Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Граматика српског језика => Тему започео: Срећко Петровић на 00.57 ч. 24.07.2019.Наслов: Дола Пивска (пивска) ?
Порука од: Срећко Петровић на 00.57 ч. 24.07.2019.
Дола Пивска – Дола у близину Плужина, у Пивској области: да ли је назив овог места у множини (као. нпр Мале Пчелице /... није добар пример али не успевам да се сетим бољег/, само је овде у питању неки архаични облик множине) или у једнини (као нпр. Кула Фазлагића)?

И зависно од тога, како мењати кроз падеже, да ли нпр. као

у Долама Пивским, или као

у Доли Пивској ?

И још нисам сигуран за велико П, да ли се тако пише, или би требало писати малим словом, наиме не знам је ово „Пивска“ део назива места или пак само нека додатна упутница/опис. Мада ако је опис опет ме збуњује, као за случај Раче Крагујевачке – јер је ту опис постао и део назива, очигледно?

Пробао сам да изгуглам али сам се збунио, јер негде је назив деклиниран у множини а негде у једнини. Велико и мало слово, наравно, постоје у разним комбинацијама :)

Хвала!


Наслов: Одг: Дола Пивска (пивска) ?
Порука од: Pedja на 04.31 ч. 16.08.2019.
Meni to zvuči kao jednina u ženskom rodu.


Наслов: Одг: Дола Пивска (пивска) ?
Порука од: VladKrvoglad на 23.43 ч. 22.08.2019.
Kako Pedja kaze - jednina, zenski rod: Dolina, Pivska, pîvska dolina. Moguce da je 'dola', 'dolno' mesto, za razniku od nekog eventualnog gornjeg.
Znaci, pravilnije bi bilo (gramaticki) - u Doli pivskoj.
Naravno, za ,nazive mesta se gleda kako lokalci svoje mesto zovu, te se moze desiti da ipak ne buide gramaticka varijanta, vec nepravilna, lokalna.