Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Порекло значења речи => Тему започео: Марко С. на 11.43 ч. 08.04.2015.Наслов: Порекло знашења речи „вест”
Порука од: Марко С. на 11.43 ч. 08.04.2015.
Често се нађем фасциниран схватањем порекла речи, њеног значењског порекла, кад из чиста мира, уз помоћ познавања морфологије и фонологије доступног студенту српског језика, помислим: „Да, то је настало од тога! Да, да... сад тек ми је потпуно јасно значење речи и богата информација коју оно носи.” Тако ми често падају на памет разне ствари о пореклу значења речи, па обично не истражим да утврдим је ли то заиста тако или сам само умислио вођен језичким осећањем (које зна да завара).

Е сад, после увода, да поставим своје питање. Заправо, хтео бих потврду или негирање идеје коју сам имао о томе да је реч „вест” повезана са „видети”, тј. да јој је првобитно значење „оно што је виђено”, „оно што је познато”. Овако ја замишљам процес:

„Веде” су санскритски текстови древне Индије. На википедији (https://sr.wikipedia .org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%B4%D0%B5) пише да је значење речи „вид”, „знање”. Одатле је порекло... Мислио сам да се корену вед придружило [ т ] (то ми није јасно због чега, вероватно неки процес образовања нове именице), па је након тога било ведт, па једначење сугласника по звучности - ветт, па уметање [ с ] - ветст, па губљење сугласника [ т ] чиме се добија крајње вест.

Може ли неко да потврди јесам ли у праву?


Наслов: Одг: Порекло знашења речи „вест”
Порука од: MasaMalinovski на 15.21 ч. 09.04.2015.
moze:
http://en.wiktionary. org/wiki/vest#Serbo-Croatian (http://en.wiktionary. org/wiki/vest#Serbo-Croatian)
iz skokovog etimoloskog recnika:
vijest, gen. -i f (Vuk) (ne-), baltoslav.,sveslav. i praslav. apstraktum na -t od stcslav. věděti (v.),...

videti i vedeti>vest (glagol postoji u kajkavskom i slovenackom i znaci znati) dolaze od istog protoindoevropskog glagola za videti/znati (weid-)
vede takodje dolaze od istog.