Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum

О српском језику и култури => Значења речи => Тему започео: Casper на 10.01 ч. 05.02.2020.Наслов: Život
Порука од: Casper на 10.01 ч. 05.02.2020.
Fraza " težak život" označava život ispunjen brigama, problemima i teškoćama. Možemo li reći da ovde spada i težak rad misleći na ljude na selu? Da li bolji život podrazumeva da imamo malo briga i problema i isto tako da radimo neki lak posao?


Наслов: Одг: Život
Порука од: Ena на 08.41 ч. 12.02.2020.
Uglavnom da. Bolji život verovatno za veliku većinu ljudi znači da imaju puno para, dobar životni standard, lak posao, bolji položaj u društvu. Govorim o onome što je opšteprihvaćeno značenje.

Sigurno si gledao seriju Siniše Pavića Bolji život. U naslovnoj pesmi termin „bolji život” ima veze sa boljim životnim uslovima i višim materijalnim standardom.

E sad svako svoje prioritete određuje sam. Ono što je za mene bolji život ne mora da bude i za nekog drugog. Čak ne mora da bude povezano ni sa materijalnim statusom.

Наслов: Одг: Život
Порука од: Casper на 09.53 ч. 12.02.2020.
E sad pitanje koje malo zbunjuje: Šta je lagodan život? Pronašao sam odgovor koji kaže da je to život bogataša, tačnije način života koji je uživajući i povezan sa luksuznim stvarima. Znači: kupate se u bazenu, idete na odmor, bogataške zabave,...  Ovde se ne misli na život kao vreme već kao način života. Da li sam u pravu?


Наслов: Одг: Život
Порука од: Ena на 14.18 ч. 17.02.2020.
Uglavnom da. Lagodno verovatno znači živeti lepo bez mnogo muke, bez mnogo rada, stresa, nerviranja, strepnje...