Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Граматика српског језика => Тему започео: Sneki на 13.31 ч. 05.02.2017.Наслов: Зашто коњи а не коњеви?
Порука од: Sneki на 13.31 ч. 05.02.2017.
Сад сам читала нешто о развоју падежа у множини, и прочитала сам да се код једносложних именица у мушком роду у номинативу множине додаје инфикс -ОВИ/-ЕВИ: синови, родови, ножеви, мужеви. . . .  У прасловенском те именице нису имале тај инфикс, тј.  имала га је само једна врста (којој је припадала им.  син).  После се тај инфикс уопштио на све једносложне именице мушког рода у овом падежу (ниминатив множине). 

Моје питање јесте: ако се тај инфикс користи код именица род, син, нож, муж, итд, зашто се не користи код именице коњ? Зашто се не каже коњеви уместо коњи? Коњ је такође једносложна именица мушког рода.


Наслов: Одг: Зашто коњи а не коњеви?
Порука од: s.z. на 23.03 ч. 13.02.2017.
То је једноставно устаљен облик множине дате речи у стандардном српском језику као и многим српским дијалектима. Језик није математика и изузеци увек постоје. Правила су првенствено дескриптивне природе, осим ако је реч о стандардном језику, у ком случају су и нормативна.