Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: Светлана на 13.38 ч. 26.10.2016.Наслов: Sjedra, sjedrati
Порука од: Светлана на 13.38 ч. 26.10.2016.
Да отресе прашину са пшенице Своје и да сједра зрно.


Šta znači sjedra?


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: s.z. на 17.57 ч. 26.10.2016.
Термин потиче из пољопривреде, о којој врло мало знам. Јасно је да се реч 'сједрсти' односи на неки вид обраде или чишћења жита, али не бих Вам могао ништа рећи ништа одређено. Порука самих речи је свеједно јасна.

Не бисмо морали да нагађамо да на интернету постоји један пристојан речник српског језика. Једна просечна годишња министарска - па и посланичка - платна била би и више него довољна да покрије све трошкове успостављања српског речника на интернету. Шта ли само раде сви они мољци у САНУ-у, Матици српској и на филолошким факултетима универзитета, када нису у стању да ураде оно што су једни Македонци, Хрвати и Словенци одрадили пре више година (осим што се труде да се не замере властима)?


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: Светлана на 19.40 ч. 26.10.2016.
Interesuje me da li to znači da poseje zrno ili da očisti zrno ili da skupi zrno ili nešto drugačije.


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: MasaMalinovski на 16.50 ч. 27.10.2016.
mozda znaci 'uciniti da zrno bude jedro', dakle 'pustiti da sazri'


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: Светлана на 15.03 ч. 29.10.2016.
MasaMalinovski, hvala na odgovoru. Ne uklapa mi se na odredjenom mestu u tekstu, ali sam nešto kasnije iskoristila tvoj odgovor.  :)


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: Ena на 11.13 ч. 01.11.2016.
Не бисмо морали да нагађамо да на интернету постоји један пристојан речник српског језика.

Postoji ovaj http://www.nemareklama/, i ako se doboro sećam baš si ti uputio na njega jednom prilikom. Što se tiče ovog rečnika, dve stvari međutim nisu zgodne: obavezna je registracija korisnika, i kad se dobije objašnjenje tražene reči ono ne može da se kopipejstuje, ili ja ne znam kako to da uradim.

Tamo je naveden nesvršeni glagol jedrati, sa značenjem postajati jedar, bujan, razvijati se i čvrsnuti. Sjedrati je možda onda svršena varijanta tog glagola, i značenje bi bilo kao što je naveo/la Malinovski.


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: s.z. на 23.34 ч. 01.11.2016.
Добро се сећаш. Проблем је у томе што је приступ речнику ограничен. Уз обавезну регистрацију коришћење целокупног садржаја речника доступно је искључиво уз претплату. Видим да је тренутно свим члановима пружен пун приступ, али као што сами наводе, то неће потрајати). Како год, говоримо о подухвату четири појединаца уз подршку Срспке православне цркве (ваљда?). Шта раде државне институције и институције културе?


Наслов: Одг: Sjedra, sjedrati
Порука од: Ena на 08.05 ч. 02.11.2016.
Verovatno ne rade ništa po tom pitanju. Da rade, znali bismo.