Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Читаоница => Страна књижевност => Тему започео: lavandablue на 16.19 ч. 27.05.2014.Наслов: Preporuke - strana književnost
Порука од: lavandablue на 16.19 ч. 27.05.2014.
Mislim da treba da postoji i ova tema ovde.

A sada imam preporuku:

Autor je Stiven Fraj (Stephen Fry), a roman se zove "Teniske loptice nebesa" - The Star's Tennis Balls (2000.god).

"Kroz zanimljivu i napetu priču, roman se bavi promišljanem pitanja ima li čovek kontrolu nad svojom sudbinom, šta je pravda, da li se u osveti može uživati... Baveći se tim večnim temama, autor s lakoćom uspeva da ih učini svežim i zanimljivim, ne upadajući pri tom u pripovedačke zamke moralisanja i suđenja. Iako je u pitanju triler, odnosno vrsta štiva koje se čita u dahu, Fraj ni za trenutak ne gubi britkost u pronicljivom karakterisanju makijavelističkog licemerja političke scene, pragmatične kombinatorike poslovnih krugova ili nadobudne ispraznosti engleske aristokratije."
Radnja romana se dešava 80-ih / 90-ih godina prošlog veka.

S. Fraj je izdao i sledeće romane: Lažov(1991), Nilski konj(1994), i Stvaranje istorije(1997).
Za Stivena Fraja (1957, London)  kažu da je savremeni Oskar Vajld, sunarodnici su ga proglasili za "nacionalno blago", a na Tviteru ga prati više od 2 miliona ljudi. Ovaj istinski renesansni čovek - glumac, pisac, novinar, komičar, televizijski voditelj, reditelj, borac za ljudska prava i slobode, aktivista u kampanjama za pomoć mentalno obolelima i HIV pozitivnim osobama, čak i predsednik jednog fudbalskog kluba - već više od 3 decenije predstavlja jednu od najautentičnijih figura britanske kulturne scene.
(Našoj publici je poznat po ulogama Melčeta u seriji Crna guja, Oskara Vajlda u filmu Vajld i detektiva u filmu Gosford Park, kao i doktora Gordona Vajata, bivšeg psihijatra sad ugostitelja, iz serije Bouns.)
On  je razoružavajuće iskren i neodoljivo duhovit kad govori o sebi, bilo da su u pitanju njegova problematična mladost, njegova homoseksualnost ili borba s maničnom depresijom, i neumoljivo oštar, ali i urnebesno zabavan kad govori o problemima modernog društva, a originalnost njegovih pogleda i jedinstvena lakoća kazivanja i najsloženijih misli svrstavaju ga među vrhunske autore.

——————————————————————————————————————————————————-