Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

Подршка за кориснике => Питања, предлози и примедбе => Тему започео: Orlin на 14.27 ч. 18.05.2015.Наслов: Je li dozvoljeno pisanje hrvatskim jezikom na forumu?
Порука од: Orlin на 14.27 ч. 18.05.2015.
Zdravo svima! Je li dozvoljeno pisanje hrvatskim jezikom na forumu?
Hvala unaprijed!


Наслов: Одг: Je li dozvoljeno pisanje hrvatskim jezikom na forumu?
Порука од: s.z. на 19.49 ч. 18.05.2015.
Наравно, али у интересу боље међусобне комуникације, вероватно би ваљало избећи неке речи за које знате да ће осталим члановима бити апсолутно непознате. Језик Срба Хрватске је скоро идентичан штокавским говорима Хрвата, изузев неке новије кованице, па није могуће забранити употребу хрватског без забране употребе српског језика Срба Хрватске. И да јесте, то нико овде не би чинио, јер је супротно духу овог форума, и није баш својствено нашем друштву.


Наслов: Одг: Je li dozvoljeno pisanje hrvatskim jezikom na forumu?
Порука од: Orlin на 08.30 ч. 19.05.2015.
Oprostite off topic, ali jesu li Srbi u Hrvatskoj prešli na nešto nalik na standardni hrvatski - npr.  kažu li organizirati, opći, također, glazba itd. ?


Наслов: Одг: Je li dozvoljeno pisanje hrvatskim jezikom na forumu?
Порука од: s.z. на 22.01 ч. 19.05.2015.
Рећи да су 'прешли' би подразумевало да је њихова употреба таквог језика следила стварање стандардног хрватског језика, што није случај. 'Опћи' и 'такођер', иако не стандардни, срећу се и у српском језику ван Хрватске - на пример, 'опћи' се може срести у Православној литургици др Лазара Мирковића, штампаној у Сремским Карловцима 1918. године - а суфикси '-овати', '-исати' и '-ирати' су једнако ваљани, с тим што се првом даје предност у новим речима и тамо где се употреба других суфикса није устањила. Идеја да су ово искључиво хрватски облици није тачна.

Што се тиче речи глазба, то је чисто хрватска кованица - и то пристојна кованица изведена од речи 'глас' - коју Срби, колико ми је познато, нису користили у писаном језику, али исто не мора да важи и за говорни језик Срба Хрватске који је свакако под утицајем њихове околине. То је посебно случај данас, пошто су Срби Хрватске, као данас незнатна мањина којој из демографских разлога прети скоро сигурно биолошко исчезнуће, у мањини чак и на локалном нивоу, и неретко осећају страх да се декларишу као Срби, или притисак да се уклопе у околину. Зато у пекарама траже 'крух', избегавају да иду у цркве у присуству телевизијских камера и слично.

П.С. Говорим о њиховом страху, а не узроку тог страха. Непотребно је улазити у незреле препирке о томе да ли је хрватско/срспко друштво толерантно/-није, јер о томе и није реч.