Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Наглашавање и изговор уопште => Тему започео: Данило на 13.50 ч. 29.01.2019.Наслов: Изговор оваквих презимена ? (Помоћ)
Порука од: Данило на 13.50 ч. 29.01.2019.
Никако да дођем до одговора, па рекох овде да пишем.
Мислим да се презимена попут “Чпајак”, “Гојак” у генитиву једнине изговарају “Чпајака”, “Гојака” (исправите ме ако грешим).  Али ми је Презиме Гаљак енигма и не знам да ли је правилно у генитиву једнине да буде “Гаљака” или “Гаљка”.  Ако узмем аналогију из прва два наведена презимена треба бити “Гаљака”, али ми то не звучи као коректно.  Да ли ми можете помоћи ?


Наслов: Одг: Изговор оваквих презимена ? (Помоћ)
Порука од: VladKrvoglad на 14.39 ч. 29.01.2019.
Danilo,
Ako bi bilo cisto gramaticki, genitiv jednine ova tri prezimena je:
Cpajka, Gojka, Galjka. Pritom, menja se naglasak, te na primer, genitiv Gojka-Gojak nema isti akcenat kao genitiv Gojka-Gojko.
Medjutim, u licnim imenima se tolerise lokalni izgovor. Znaci, ako lokalci koriste genitiv mnozine da izraze genitiv jednine - to mu je onda to. Ako ne, opet imas odgovor.


Наслов: Одг: Изговор оваквих презимена ? (Помоћ)
Порука од: Данило на 15.23 ч. 29.01.2019.
Хвала.  Једно подпитање.  Да ли можете да ми образложите зашто је граматички исправно да се у генитиву једнине примењује непостојано а?


Наслов: Одг: Изговор оваквих презимена ? (Помоћ)
Порука од: VladKrvoglad на 18.33 ч. 01.02.2019.
Danilo,

To je jednostavno gramaticki tako odredjeno: imas na wikipediji primere kako se po padezima koristi, kao i izuzetke: neke strane reci (na primer, za 'kajak', genitiv  NIJE  'kajka', vec kajaka itd), ali i neke domace reci sa postakcenatskom duzinom, koje bi pravilnom promenom promenile znacenje. Na primer: 'petak' (ucenik petog razreda) NIJE 'od petka', vec 'od petaka'. Ista rec 'petak' (dan u nedelji) se menja pravilno: 'od petka' - jer nema tu postakcenatsku duzinu.
Posto tvoji primeri prezimena nemaju postakcenatsku duzinu, manjaju se pravilno.