Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Порекло значења речи => Тему започео: govor на 23.16 ч. 19.04.2015.Наслов: Ocena
Порука од: govor на 23.16 ч. 19.04.2015.
Najbliskija reč ovoj reči je "procena". Ali "procena" može imati tri smisla: 1) proceniti vrednost nečega, 2) proceniti - pretpostavljati (pr: kada će proći voz), 3) proceniti - rasuđivati (pr: koliku kaznu ili pohvalu neko zaslužuje).

Da li "ocena" ima veze sa vrednovanjem ili ima veze sa rasuđivanjem?


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: s.z. на 23.23 ч. 19.04.2015.
Није могуће вредновати у одсуству расуђивања, али 'оцена' свакако представља вредновање квалитета нечега.


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: govor на 00.40 ч. 20.04.2015.
Slazem se da su reči "proceniti" (kao vrednovati) i "proceniti" (kao rasuđivati) vrlo slične. Uostalom, isto glase, ali je ipak moguće napraviti razliku među njima.. Vrednovanje ne ide bez rasuđivanja, ali se tiče samo vrednosti, a rasuđivanje je nešto šire što može da se odnosi i na vrednost, ali i na stepen krivice i sl..

Da, u pravu si. Moglo bi se definisati da je "suditi" (rasuđivati) neka osnova koja može da se odnosi i na određivanje toga koliko je nešto negativno (pr: odrediti kaznu zatvora) i na određivanje toga koliko je nešto pozitivno (pr: odrediti koliko je dobro napisan sastav). A vrednovanje je rasuđivanje koje se odnosi samo na pozitivnu stranu. Nasuprot vrednovanju je kaznjavanje koje je ograničeno samo na negativnu stranu rasuđivanja. Ocena bi trebalo da bude onaj pozitivni deo rasuđivanja...


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: s.z. на 01.41 ч. 20.04.2015.
Мислим да је дошло до забуне. Расудити није исто што судити и износити пресуду у виду затворске казне. Расудити значи размотрити, проценити и просудити, али не и судити и пресудити. Ове две речи могу бити синоними у неким аспектима свог значења, али у савременом језику их ретко срећемо под таквим значењима. Мало ко би данас рекао да судија расуђује у значењу суди, иако суђење свакако захтева расуђивање у виду разматрања.


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: govor на 09.01 ч. 20.04.2015.
Da, nisu reči istog značenja, ali su vrlo srodne. Ako se ukuca na google prevodiocu "rasuđivati", s desne strane ce na engleskom pokazati "reason" - uprevodu, promisliti, rasuđivati, ali ce pokazati i "judge". Pored "judge" ce sitnim slovima pisati: suditi, proceniti, oceniti, rasuđivati.
Ovim se možda i dolazi do odgovora na moju nedoumicu. "Ocena" se verovatno odnosi na opšte značenje reči "rasuđivanje" koje može da bude i vrednovanje i kaznjavanje, a nije samo ograničeno na pojam "vrednost".
Moguće da grešim, nisam sasvim siguran..


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: s.z. на 14.19 ч. 20.04.2015.
Гугл преводилац није довољно поуздан да би се користио као речник. Да, свакако да се може превести са 'judge', али само под значењем 'пресудити/одлучити о нечему'. Та реч није апсолутни синоним нашег 'судити'. Расуђивање стварно нема везе са кажњавањем. У некој маргиналној, вероватно архаичној а можда чак и неисправној употреби, расуђивање се може користити под значењем судити, али судити није исто што и кажњавати.


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: govor на 15.15 ч. 20.04.2015.
"Suditi" je glagol bez prefiksa, a takve reči karakteriše to da su one osnova za one reči koje ih sadrže, a imaju neki prefiks (pr: rasuđivati, prosuditi). Kod ovog glagola nije taj slučaj, čini mi se. "Suditi" ("sonditi" na praslovenskom) u početku je verovatno značilo isto što i rasuđivati, što je širi pojam, a kasnije se značenje svelo samo na suđenje kao sudnica, sudija i slične asocijacije.
E sad, vraćam se na temu, dati ocenu za izgled neke devojke, na primer ili dati ocenu za neki rad, treba verovatno da se odnosi na vrednovanje toga, na davanje vrednosti (malopre sam mislio da ima veze sa opštim značenjem glagola proceniti-rasuđivati, a sada pak mislim drugačije).


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: MasaMalinovski на 12.26 ч. 21.04.2015.
ocenio sam da jelena izgleda / procenio sam da jelena izgleda / prosudio sam da jelena izgleda (tako i tako)
ocenio sam jelenin izgled (kao takav i takav / takvim i takvim) / rasudio sam (rasudjivao sam) DA JE jelenin izgled (takav i takav)
sudio sam o jeleninom izgledu / prosudjivao sam o jeleninom izgledu / procenjivao sam jelenin izgled (sa stanovista toga i toga / prema tom i takvom kriterijumu...)

sve je to manje vise isto samo zahteva odgovarajuce gramaticke konstrukcije

mislim, nije mi jasno sta je sporno ili dubiozno ovde?


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: govor на 14.17 ч. 21.04.2015.
Kada se kaze "procena stete" i kada se misli na neki auto ili sta god, tada se prvenstveno misli na vrednost, tj koliko kosta ta steta. To objasnjava i prisustvo osnovnog dela te reči "cena" koja je vezana za vrednost, koštanje.
A kada se kaze "procena čoveka" na primer, tada glagol "procena" kao da nije adekvatan za tu radnju jer u svemu tome nema nikakvog koštanja i plaćanja.. Vise deluje kao da ima veze sa glagolom "rasuđivati", a ne se koštanjem i vrednošću.

Što se tiče teme "ocena" ja sam se pitao da li je ta imenica bliža "proceni" kao vrednost ili "proceni" kao rasuđivanje...
Više mi deluje kao da ima veze sa vrednovanjem, mada je u mnogim jezicima to isto, kao i u našem, tj, ne pravi se razlika između dve stvari koje sam ja istakao kao različite..


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: MasaMalinovski на 19.17 ч. 10.05.2015.
procena stete i procena coveka se nista ne razlikuju u smislu. neka vrednost se meri u kvalitativnom ili kvantitativnom smislu, nije bitno. materijalna vrednost ili moralna, sve je to isti smisao.

mislim da su ti nedoumice bespredmetne. ne znam sta tu ima da se kaze sem "sve ima svoje". pogledaj moj prethodni post pa ces videti da je "sve to tu negde".


Наслов: Одг: Ocena
Порука од: VladKrvoglad на 00.34 ч. 13.05.2015.
Suditi i rasudjivati mogu biti sinonimi.
Evo primera: ">Moj sud (misljenje) je da je Zika odveo tvoje koze<...>Sudim (mislim) da je Zika odveo tvoje koze<. I tako je njegovo rasudjivanje (razmisljanje/misljenje) dovelo do sukoba u selu..."
ili
"Sudio sam dugo (razmisljao sam dugo) o tome sta je to pojelo kozu". "Rasudjivao sam i rasudjivao - sta li je moglo pojesti kozu...?"

Ovo za ocenu i procenu se slazem sa Masom: cinjenica da se ocena i procena (kao i rasudjivanje i sudjenje) razlikuju u specificnim upotrebama - ne znaci da se na drugom kraju svojih 'znacenjskog molekula' ne dodiruju kao sinonimi!