Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Нагађања о језику => Тему започео: simo на 01.00 ч. 23.11.2017.Наслов: Ilirska imena kod juznih slavena
Порука од: simo на 01.00 ч. 23.11.2017.
Pajo, Sejo, Panto. .   Samo nekih od Ilirskih imenah kod juznih slavena.


Наслов: Одг: Ilirska imena kod juznih slavena
Порука од: VladKrvoglad на 11.33 ч. 23.11.2017.
Sinisa, zanimljiva teroija, pa bih voleo da nam ovu svoju tvrdnju objasnis?
Za ime "Sejo" nemam bas neku etimologiju (mozda pomogne jos neko sa foruma?), ali bez ikakve provere se secam da je "Panto" skraceno od Pantelejmon("Pantelija"), sto je grcko ime, a "Pajo" od Pavle/Paulus, sto je romanizacija imena Saul/Savle (jevrejsko).


Наслов: Одг: Ilirska imena kod juznih slavena
Порука од: simo на 22.55 ч. 23.11.2017.
Prema madjarskom istoricaru, Geza Alfoldy, imena kao Paio, Seio, Daso, Bato su ilirska imena.  "I" se cita kao nase "j". 
Ovo se moze naci preko interneta.  Wikipedia ima dobar clanak ako citate englezki (https://en. wikipedia. org/wiki/Illyrian_languages).
Bato je bilo ime ilirskih kraljeva.  Potrazite Bellum Batonianum na internetu za interesantnu balkansku pricu dva krlaja koji su nosili to ime.

Uz ovo sve, ja bi dodao da licno mislim da su ilirsko pleme Breuci, koje je zivelo u regionu danasnjog naselja Brcko, ostavili jos neke stvari u nasem jeziku osim imena naselja.  Moja teorija je da su Breuci dali srpskim jeziku rec 'bre'.  'Gde si bre' je bio nacin da se Breuci pozdrave u novim jeziku ali da se opet pamti da su porijeklom Breuci.   Oni si polako poceli gubiti svoj jezik od kad su ih rimljani osvojoli i konacno su se umijesali sa slavenskim narodu koji je dosao na zapadni balkanu pocektom petog/sestog vijeka.   Iako su izgubili svoj jezik i postali deo srba i hrvata, Breuci su valjda jos znali ko su bili i tako pozdravljali jednog drugog imenom svojeg starog plemena, 'bre'-uci.   Jeli to ustvaru tako? Ko zna, ali meni se cini kao interesantna i mogucna teorija porijekla rijeci 'bre'. 

Izvinite greske padeza itd.   Nisam nikad prosao kroz nase skole.  Skolovan sam na englezkim u americi.  Ali eto opet pokusavam da lupam sto bolje na naskim.


Наслов: Одг: Ilirska imena kod juznih slavena
Порука од: Pedja на 09.27 ч. 24.11.2017.
Čim to šišre na Vikipediji mora da je stvarno tako :)


Наслов: Одг: Ilirska imena kod juznih slavena
Порука од: simo на 17.53 ч. 24.11.2017.
Da. 
I svi znamo da panonija, dalmacija, bosna, duklija, neretva, drina itd sve staroslavenska imena. 
Jel' tako?


Наслов: Одг: Ilirska imena kod juznih slavena
Порука од: Pedja на 09.45 ч. 25.11.2017.
Moram priznati da su ti to prilično jaki i neoborivi argumenti.