ићи уз 'зрео', када се то користи као опис за одраслу особу која још није стара. 'Стаман' би заправо требало да означава дубљу старост од 'врсмашан и временит', који означавају ступањ испод пуне старости - значи, постарији, зашао у године.


Наслов: Одг: Времешно
Порука од: Ena на 12.37 ч. 30.04.2014.
Цитат
Наиме, 'стаман' значи стар, па не може ићи уз 'зрео', када се то користи као опис за одраслу особу која још није стара. 'Стаман' би заправо требало да означава дубљу старост од 'врсмашан и временит', који означавају ступањ испод пуне старости - значи, постарији, зашао у године.

Prvi put čujem za ovu reč. Gde si je čuo/pročitao? :)


Наслов: Одг: Времешно
Порука од: s.z. на 12.44 ч. 30.04.2014.
Пример под 1. а. за 'временит', изнад. И ја сам на први поглед мислио да се ради о штампарској грешци, али се 'стамен' није уклапало у реченицу, имавши у воду да су се сви остали термини односили на старост. Потражио сам реч и нашао је у речнику који сам користио (http://www.nemareklama/). Изгледа да она стварно постоји..


Наслов: Одг: Времешно
Порука од: Ena на 13.19 ч. 30.04.2014.
Hvala na odgovoru.