Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Граматика српског језика => Тему започео: Ranko на 12.11 ч. 27.05.2019.Наслов: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Ranko на 12.11 ч. 27.05.2019.
Имам пар недоумица.   Хвала унапред на одговору!

1.   Оне живе у .  .  .  .  .  .  .  .  .  .   (Загреб/Загребу). 
2.   Професор ће уписати оцену у .  .  .  .  .  .  .  .   (дневник/дневнику). 
3.   Уписаћу ти оцену у .  .  .  .  .  .  .  .  .  .   (свеску/свесци). 
4.   Јуче смо били у .  .  .  .  .  .   (село/селу). 
5.   Доћи ће у 14.  30 на .  .  .  .  .  .  .  .  .   (актив, активу).   —> Овде ми звучи да треба да буде актив, а не активу.  .  . 
6.   Зови ме кад одем у .  .  .  .  .  .  .  .   (школу/школи)
7.   Био сам на .  .  .  .  .  .  .  .  .   (приватни час/приватном часу) физике. 
8.   Чекам те у .  .  .  .  .  .   (град/граду). 

Шта ја заправо овде не разумем и не знам? Који је назив ове лекције у основношколској настави српског језика?  :) Много би ми користило ако бих знао правило, тј.   шаблон по коме бих могао да научим ову проблематику, тј.   да не радим по интуицији.  .  .   Надам се да сам навео довољно примера како бих дао на увид оно што не разумем конкретно.


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: VladKrvoglad на 09.24 ч. 29.05.2019.
1.   Оне живе у .  Zagrebu   (Загреб/Загребу).  Oni su otisli u Zagreb.
2.   Професор ће уписати оцену у dnevnik  .  .   (дневник/дневнику).  U dnevnik/dnevniku upisana ocena je jedino vazeca. (koristeni oblik daje za nijansu drugo znacenje: "U dnevnik upisana ocena" ima univerzalno znacenje: u svaki dnevnik. "U dnevniku upisana ocena" znaci 'u ovom dnevniku')
3.   Уписаћу ти оцену у . svesku .   (свеску/свесци). 
4.   Јуче смо били у . selu .  .  .  .  .   (село/селу).  Juce smo otisli u selo.
5.   Доћи ће у 14.  30 на .  .  .  .  .  .  .  .  .   (актив, активу).   —> Овде ми звучи да треба да буде актив, а не активу.  .  .  Ovde bi trebalo: "...na sastanak aktiva'.
6.   Зови ме кад одем у .  skolu/b].  .  .  .  .  .  .   (школу/школи). Zovi me kad budem u skoli
7.   Био сам на . privatnom casu .  .  .  .  .  .  .  .   (приватни час/приватном часу) физике.  Otisao sam na privatni cas.
8.   Чекам те у . gradu. .  .  .  .  .   (град/граду).


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Pedja на 04.26 ч. 30.05.2019.
Стварно, која су правила?

"За значење речи погледај у ..." (речник/речнику)
"Значење речи погледај у ..." (речник/речнику)


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Ranko на 13.59 ч. 30.05.2019.
Захваљујем се на одговору VladKrvoglad, међутим, проблем нисам решио и даље.  У одговору који сте ми навели VladKrvoglad, промењена је конструкција мојих реченица, што сам ја до сада углавном и чинио у току говора "у својој глави" све док не пронађем облик за који знам који падеж треба ставити.  Моје је питање било баш за овакву конструкцију реченице какву сам навео који би падеж био исправан. 

Почињем да верујем да ја могу (а да је исправно књижевно) рећи и Професор ће уписати оцену у дневник, као и Професор ће уписати оцену у дневнику, као и Уписаћу ти оцену у свеску и Уписаћу ти оцену у свесци.  Зашто? После проучавања закључио сам да је моје питање последица несигурности у коришћењу акузатива(КОГА(особа), ШТА(предмети)) и локатива(ГДЕ (место)).  Ове реченице се разликују по значењу, и то у смислу: професор ће уписати оцену (У ШТА) у дневник, или професор ће уписати оцену (ГДЕ?) у дневнику.  Сад ми други облик већ мало чудно звучи, али могу наћи објашњење у следећем: Ако неко пита: ГДЕ ЋЕ професор уписати оцену? онда долази у обзир мој одговор У ДНЕВНИКУ.  А ако пита У ШТА ће професор уписати оцену, онда треба рећи У ДНЕВНИК.  Исто је и за уписаћу ти оцену (У ШТА) у свеску, као и уписаћу ти оцену (ГДЕ) у свесци.  Облик у свеску значи да ће свеска трпети радњу писања по њој, радња ће се вршити у њој, њени ће листови чивати тајну записа, а облик у свесци односи се само на место на ком је уписана оцена, значи није на зиду, на плафону, у песку, већ у свесци. 

Заузимам становиште да ако постоји питање ГДЕ или ШТА, треба одговирити одређеним обликом акузатива или локатива, а у супротном може се користити било који облик са различитим значењима која се опет односе на ГДЕ И ШТА.  Или једноставно одређене конструкције реченице нису коректне, па је зато немогуће одредити облик који је исправан.

Ја могу рећи  било који од ова два облика без страха да ће ме неко исправити*, јер сваки од та два облика има своје значење на које сам ЈА мислио, јер сам ЈА изрекао такву реченицу.  Оба типа су исправна.

*Верујте да има људи који чим нешто кажете, а они одмах претпоставе шта сте ви хтели да кажете, па вас исправе одмах, а кад им објасните на шта сте мислили онда кажу ааа ок онда.  Пример: Уплети у косу цвет беле боје.  Овде је У КОСУ акузатив (У ШТА) и значи да се цвет уметне тако да буде прекривен косом рецимо, а ако би било У КОСИ, то би онда значило да је једино битно да цвет буде на глави у околини косе. 

Било би ми драго да закључимо шта је исправно.  Циљ је лепота изражавања! Хајде да разрешимо ово једном коначно.  Има на гомиле ових питања на многим сајтовима, и ни на једном нису решена до краја.  Позивам и друге чланове да се укључе! Одговор је и НИЈЕ ДЕФИНИСАНО ПРАВИЛО уколико стварно не постоји јасно и експлицитно навођење истог.

Захваљујем се свима, посебно члановима који су се укључили (У ШТА) у тему мог питања.
Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Ranko на 14.05 ч. 30.05.2019.
Извињавам се на словним грешкама у претходном одговору.
Остављам и да нисам у праву у свом размишљању.  Важно је разјаснити и причати.  Поздрав свима.


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: VladKrvoglad на 15.02 ч. 30.05.2019.
Hmm.. ja nisam promenio recenice da bih ti dao odgovor - samo sam dodao drugu mogucnost, ono, kad je u akuzativu a kad u lokativu.
To je pitanje akuzativa koji odgovara na pitanja 'koga, sta', ali i na pitanje 'kuda', dok lokativ odgovara na pitanje 'gde'. (idem na more = kud(a), akuzativ. Ja sam na moru = gde, lokativ)


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: VladKrvoglad на 14.21 ч. 03.06.2019.
Hmm, da ne bi ispalo nedoreceno: NE MOZES gramaticki ispravno upotrebiti lokativ umesto akuzativa, kao sto si mislio:

"Profesor je upisao ocenu u dnevnik" (kuda, akuzativ) ISPRAVNO
"Profesor je upisao ocenu u dnevniku" NIJE gramaticki ispravno - jer profesor ne moze da stane u dnevnik - ocenu moze upisati u ucionici, u skoli, na casu (ovo je posebna vrsta lokativa, gde se cas uzima kao mesto a ne vreme)

Dakle, sad imas pravilo, a radi se o pitanjima 'gde i kuda', a ne 'gde i sta'.
Sam smisao odredjuje kad mozes i kako uporebiti jednu ili obe varijante, gde dolazi do promena recenice kao u mom prvobitnom odgovoru, sa dve varijante upotrebe


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Pedja на 16.38 ч. 03.06.2019.
"Profesor je upisao ocenu u dnevniku" NIJE gramaticki ispravno - jer profesor ne moze da stane u dnevnik - ocenu moze upisati u ucionici, u skoli, na casu (ovo je posebna vrsta lokativa, gde se cas uzima kao mesto a ne vreme)

Ne bih rekao da je ovo objašnjenje dobro jer - gde u pitanju se ne odnosi na mesto gde se nalazi profesor nego mesto gde se nalazi ocena. Profesor može da bude u učionici a ocenu može da upiše u dnevnik, u svesku, u blokče, na tablu, na cedulju...


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: VladKrvoglad на 23.51 ч. 03.06.2019.
Ako procitas ponovo svoj komentar, videces da svojim primerima protivrecis ono sto si u komentaru naveo kao tezu i potvrdjujes ono sto sam napisao. :)
Ocena se upisuje...KUDA, a ne gde. Ako pitas gde se ocena upisuje, to znaci na kojoj lokaciji neko upisuje ocenu u nesto (dnevnik, svesku ili vec sta ima da se u to upisuje ocena)
Kako i sam navodis primere, (u dnevnik, svesku, blokce, na tablu, cedulju...) sve to odgovara na pitanje 'kuda' i jeste akuzativ .
Evo ti primeri lokativa za iste imenice ('gde'): 'u dnevniku, u svesci, na tabli, cedulji...'

Drugim recima: ljudi masovno pogresno upotrebljavaju/zamenjuju pitanja 'gde' i 'kuda'...
Kako vec navedoh, evo ti postapalice:
1) Idem/otisao sam na more (kuda?) = akuzativ
2) Ja sam na moru (gde sam?) = lokativ.


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Pedja на 07.40 ч. 07.06.2019.
Мој језички осећај је изгледа озбиљно поремећен јер ми никако не лежи да питање треба да гласи "Куда је професор уписао оцену?"

Теши ме да нисам сам, пошто се изгледа и лингвисти око тога споре.


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Ranko на 11.35 ч. 12.06.2019.
Хвала на одговору VladKrvoglad.
Размислићу о свему па се јављам ускоро.
Поздрав!


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: Ranko на 11.41 ч. 12.06.2019.
Ако користимо неку конструкцију, која је граматички неисправна, онда је та конструкција једнако неисправна колико и да говоримо "индијански" Ја бити доћи, и ја радити у школа. Не може бити мање погрешно и више погрешно нешто.  Ово је апропо приче КУДА/ГДЕ.
Било би лепо да се нешто научи и пронађе исправан облик Pedja, од тешења нема фајде.
Поздрав!


Наслов: Одг: Како се исправно каже (падежи) ?
Порука од: VladKrvoglad на 19.59 ч. 19.06.2019.
Evo sam nasao nesto prilicno jednostavno, sto moze  pomoci oko ovog pitanja:

http://srednjeskole.edukacija.rs/srpski-jezik/gramatika/padezi-u-srpskom-jeziku